Monument pentru Brukenthal

Macheta monumentului dedicat fostului guvernator al Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, a fost prezentată, marți, în sala expozițională a Primăriei Sibiu. Artistul Peter Jacobi speră să realizeze proiectul în următorii trei ani.

După consultarea sibienilor, Pavilionul Memorial Brukenthal va fi realizat și apoi amplasat într-un spațiu public din oraș

La eveniment au participat primarul Astrid Fodor, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. în România, Reinhard Guib, prim-preotul parohiei evanghelice Sibiu, Killian Dorr, sculptorul Peter Jacobi, și Cosmin Năsui, fondatorul platformei muzeale PostModernism Museum.

Omagiu celui mai mare sibian

Monumentul ar urma să fie dezvelit în 2021, când se împlinesc 300 de ani de la nașterea lui Brukenthal. „Macheta are o factură mai «clasică», dar, în același timp, un caracter mai neobișnuit, mai modern, în sensul că volumele superioare mari sunt susținute de șapte perechi de coloane suple, care creează un «cordon» transparent, pronunțând conceptul. De altfel, un concept care se găsește în multe culturi istorice. În testamentul lui Brukenthal este un pasaj în care spune că nu dorește o statuie a persoanei sale. Pavilionul respectă acest deziderat. Din punct de vedere geometric și conceptual, pavilionul este construit pe un heptagon, care face referire la denumirea în limba germană a Transilvaniei – Siebenbürgen, ceea ce înseamnă «șapte cetăți». Iar stema Transilvaniei este compusă din 7 simboluri de cetăți“, a explicat artistul Peter Jacobi.

ASTRID FODOR | primar: „Acest proiect este un motiv de dezbatere. Dorim să cunoaștem punctul de vedere al sibienilor în legătură cu acest proiect și sper să se găsească un Mecena care să finanțeaze această lucrare.“

Macheta poate fi văzută la Centrul de Informare Turistică, iar sibienii sunt invitați să vină cu propuneri privind rezultatul final și să aleagă cel mai potrivit spațiu public unde va putea fi amplasat monumentul.

Lobby

Macheta pavilionului a fost inclusă în proiectul expozițional și de cercetare „Minorități etnice în cultura vizuală – focus România”, produs și prezentat între 11 iulie și 31 august de PostModernism Museum la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu. Jacobi a donat Muzeului Brukenthal patru lucrări fotografice de mari dimensiuni prezentate în cadrul expoziției: două din cadrul seriei „Naturi moarte după exod“, una din „Natură statică cu steag revoluționar“ și compoziția „După o frescă“.

Maestru transilvănean

În vârstă de 83 ani, Peter Jacobi face parte dintr-o familie de sași care se trage din Sighișoara și județul Brașov. Din 1970, trăieşte în Germania, fiind profesor la Academia de Artă Aplicată din Pforzheim. Lucrările sale au fost expuse în majoritatea ţărilor europene şi se găsesc în colecţiile unor importante muzee, precum şi în mari colecţii private şi publice, din Japonia și China până în Brazilia și SUA. În România, cea mai amplă lucrare a sa este Memorialul Holocaustului din București, inaugurat în 2009.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*