Modificări importante în sistemul de colectare selectivă a deșeurilor

Consiliul Local Sibiu a aprobat, ieri, o serie de modificări importante în colectarea selectivă a deșeurilor din gospodării, pe principiul „Plătește pentru cât arunci”.

Legislația în domeniu s-a modificat prin OG 74/2018, prin care se impune aplicarea sistemului de plată numit „Plătește pentru cât arunci”. „Primăria Sibiu este astfel obligată să adopte modificările, în caz contrar autoritățile și cetățenii urmând să plătescă taxe suplimentare pentru colectarea incorectă a deșeurilor din gospodării”, se arată într-un comunicat al municipalității.

Din 1 iunie

Sâmbătă, 1 iunie, va avea loc creșterea cuantumului taxei de salubrizare, de la 7,89 lei/persoană/lună la 9,5 lei/persoană/lună. Această creștere a tarifului este motivată, printre altele de introducerea „Contribuției la Economia Circulară” pentru deșeurile depozitate care a determinat o creștere a tarifelor pe tona de deșeuri după cum urmează: 30 lei/tonă în 2019 și 80 lei/tonă în anul 2020, precum și de investițiile pe care operatorul Soma le-a făcut pentru implementarea modificărilor în sistemul de colectare: 17.000 pubele albastre pentru colectarea hârtiei și cartonului la case, 3 noi auto-compactoare pentru colectarea deșeurilor reciclabile (plastic, metal, hârtie, carton și sticlă), 45.000 de cipuri pentru pubelele negre (rezidual) și pentru containerele de la platforme, 25 de sisteme de citire a cipurilor și telemetrie pe auto-compactoarele SOMA, software-ul și aplicația pentru autorități și cetățeni privind gestionarea sistemului.

Modificarea sistemului de calcul

Din 1 iunie, sibienii vor plăti Pachetul Serviciilor de Salubrizare de Bază în cuantum fix de 9.5 lei/lună, iar din ianuarie 2019 pot fi taxați suplimentar în funcție de volumul de deșeuri pe care le predau operatorului și în funcție de cât de corect selectează deșeurile.

Pachetul de servicii de bază cuprinde un număr de ridicări ale pubelei negre (rezidual) și a celei maro (biodegradabil). Cetățenii însă pot solicita o suplimentare a numărului de ridicări, în funcție de volumul de deșeuri pe care îl generează. Pentru această suplimentare vor plăti în plus, raportat la numărul de pubele ridicate suplimentar la case sau la numărul de containere în cazul platformelor publice, pentru această situație costul suplimentar urmând să fie împărțit între toți locatarii arondați acelei platforme.

Având în vedere aceste modificări, noua taxă va include următoarele elemente:

  • Pachet de Servicii de Salubrizare de Bază (PSSB) – abonament lunar care include un număr de ridicări lunare ale pubelei negre (rezidual) și maro (biodegradabile) – 9,5 lei/pers/lună;
  • regularizarea taxei – semestrial, se va calcula costul ridicărilor suplimentare ale pubelei/containerului pentru deșeurile reziduale;
  • eventuale penalități. Penalitățile se vor aplica în două cazuri: când aruncă mai mult rezidual decât cel prevăzut în pachetul de bază sau atunci când cetățeanul/cetățenii nu au selectat corect deșeurile în pubela corespunzătoare, amestecând tipurile de deșeuri.

Regularizarea și penalizările se vor aplica numai de la 1 ianuarie 2020.

Campanie de informare

Luna viitoare, municipalitatea și operatorul de salubritate vor distribui broșuri informative la case și blocuri. „Campania va fi adaptată și pentru cei mici, Primăria Sibiu urmând să o deruleze cu motto-ul «Și în gunoi sunt super-eroi». Eroii de bandă desenată numiți Tanti REZ, BIOrel, Marie HÂRTIE, PETrică și MiTICLĂ vor explica celor mici cum se colectează selectiv corect“, se mai arată în comunicatul Primăriei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*