Moartea nunților și a botezurilor. Vestea interzicerii celebrării evenimentelor private a picat ca un trăsnet n Sibiul, pe cale de a deveni „lider“ în clasamentul COVID-19

Evenimente private de tipul nunţilor, botezurilor, aniversărilor, meselor festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise sunt interzise în perioada următoare pe întreg teritoriul țării, din cauza pandemiei COVID-19. La jumătatea acestei săptămâni, în județul Sibiu erau zece focare active, iar în municipiul Sibiu sunt peste 300 de persoane infectate.

Aceaste noi interdicții dure, aplicate în premieră pe toată suprafața României, vor rămâne valabile până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus, a declarat, la mijlocul acestei săptămâni, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat. „Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face şi se face cu un număr limitat de oameni. Dacă nu mă înşel, este de 16 persoane. Vorbim aici de festivităţi, de mese festive, de botezuri, dar în afara lăcaşelor de cult“, a spus Arafat.

 

„Parcă cineva își bate joc de noi“

 

Vestea interzicerii celebrării evenimentelor private a picat ca un trăsnet atât pentru cei care își planificaseră cele mai frumoase evenimente din viață în această perioadă, cât și pentru proprietarii de săli de evenimente și restaurante.

„Suntem deja la a doua amânare de nuntă. Dacă în primăvară am putut să ne anunțăm oaspeții din timp, acum avem la dispoziție doar câteva zile. E îngrozitor pentru noi, mai ales că am plătit integral muzica, florile, prăjiturile și sala. Parcă cineva își bate joc de noi. Mă întreb dacă mai pot să mai îndrăznesc a treia oară să îmi invit oaspeții la petrecere“, ne-a mărturisit dezamăgită Oana Marin, mireasa unei nunți programată pentru sfârșitul lunii octombrie.

 

Peste 3.000 de cazuri în Sibiu

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până ieri, 15 octombrie, au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 3.290 de persoane (dintre care 3.113 adulți și 177 copii). Au fost declarate vindecate 1.945 de persoane, iar 146 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv. Ultimul bilanț transmis ieri de Prefectură arată 129 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, majoritatea fiind pacienți între 30 și 39 de ani.

La data de 15 octombrie, autoritățile aveau în evidență 648 de cazuri confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, din care 349 în municipiul Sibiu, 47 la Săliște, 38 la Șelimbăr, 34 la Cisnădie, 22 la Mediaș, 20 la Agnita, 17 la Tălmaciu, 6 la Avrig, 4 la Miercurea Sibiului și unul la Ocna Sibiului. Nu existau cazuri active la Copșa Mică, Alma, Bazna, Biertan, Blăjel, Brădeni, Brateiu, Bruiu, Cârța, Chirpăr, Dârlos, Jina, Laslea, Ludoș, Marpod, Mihăileni, Râu Sadului, Șeica Mică și Târnava. „De asemenea, precizăm faptul că în județul Sibiu pe lângă cele 648 cazuri active, avem un număr de 15 persoane confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, care deși nu au domiciliu pe raza județului Sibiu, s-au infectat și sunt internate în județul nostru“, au menționat reprezentanții Prefecturii.

 

HoReCa la pământ

Reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) au declarat război autorităților guvernamentele într-un an 2020 pe care îl consideră istoric și trist din toate punctele de vedere. „Nu cedăm! Sectorul nostru este la pământ și Guvernul trebuie să vină cu soluții de salvare a industria ospitalității. Am solicitat ajutor de urgență pentru: reducerea taxelor pe proprietățile din turism (impozitele locale pe clădiri și terenuri) prin compensarea de la bugetul central a reducerilor acordate de către administrațiile locale, intrarea în șomaj tehnic și a angajaților din unitățile restricționate parțial nu numai a celor închise total, deschiderea unităților de tratament din balnear pentru cei cazați în hotel, după modelul restaurantelor din hoteluri și comunicarea cifrelor din anchetele epidemiologice care stau la baza închiderii restaurantelor“, spunea Călin Ile, președintele FIHR, după ultima rundă de negocieri de zilele trecute cu reprezentanții Guvernului României. Negru pe alb, ospitalierii vor soluții pentru agențiile de turism, clarificări în sectorul forței de muncă, ajutor de stat în procent de 20% din cifra de afaceri pierdută în 2020, față de 2019 precum și deschiderea restaurantelor după sistemul aplicat în școli, respectiv trei etape distincte.

 

Guvernul pasează răspunderea autorităților locale

 

În cazul celorlalte forme de divertisment sau culturalizare, Guvernul a aruncat pisica în curtea autorităților locale. Referindu-se la programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, Raed Arafat a precizat că în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori, acestea vor funcţiona la o capacitate de 50%. „Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la 3 la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată“, a precizat şeful DSU.

În ceea ce priveşte hotelurile, conform Agerpres, când incidenţa cazurilor este peste 3 la mia de locuitori, acestea vor putea servi numai persoanele care sunt cazate. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că, de acum, restaurantele îşi pot relua activitatea în interior, având în vedere că incidenţa în Bucureşti este mai mică de 3 la mie, Arafat a răspuns: „Acolo unde este incidenţă sub 3 la mie, Comitetele Judeţene vor lua acest lucru, bineînţeles, în considerare, vor emite decizia lor pe incidenţă şi normal că restaurantele pot să îşi reia activitatea şi sperăm să nu ajungem la 3 la mie. Dacă se ajunge la 3 la mie, se opreşte activitatea“.

 

DANIELA CÎMPEAN | președinte Consiliul Județean Sibiu: „Dragi sibieni, România a depășit, din păcate, pragul de 4.000 de infectări noi cu noul coronavirus în interval de 24 de ore. Județul Sibiu se află, acum, destul de aproape de primele locuri la numărul de cazuri noi în ultimele 24 de ore. NU ne dorim să devenim lideri! Este nevoie de continuarea efortului de până acum pentru a nu lăsa virusul să se răspândească liber. Simt și eu, în fiecare zi, ca fiecare dintre voi de altfel, cât de greu este să facem față situației. E tot mai dificil să nu-ți poți întâlni prietenii sau rudele fără să te gândești că îi pui în pericol. Port masca la serviciu și știu, din proprie experiență, cât e de greu să nu o dai jos oricât ți-ai dori la un moment dat. Cu toate acestea, știu, la fel ca voi, că lupta cu acest virus trebuie purtată acasă, la serviciu, pe stradă sau la școală. Bătălia adevărată se dă înainte de a ne infecta sau de a-i infecta pe cei din jurul nostru, ființe dragi și apropiate sau simpli străini. Drumul spre mai bine, spre revenirea la viața normală care ne lipsește atât de mult, depinde de ceea ce facem noi în fiecare clipă, de cât de mult ne dorim ca totul să se termine cu bine și cât mai repede. Sistemul medical luptă pentru viața celor deja infectați. Noi toți ar trebui să luptăm pentru viața noastră, pentru a nu ajunge infectați și a nu transmite virusul. Înainte de a cere cuiva să facă ceva, cred că e mai bine să o facem fiecare dintre noi, nu pentru vreo lege, nu pentru vreo obligație, ci pur și simplu pentru că ne pasă de noi și de cei din jur. Poartă masca! Spală-te regulat și corect pe mâini! Păstrează distanța socială minimă! Evită orice comportament care poate favoriza transmiterea virusului! Aceasta este adevărata luptă a fiecăruia dintre noi. Sunt sigură că la Sibiu o vom câștiga împreună. La Sibiu rămânem sănătoși!“.

Dana MUNTEANU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*