O colecție inedită a lui Lucian Blaga, expusă la Sibiu

26 panouri cu faianţă pictată (azulejo) din secolele XVII-XVIII, specifice artei portugheze, vor fi expuse săptămâna viitoare la Muzeul ASTRA.

Este vorba despre o colecţie unică, donată Complexului Muzeal Bistriţa Năsăud în 1985 de către familia filosofului Lucian Blaga. Este pentru prima dată când această colecţie ,,părăseşte” Muzeul din Bistriţa şi ajunge în altă parte.

Colecţia de azulejo va fi expusă pe șase vitrine în Şcoala din Ticera, un monument funcţional din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aceste plăci, practic, decorau faţadele şi interioarele clădirilor: palate, biserici, vile şi spaţii publice din Portugalia. Prin combinarea plăcilor se obţineau compoziţii de o mare diversitate: peisaje, scene biblice sau istorice, decor în formă de tapet.

Pe lângă faianţa lusitană pictată şi istoria ei, expoziţia reliefează în fotografii perioada în care Lucian Blaga a fost ambasadorul ţării noastre în Portugalia (1938-1939).

Colaborarea între C.N.M. ASTRA Sibiu şi C.M. Bistriţa Năsăud pentru organizarea expoziţiei a început în luna mai a acestui an. La vernisaj vor fi prezenţi reprezentanţi din cele două unităţi muzeale, dar şi din mediul universitar, informează Lucian Robu, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Colecţia de azulejo va fi expusă pe șase vitrine în Şcoala din Ticera

Colecţia de azulejo va fi expusă pe șase vitrine în Şcoala din Ticera

“Lucian Blaga de la Lisabona la Bistriţa. Colecţia de azulejos” se încadrează în programul cultural ,,Şcoala în satul tradiţional”. Acest program îşi propune să creeze un liant între publicul vizitator şi tradiţii prin evenimente interactive.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*