Neagu: Asistăm la o nouă tentativă a PSD de a controla politic Justiția

Partidul Național Liberal Sibiu condamnă ferm modul în care PSD, prin intermediul ministrului Justiției, Tudorel Toader, dorește să controleze și subordoneze politic justiția, a declarat Nicolae Neagu, deputat PNL de Sibiu.

Neagu a comentat, astăzi, într-o conferință de presă, că modificările legislative anunțate de ministrul Justiției, cea de a elimina președintele țării din procedura de numire a șefilor Parchetelor și propunerea de trecere a Inspecției Judiciare din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii în subordinea Ministerului Justitiei reprezintă „un atentat împotriva democrației, a statului de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului”.

Nicolae Neagu

„Nu putem accepta ca ministrul Justiției, indiferent ce culoare politică ar avea, să fie acela care să poată să ajungă, prin numirile pe care le face, să controleze toate parchetele. Avem de respectat indicații clare ale MCV-ului și acestea fac referire la faptul că nu trebuie să fie implicat factorul politic în numirea procurorilor.

Există o prevedere Constituțională care indică neconstituționalitatea trecerii Inspecției Judiciare în subordinea Ministrului Justiției. În conformitate cu articolul 134, aliniatul 2, CSM îndeplinește rolul de instantă de judecată prin secțiile sale în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor și procurorilor. În aceste situații, Ministrul Justiției, președintele ICCJ și Procurorul General al Parchetului de pe lângă ICCJ nu au drept de vot. Constituția nu a permis dreptul de vot Ministrului Justiției în materie de sancțiuni împotriva procurorilor și judecătorilor.

CSM este organismul prevăzut de Constituție care are ca principală misiune să asigure independența Justiției. Orice fel de afectare a CSM, cum e transferul Inspecției Judiciare, este clar un atac asupra Justiției”, a apreciat parlamentarul sibian.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*