O expoziție și 60 de artiști. Cea mai mare expoziție de sculptură și artă vizuală postbelică și contemporană la Sibiu

Muzeul Național Brukenthal găzduiește de mâine una dintre cele mai mari expoziții de sculptură și artă vizuală din perioada postdecembristă ce a fost organizată la Sibiu.

Expoziția Grigorie MINEA și invitații constituie evenimentul artistic care marchează pozitiv profilul cultural al Sibiului la începutul primăverii acestui an, care reunește 60 de artiști români, reprezentanți ai artei postbelice și contemporane românești.

Sculptura este o artă exprimată prin forța materiei, a materialului oricare ar fi acesta: piatră, lemn, lut, bronz etc. Efectul tactil al materialului, impactul acestuia în spațiu nostru, este esențial pentru a determina o anumită înțelegere a forței exprimate prin material. În acest fel, materialul, plinul, devine un motiv, devine modalitate de exprimare a absenței, a spațiului vid. Să faci nevăzutul văzut și să încercuiești absentul cu materia care, prin natura ei neagă absența, aduce sculptura într-o zonă în care trebuie recumpănite toate înțelegerile: modul de a vedea, modul de a simți, modul de a atinge și a dimensiona o sculptură.

Acest regal de sculptură la care au fost invitați și pictori și graficieni constituie un eveniment care încununează o amplă activitate artistică și o viață dedicată a maestrului Grigorie Minea.

„Ne bucură totodată faptul că venirea acestuia la Sibiu înseamnă și reîntoarcerea sa acasă, într-un oraș care de mai bine de 30 de ani îi etalează Victorie, o sculptură așezată la intrarea în vechiul burg și la o poartă de acum internațională a Transilvaniei și României – Aeroportul internațional Sibiu. Asocierea sculpturii cu lucrările de pictură pe pânză sau pe alte materiale, grafica, acuarela, instalațiile etc. aduc o unitate și o cmplementaritate. Aceste lucrări picturale nu sunt preocupări de conjuctură, ci moduri independente care completează arta sculpturii ca modalitate plastic, încorporând preocupări de suprafață, de mediu sau de perceptive unică în contextul lumii natural sau dirijate”, spun organizatorii.

Grigorie Minea are puterea extraordinară de a fi un Meșter Manole, acest personaj cu rădăcini în tot spațiul balcanic, care are puterea unei unități dar și a tematicii unei căutări pe care el o incorporează într-o arie foarte largă de trimiteri stilistice. Forma și suprafața cu aspectele lor exterioare primesc un sens dacă miezul are consistență, iar arta primește în acest mod semnificații dacă ideea din spatele formei reușește să-și transmită energia până la privitor.

În căutarea acestei consistențe imateriale a materialului, toți cei prezenți prin lucrările sale în acest catalog, încearcă permanent să-și însuflețescă sculpturile sale, și de a îmblânzi și a umaniza spațiul geometric, raționalizat al orașului modern, printr-o infuzie de sensibilitate și emotivitate autentice.

Aflată sub mirosul crinului angelic al solului ceresc Gavriil, așa cum se observă și din lucrarea maestrului, expoziția găzduită la începutul primăverii în spațiul transilvănean, la Sibiu, ni-l prezintă nouă, tuturor, pe Grigorie Minea ca un promotor al unei incursiuni îndrăznețe.

Expoziția are loc la Muzeul Național Brukenthal, Casa Albastră, Piața Mare, nr. 5, iar vernisajul joi, 12 martie, de la ora ora 13.00.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*