“Naşul” Danemarcei din ’89 prefaţează meciul cu nordicii de pe Cluj Arena: „Cel mai tare adversar pentru mine la naţională” | VIDEO

Fostul internaţional Ioan Ovidiu Sabău, unul din eroii meciului România – Danemarca din 1989, care i-a dus pe tricolori la Mondialul din Italia ’90 prefaţează meciul naţionalei cu danezii de pe Cluj Arena, programat peste mai puţin de trei săptămâni.

Ioan Ovidiu Sabău după golul din România – Danemarca din ‘89, care a dus tricolorii la Mondialul din Italia 1990. FOTO: arhivă personală

Ioan Ovidiu Sabău a fost unul din eroii meciului România – Danemarca din 1989 (scor 3-1), care a trimis tricolorii la Mondialul din Italia ‘90, în  după 20 de ani de absenţă. Jocul cu Danemarca de pe 26 martie de la Cluj va fi decisiv pentru ca tricolorii să păstreze şanse de calificare la Mondialul din 2018, unde pot ajunge tot după o pauză de 20 de ani.
Fostul internaţional Ioan Ovidiu Sabău  a fost unul din jucătorii reper ai naţionalei României din anii ’90, revenind de asemenea după 2000, strângând peste 50 de selecţii sub tricolor. La 21 de ani, fotbalistul născut în judeţul Cluj a fost unul din titularii dublei cu Danemarca din toamna lui ‘89 şi una din vedetele returului de la Bucureşti, când tricolorii s-au calificat cu 3-1 la Mondialul din Italia ’90.

„Cel mai tare adversar”

Victoria din 15 noiembrie 1989, care a dus naţionala antrenată de Emeric Ienei la Mondial a venit după un duel pierdut cu danezii cu 0-3 în deplasare la Copenhaga, pe 11 octombrie ’89: „După câţiva ani au câştigat Campionatul European. Ce poţi să spui de fraţii Laudrup, cu Povlsen, care juca la Dortmund, cu Lerby, Schmeichel… Acolo la ei nici nu am văzut mingea, când ne-au bătut 3—0. Ce tehnică şi personalitate aveau toţi jucătorii şi ce viteză de joc… Mai bine nu ne prezentam”, spune amuzat astăzi Sabău. „A fost cel mai puternic adversar, ca echipă, pe care eu l-am avut la naţională, au prins o zi fantastică. Nu am mai jucat la echipa naţională cu atmosferă atât de super încinsă”, rememorează „Moţul”.

Calificare istorică

România avea nevoie de o victorie cu Danemarca la Bucureşti pentru calificarea la Mondial după 20 de ani. Şi a obţinut-o: „E un meci de referinţă. Ei nu ne puteau vedea pe noi, aşa am jucat noi cum au jucat ei (la Copenhaga, n.red.). Toţi am fost foarte încărcaţi şi am reacţionat extraordinar după gol, în minutul 6 era 1-0 pentru ei. Aveam şi personalitate şi valoare, îi dominam deja 1 la 1 acasă, i-am năucit”, povesteşte Sabău. Povlsen a deschis scorul şi Balint a egalat, după care a ieşit la rampă Sabău. Fotbalistul de la Dinamo pătrunde înspre careul advers, oferă o pasă „printre” în adâncime, mingea ricoşează până la el, care o trimite în plasă, în unghi opus. După pauză Sabău pătrunde minunat printre doi adversari, alunecă exact în faţa porţii, iar mingea ajunge la Balint care „sigilează” victoria şi calificarea României la Campionatul Mondial din Italia 1990, unde Sabău joacă inclusiv împotriva Argentinei lui Maradona.

 

„Avem jucători decisivi”

Astăzi manager al noului proiect al lui „U”, Săbău crede că nivelul celor două echipe naţionale e diferit de acum 28 de ani din tricolorii au şanse la victorie pe 26 martie la Cluj cu Danemarca. „Moţul” a comentat dorinţa selecţionerului Christoph Daum care vrea ca tricolorii să-şi cucerească fanii jucând ofensiv: „Avem câţiva jucători care ar putea face în unele momente diferenţa, la nivelul ăsta, Stanciu, Chipciu, joacă într-un campionat bun, Chiricheş, Tătăruşanu, avem câţiva jucători. Eu cred că am putea (juca ofensiv, n.red.), dar trebuie să ai mijloacele să împingi adversarul în teren, în careu, să prinzi şi o zi bună. E adevărat că în momentul în care tu îţi creezi ocazii publicul te împinge de la spate. Când te duci peste el (peste adversar, n.red.), când alergi, nu îl laşi să joace, recuperezi imediat mingea, e clar că publicul te va ajuta foarte mult. Dar dacă eşti apatic, dacă te domină din punct de vedere fizic, valoric nu îmi dau seama din tribună dacă sunt mai buni, dar când te domină din punct de vedere al atitudinii şi al implicării fizice, atunci normal că publicul nu te acceptă”, spune Sabău.

Crede în calificare

Fostul internaţional crede că selecţionerul Christoph Daum trebuie să se bazeze inclusiv în meciurile următoare pe un nucleu constant de jucători, în special în primul „11”. Asta va conta în opinia sa şi pentru sporirea şanselor tricolorilor la calificarea la Mondialul din Rusia 2018, existente în opinia sa:  „Sunt şanse, e fotbal, e joc, depinde şi de tine. Sper să aibă nucleul de bază la fiecare meci, să nu fie nevoit să facă foarte multe schimbări, să utilizeze jucătorii care au ritm, care joacă la echipele de public şi să nu fie accidentaţi şi încet-încet să definească primul 11”, a opinat Sabău.
România va întâlni Danemarca pe Cluj Arena în 26 martie 2017, în al cincilea joc din preliminariile Mondialului de Fotbal din 2018. Tricolorii sunt pe locul 4 în grupă, după Polonia, Muntenegru şi Danemarca.

 Articol preluat din Monitorul de Cluj 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*