Muzeul Brukenthal aduce în atenție pictura transilvăneană și legăturile sale cu centrele artistice internaționale

Vernisajul expoziţiei „Conexiuni: pictura transilvăneană și centrele artistice internaționale 1817-1947” va avea loc mâine, 6 septembrie, la ora 13.00, la Casa Albastră din Piața Mare.

Colecțiilor de artă alcătuite cu pricepere, pasiune și inspirație de baronul Samuel von Brukenthal și deschise publicului ca muzeu în anul 1817 le-au fost asociate, de-a lungul deceniilor ce au urmat, noi piese care au coagulat, succesiv, fonduri de colecții muzeale care au dobândit personalitate și prestigiu. Intervalul cronologic 1817–1947 a fost definitoriu pentru constituirea colecțiilor de artă transilvăneană, în cadrul cărora cea de pictură se distinge prin originalitate, specificitate și europenitate.

„Procesele nașterii, dezvoltării și afirmării picturii moderne în Transilvania s-au petrecut în strânsă conexiune și interdependență cu ambianța cultural-intelectuală a spațiului internațional (în special, dar nu exclusiv, a celui vest european) prin intermediul circulației artiștilor și a modelelor cultural-artistice, în dublu sens: înspre Transilvania și, respectiv, dinspre Transilvania. Astfel, de-a lungul timpului, arta transilvăneană modernă a întreținut asemenea raporturi cu centre artistice de prin rang din Europa: Viena, Roma, Budapesta, București, München, Berlin, Paris etc., ce au generat experimentări, asimilări și sincronizări documentate prin cele aproape 60 de lucrări incluse în expoziție.

Expoziția «Conexiuni: pictura transilvăneană și centrele artistice internaționale 1817-1947» probează și capacitatea colecțiilor Muzeului Național Brukenthal de armonizare și rezonare cu alte colecții muzeale publice. În acest context, «întâlnirea» conceptuală și estetică cu piese din fondul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» susține congruența artei regionale transilvănene cu experimentele artistice internaționale și, deseori, surprinzătoarea circulație a «modelelor».

«Re-make» al proiectului din 2007, din cadrul programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană, prezentul eveniment lărgește planul conceptual, extinde arealul de interferențe artistice peste limitele europene, și aduce pe simeze un segment consistent de opere inedite sau mai puțin cunoscute, dintre care unele au traversat îndelungi intervenții de restaurare sau au intrat de curând în colecțiile celor două muzee.

Printre piesele prezentate public în premieră expozițională muzeală contemporană se numără lucrări care, cu siguranță, vor surprinde și vor cuceri publicul: «Aesculap» și «Hygeia» ale lui Th. B. Sockl, «Peisaj cu moară», de H. Bulhardt, «Dansul zânelor», de C. Dörschlag, «Femeia cu samovar», de A. Coulin (MNB), «Bacantă», de Epaminonda Bucevschi, «Portret de fată», de Al. Popp, «Peisaj la Teceu», de Al. N. Tihomirov (MABM) etc.”, spun curatorii expoziției, dr. Iulia Mesea și dr. Tiberiu Alexa.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Multimedia până pe 19 noiembrie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*