O punte de legătură între literatura română și literatura maghiară

Săptămâna trecută au avut loc primele evenimente din cadrul proiectului Z9 Literature in Sync, proiect al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în parteneriat cu Administrația Fondului Cultural Național. Este vorba despre conferințele internaționale Z9 Literature in Sync Eastern European Literary Studies in Sync The Hungarian and Romanian Transnational Literary Networks, unde cercetători importanți din domeniul literaturii române, respective maghiare, au discutat despre dezvoltarea paralelă a celor două literature în ultimul secol.

Poezie în mișcare

Evenimentele au fost împărțite în două serii, iar prima serie a avut ca invitat poeta Kinga Tóth, cu un performance poetic, urmat de dezbateri despre stadiul artelor contemporane în Europa de Est și Europa Centrală. Lecturile-performance au avut loc în Brașov (cu sprijinul Universității Transilvania din Brașov) și București (având cafeneaua culturală Londophone ca partener). Astfel, s-a reușit să se creeze o discuție amplă în jurul temelor contemporane (marginalizate în societatea românească) care stau la baza performanceurilor poetei. Evenimentele i-au avut ca moderatori pe decanul Facultății de Litere din cadrul Universității Transilvania din Brașov, Adrian Lăcătuș și poetul Andrei Dosa, traducătorul celei mai importante antologii de poezie tânără a maghiarilor din Transilvania (apărută la Casa de Editură „Max Blecher” în 2015). Evenimentele cu Kinga Tóth s-au bucurat de o receptare caldă și un public la fel de entuziast ca cel prezent la evenimentele de anul trecut ale proiectului, în care poeții britanici Crispin Best și Sam Riviere au susținut lecturi în mai multe orașe din România. Kinga Tóth îmbină, în lecturile ei, textul scris cu muzica, cu proiecții video și ceea ce se numește extended vocals technique, adică moduri neconvenționale, netradiționale de modificare ale vocii. Astfel, ea creează mini-performance-uri care pornesc de la teme atât politice, cât și personale.

Literatura maghiară în dialog cu literatura română

În a doua serie de evenimente, invitați din Budapesta, Pecs, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara, au participat la o conferință în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și au discutat despre teme ca autoficțiunea contemporană în Europa de Est, structuralismul în gândirea critică locală, modernismul maghiar și românesc din diferite perspective. Invitații proiectului pregătesc un volum colectiv pe această temă, în proiect pentru o viitoare colaborare internațională. Conferința, extinsă pe parcursul a două zile, i-a avut ca invitați pe Zsolt Bagi, Gábor Bezeczky, János D. Mekis, Gábor Tamás Molnár, Zoltan Varga (de la trei instituții academice centrale ale Ungariei, Eötvös Loránd University și Hungarian Academy of Sciences, din Budapesta și University of Pécs); Imre József Balázs, Levente T. Szabó, Emanuel Modoc și Adriana Stan (Universitatea Babeș-Bolyai, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară “Sextil Pușcariu” Cluj-Napoca), Snejana Ung (Universitatea de Vest Timișoara) și cadre didactice ale Universității Lucian Blaga din Sibiu: Ștefan Baghiu, Daniel Coman, Vlad Pojoga și Andrei Terian.

Ce e Z9 Literature in Sync?

Z9 Literature in Sync își propune să aducă în fața elevilor, studenților și publicului larg din România o serie de scriitori şi jurnalişti, atât din țară, cât și din străinătate. Acest proiect dorește să faciliteze accesul tinerilor din România (atât din mediul universitar, cât și din cel preuniversitar) la cultura vie, prin ai cărei reprezentanți încearcă să exploreze contextul socio-cultural actual, să aproximeze pozițiile în care se regăsesc literatura din România și cultura română în peisajul global, deschizând astfel calea pentru formarea unor viziuni mai clare și mai relevante asupra modurilor în care a evoluat arta până în contemporaneitate, asupra rolului traducerii şi multiculturalismului şi a felului în care New Media contribuie la dezvoltarea acestor zone artistice.


Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*