O pierdere uriașă pentru medicina sibiană

baier3Una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale vieţii medicale sibiene a trecut în nefiinţă. Prof. dr. Ioan Baier a fost înmormântat marți după-amiază, în cimitirul „Buna Vestire“.

Medicul Ioan Baier, şeful Biroului de Management al Calităţii Serviciilor Medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 69 de ani, în urma unui stop cardiac. Dispariţia a fost fulgerătoare, nimic neprevestind tragica întâmplare.


Specialist reputat

Timp de aproape 15 ani, Ioan Baier a condus Clinica Ortopedie – Traumatologie a spitalului din Sibiu şi a fost preşedinte al Colegiului Medicilor din Sibiu în anii 2000. Timp de doi ani, între 1999 şi 2001, Baier a fost vicepreşedinte al Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie. Din 2000, a fost profesor universitar titular la Facultatea de Medicină „Victor Papilian” din Sibiu, iar din 2005 a fost conducător de doctorate. De-a lungul carierei, a îndrumat zeci de tineri care au vrut să îi calce pe urme şi mulţi dintre ei au devenit medici de renume în ţară şi în străinătate. De asemenea, doctorul Baier a realizat numeroase intervenţii chirurgicale în premieră şi, în timpul în care era şef de secţie, la Sibiu a fost achiziţionată o bancă de os, a doua din România, după cea din Bucureşti.

Mesaj de condoleanțe

Imediat după tragica dispariţie a reputatului doctor, dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu, a transmis un mesaj de condoleanţe. „Am primit cu profundă tristeţe vestea dispariţiei dintre noi a dlui. prof. univ. dr. Ioan Baier, care a fost, înainte de toate, un om de o calitate deosebită. În urma sa rămâne o carieră de excepţie, o viaţă în slujba oamenilor, o activitate realizată cu pasiune şi pricepere. Medicina românească şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu pierd, din păcate, un profesionist desăvârşit, dedicat până în ultima clipă meseriei sale. Contribuţia sa la dezvoltarea Secţiei Clinice Ortopedie a SCJU Sibiu, pe care a condus-o, a fost una imensă, aceasta prinzând practic viaţă sub ochii săi şi ajungând la rezultate de excepţie. Nu în ultimul rând, trebuie menţionată şi cariera sa didactică impresionantă, prin care a asigurat continuitate meseriei pe care a iubit-o atât de mult, pregătind noi generaţii de profesionişti. Este un moment greu, în primul rând pentru familie, dar şi pentru toţi cei care l-au cunoscut şi nu ne rămâne decât să-i mulţumim pentru tot ceea ce a făcut pentru spitalul din Sibiu, pentru medicină şi oameni şi să ni-l amintim mereu cu admiraţie şi respect”, spune managerul spitalului.

„Să nu îl uităm”

„A fost un mentor de şcoală ortopedică. A început implantarea de proteze de şold şi de genunchi. A învăţat studenţi şi medici la început de carieră. A fost un director de spital care a ştiut să menţină un echilibru. A făcut acelaşi lucru şi conducând colegiul medicilor. A fost un om căruia chiar i-a păsat de spitalul sibienilor, chiar şi la pensie. A fost şi îndrumătorul meu când eram rezident şi am stat lângă el cu câteva zile în urmă la unul din ultimele raporturi de gardă la care venea dis-de-dimineaţă. A fost prof. Baier… Să nu îl uităm”, a postat pe Facebook, profund îndurerat, dr. Cotizo Draia, medic în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*