MUZEUL ASOCIAȚIUNII DESCHIS DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Zeci de obiecte obiectele de patrimoniu care au aparținut Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român sunt de astăzi reunite într-o expoziție plină de însemnătate culturală. În sediul istoric al Bibliotecii Astra, în chiar clădirea pe frontispiciul căreia stă scris ”Muzeul Asociațiunii”, a fost inaugurată expoziția ”Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român: 1861-1950”, un proiect cultural care a reunit trei mari instituții: Complexul Național Muzeal Astra, Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Astra și care marchează și începuturile noului Muzeu al Asociațiunii.
”Datoram înaintaşilor noştri un muzeu al Asociaţiunii ASTRA. Cu siguranţă că altă dată mai bună nu puteam găsi pentru inaugurarea acestui pavilion expoziţional, astăzi, de Ziua Naţională a României. Tot astăzi noi ne facem o datorie de onoare faţă de înaintaşii noştri, iar publicul poate descoperi adevărate comori de spiritualitate românească. Am reuşit datorită colaborarii productive între cele trei mari instituţii culturale din Sibiu. Să fie într-un ceas bun!”, a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliul Judeţean Sibiu, prezent la deschiderea Muzeului Asociaţiunii.
”Sunt bucuros că au venit foarte mulţi oameni la această inaugurare. Cu toţii au descoperit astfel o nouă componentă a Bibliotecii ASTRA şi anume cea muzeală, un muzeu. Muzeul este dedicat Asociaţiunii ASTRA pentru că noi suntem recunoscători personalităţilor acestei societăţi culturale din trecut. Este important de ştiut că în demersul nostru am primit un sprijin necondiţionat de la Consiliul Judeţean Sibiu, Prefectura Judeţului Sibiu, Muzeul ASTRA şi Muzeul Naţional Brukenthal”, a spus Silviu Borş, manager general Biblioteca Judeţeană Sibiu
Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu are calitate de organizator principal, iar Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu s-au înscris în proiect în calitate de parteneri, aducând în expoziţia vernisată de 1 decembrie mai multe exponate de valoare.
”Pentru Muzeul ASTRA este o onoare să facă parte din această expoziţie în calitate de partener. Muzeul ASTRA a fost este şi va fi unul dintre principalii propovăduitori ai misiunii ASTRA. Am lucrat în acest proiect împreună cu profesionişti de la Biblioteca ASTRA şi de la Muzeul Naţional Brukenthal şi ne dorim să continuăm această expoziţie şi pe viitor”, afirmă Ciprian Ştefan, manager general C.N.M. ASTRA
”Dacă nu am fi colaborat cum trebuie toţi cei implicaţi în acest proiect, Muzeul Asociaţiunii nu ar fi putut să reînvie în locul ei. Doresc din tot sufletul meu ca acest spaţiu care găzduieşte expoziţia să se mărească în timp”, a spus prof.dr. Sabin Luca, manager general Muzeul Naţional Brukenthal.

La Muzeul Asociaţiunii este expusă, printre multe alte valori, prima enciclopedie română, o lucrare cheie în istoria României, scrisă printre primele cinci din lume (în anul 1905 a fost tipărit al treilea volum şi ultimul). În aceeaşi expoziţie, vizitatorii regăsesc documente captivante, fidel reproduse din arhivele statului, disponibile cu ajutorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale din Sibiu. Documentele respective reprezintă corespondenţele purtate între coordonatorii enciclopediei române şi personalităţi culturale de marcă din ţara noastră cum ar fi Titu Maiorescu sau Alexandru Davila.
ASTRA a fost fondată de mai mulţi cărturari inimoşi şi patrioţi cu scopul ajutorării cu burse pe elevii şi meşteşugarii românii din Ardeal, pentru creşterea nivelului educaţional şi profesional, pentru emanciparea românilor din această parte a ţării.
Biroul de presă CJ Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*