Moștenirea lui Bottesch

 

Criticat de mulți sibieni, după ce a modernizat aeroportul pe datorie, Martin Bottesch explică: împrumutul nu e o povară pentru Consiliul Județean. Perioada neagră traversată de sistemul bancar nu afectează Sibiul, care returnează banii în condițiile convenite din 2007


Toate proiectele aflate în derulare sau a căror începere este iminentă au finanțarea asigurată, potrivit profesorului de matematică din fruntea Consiliului Județean, Martin Bottesch. În timp ce contracandidații săi fac mare caz de milioanele cheltuite pe proiectul reabilitării și extinderii aeroportului, Bottesch susține că bugetul județului nu este afectat.

Înțelegere respectată

 

Pentru cele 70 de milioane de lei împrumutate în mai 2007 de la Dexia Kommunalkredit s-au plătit până acum dobânzi de 31,4 milioane de lei, iar rambursarea propriu-zisă va începe pe 15 octombrie. Anul viitor, pe 15 aprilie, Consiliul va începe să returneze și cele 20 de milioane pe care le-a contractat în aprilie 2008, tot pentru aeroport, și pentru care a plătit până acum dobânzi de 7,4 milioane. Ambele împrumuturi au fost semnate și prin colaborarea municipalității sibiene, în numele căreia s-au antamat de asemenea câte 70, respectiv 20 de milioane de lei. Deși creditorul are probleme mari pe alte piețe, se pare că nu a pus presiune pe administrația sibiană. „Nu e cazul, la noi, de nici o schimbare. Sunt exact condițiile din contract. Rata dobânzii e legată de ROBOR. În 2009, când criza își arăta colții, ROBOR a fost destul de mare, dar între timp a scăzut. Nu e o povară pentru Consiliul Județean. La auzul știrilor din Franța cum că Dexia se prăbușește, am luat legătura cu biroul băncii de la București. Ni s-a spus că nu se va schimba absolut nimic și așa a și fost. Avem o experiență bună cu Dexia. A funcționat foarte bine colaborarea, am primit banii la timp, noi am plătit la timp dobânzile”, povestește Bottesch. Întrebat ce se va întâmpla dacă Franța naționalizează Dexia, așa cum anticipa ziarul „Liberation” toamna trecută, președintele Consiliului crede că asta n-ar avea nici o influență asupra contractului aflat în derulare.

 

Plasă de siguranță

 

Cele două împrumuturi au dus bugetul județului la limita maximă de îndatorare, de 30 la sută, însă între timp gradul de îndatorare a scăzut la aproximativ 15 la sută din veniturile proprii, a calculat Bottesch. Astfel, dacă nevoile de dezvoltare ale județului o impun, Consiliul ar putea lua și alte credite. „În momentul de față, nu se pune problema unui nou împrumut. Dacă, în viitor, se va ajunge la construcția unui nou spital, care eu consider că va fi posibilă doar prin colaborarea Consiliului Județean cu municipiul Sibiu, probabil va fi nevoie și de credite noi. Dar încă nu suntem în această fază”, conchide el.

 

 

38,8

de milioane de lei sunt dobânzile plătite de Consiliul Județean Sibiu

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*