Nemții își consolidează pozițiile

Sibiul, tot atractiv pentru investitorii germani. 15 la sută din economia județului Sibiu este realizată de 719 firme cu capital german.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a prezentat comunității oamenilor de afaceri germani din Sibiu, reprezentanți ai Clubului Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania (DWS), oportunitățile de dezvoltare de proiecte cu resurse nerambursabile pentru următoarea perioadă.

Evenimentul s-a petrecut cu prilejul unei întâlniri de lucru a membrilor DWS, care au dorit să afle detalii despre activitatea ADR Centru. Această informare a venit în contextul în care, luna trecută, Transilvania a fost vizitată de un important grup de investitori din mai multe landuri germane, printr-o misiune economică organizată în cooperare cu agenția federală Germany Trade and Invest.

Interesați de Sibiu

Realizarea de contacte și concretizarea acestora în parteneriate de afaceri între companiile străine și cât mai multe firme din Transilvania sunt obiectivele principale ale comunității de afaceri de etnie germană din Sibiu. Vizita delegatiei germane în Transilvania, desfășurată în județele Cluj, Alba și Sibiu, a dus la îmbunătățirea relațiilor de afaceri între firmele germane și cele românești. Deoarece, în acel cadru, activitatea ADR Centru în domeniul coordonarii procesului de elaborare și implementare a politicilor de dezvoltare regională a fost intens promovată, Clubul Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania a invitat ADR Centru să prezinte succint sprijinul pe care îl poate oferi firmelor germane sau al celor cu capital germano-român. La evenimentul desfășurat la Hotel Golden Tulip au participat peste 40 de oameni de afaceri, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, ai ONG sau ai instituțiilor de învățământ.

Germania, principalul partener comercial

Conform cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică, Germania a fost, în 2014, partenerul comercial nr. 1 al României. Importurile din Germania au însumat 11,2 miliarde euro, cu 8,7% mai mult decât în 2013, iar exporturile 10,1 miliarde euro, în creștere cu 9,8% față de anul precedent. Astfel, creșterea importurilor și a exporturilor germane s-a situat peste creșterea de circa 5% a totalului exporturilor și importurilor românești. La începutul anului 2015, Germania se afla pe locul al treilea în topul firmelor străine care activează în țara noastră, potrivit datelor înregistrate de Registrul Comerțului, după Austria și Olanda.

Fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor

La întâlnirea de la Sibiu, s-a discutat despre oportunitățile pe care le au firmele private să se dezvolte cu fonduri nerambursabile. Asta chiar și în condițiile în care peste 80% din activitatea ADR Centru este orientată spre implementarea programelor de dezvoltare ale administratiei publice. Oamenii de afaceri etnici germani sau parteneri ai unor importante firme chiar din Germania au vorbit nu doar despre birocrație, ci și despre facilități și sprijin financiar, nu numai despre probleme, ci și despre rezultatele unor proiecte în care, cu resurse nerambursabile, s-au realizat investiții semnificative. Tema centrală a fost însă modul în care ADR Centru poate fi interfața care să acorde sprijin informaȚional celor care doresc dezvoltare și care caută resurse pentru aceasta. Au vorbit cu investitorii germani și E.S. Judith Urban, consul general al Germaniei la Sibiu, Birgit Schliewenz, reprezentant pentru chestiuni de parteneriat bilateral între landul Brandenburg – Germania și Regiunea Centru, precum și Wiegand Fleischer, director executiv al Clubului Economic German din Transilvania, în calitate de gazdă.

La întâlnirea de la Sibiu au participat peste 40 de oameni de afaceri, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, ai ONG sau ai instituțiilor de învățământ

La întâlnirea de la Sibiu au participat peste 40 de oameni de afaceri, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, ai ONG sau ai instituțiilor de învățământ

Nemții au afaceri de 900 de milioane de euro

Județul Sibiu poate fi considerat un exemplu de dezvoltare datorită investițiilor germane. La sfârșitul anului 2014, 15% din economia județului Sibiu era realizată de 719 firme cu capital german, care aveau o cifră de afaceri de peste 900 de milioane de euro și 13.960 salariați. Dintre aceste firme se remarcă, în special domeniul com­ponentelor auto – companii precum Con­tinental, Marquardt Schaltsysteme, Siemens, Thyssen Krupp – dar și compania de închiriere de forță de muncă Trenkwalder, unul dintre cei mai mare anga­jatori din județ, care anul trecut avea un număr mediu de aproape 5.000 de salariați.

Unde s-au dus banii europeni în județul Sibiu

Consecventă misiunii sale de a asigura dezvoltarea echilibrată a întregii regiuni, ADR Centru susține proiectele de investiții din județul Sibiu. Astfel, doar la nivelul Programului Operațional Regional 2007-2013, în județul Sibiu au fost contractate 64 de proiecte, a căror valoare totală este de circa 150 de milioane de euro. Cele mai importante investiții publice de la nivel județean se concentrează pe domeniul infrastructurii rutiere, unde șase proiecte au o valoare totală de 50 de milioane de euro, precum și în domeniul educațional, unde opt proiecte au o valoare totală cumulată de peste 5,5 milioane de euro. Tot din sfera publica fac parte investițiile din cadrul Polului de Dezvoltare Urbană Sibiu, unde încă opt proiecte beneficiază de fonduri totale de peste 21 de milioane de euro. În ceea ce privește investițiile din mediul privat, 28 de cereri de finanțare au obținut finanțare de peste 46,5 milioane de euro. Și domeniul turismului, considerat prioritar la nivel județean, a atras fonduri nerambursabile, tot în opt proiecte, a căror valoare totală este de aproape 30 de milioane de euro. La toate acestea se adaugă finanțările destinate îmbunatățirii climatului social și a infrastructurii medicale.

Simion CREȚU | director general ADR Centru:
“Aspectele discutate la Sibiu cu oamenii de afaceri completează activitățile noastre orientate spre dezvoltarea economică a județelor din Regiunea Centru. În cadrul acestei întâlniri am prezentat modul în care firmele pot profita de maximizarea rezultatelor investițiilor realizate, prin aport nerambursabil din partea Uniunii Europene. În general, județele din centrul țării sunt foarte apreciate de către investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care în aceste județe s-au mai organizat misiuni economice germane. Am explicat cât de mult s-a dezvoltat în ultimii ani întreaga Transilvanie și credem cu tărie că mediul de afaceri din Regiunea Centru a devenit mai bine pregătit pentru competiția pe piețele internaționale, datorită comunității de afaceri germane.”

Pe de altă parte, la nivelul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013 – din cadrul căruia ADR Centru gestionează două axe la nivel regional – 60 de firme din județul Sibiu au obținut fonduri nerambursabile pentru derularea unor proiecte în valoare totală de aproape 30 de milioane de euro, pentru investiții în spații de producție și pentru servicii moderne, în achiziția de echipamente și în creșterea productivității. Județul Sibiu este deosebit de atractiv pentru mediul de afaceri și datorită fondurilor atrase pe proiecte de anvergură, cum ar fi investițiile în infrastructură de transport de nivel național, pe drumurile naționale, autostrăzi și căi ferate, dar și în sistemele integrate de mediu, arată reprezentanții ADR.

INAUGURARE CONTINENTAL

Începerea construcției unei noi hale de producție a companiei Continental la Sibiu


(Cosmin PAL)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*