Udatul Ionilor de la Tălmăcel, un obicei unic în România! FOTOREPORTAJ

Sute de suflete încărcate de căldură, la -14 grade Celsius, s-au strâns în centrul satului Tălmăcel, sâmbăta trecută, pentru a celebra împreună o tradiție nemaiîntâlnită pe cuprinsul țării.

Udatul Ionilor, un obicei a cărui origine se pierde în negura timpului, a stârnit și de această dată nu doar mândria locală a tălmăcenilor, ci și curiozitatea sinceră a multor turiști. Conform datinei, cetele de juni s-au adunat la „primarii“ lor, ca să gătească boii, caii și carul alegoric, iar după încheierea slujbei religioase au pornit „cu cântec“ spre pârâul din centrul satului. Acolo și-au primit „botezul“ preotul Gabriel Ion David, primarul Nicolae Petru Basarabă, viceprimarul Ion Dacian, deputatul Ovidiu-Ioan Sitterli și ceilalți localnici și invitați care poartă numele Sfântului Ion.

Din moși-strămoși

„La mulți ani tuturor Ionilor, tuturor invitaților și tuturor locuitorilor orașului Tălmaciu și ai satului Tălmăcel! Să fiți sănătoși cu toții. Vă doresc multă sănătate, bucurie și pace sufletească și tot ce vă doriți bun să vi se împlinească. Să-i mulțumim bunului Dumnezeu că avem parte de o zi atât de frumoasă. Deși, în ultimele zile, se anunța o vreme deosebit de friguroasă și cu vânt, n-a fost așa, datorită sufletelor dvs. calde. Frumoșii noștri tineri, deosebiți, împreună cu părinții, sunt calzi și buni. Dumnezeu a avut grijă ca și noi să avem parte de o zi atât de frumoasă. Astăzi, de Sf. Ion, încheiem cununa sărbătorilor noastre ortodoxe de iarnă și avem o mare sărbătoare, unică în România, Udatul Ionilor. Le mulțumim părinților, tuturor celor care au fost aproape de împodobitul cailor și carului, pentru că de dimineață era destul de frig și numai ei știau cum țineau acul în mână. Iată că am dus mai departe acest frumos eveniment pe care-l moștenim din străbuni“, a spus primarul orașului Tălmaciu. Autoritățile locale spun că Udatul Ionilor pe 7 ianuarie la Tălmăcel a fost atestat documentar după Marea Unire, când delegații satului s-au întors cu tricolorul de la Alba-Iulia, dar cu siguranță că obiceiul este mult mai vechi. „Cei în vârstă au învățat de la cei mai în vârstă. Acest obicei a fost preluat și ducem mai departe portul popular, folclorul și udatul care numai la noi poate să fie atât de frumos“, conchide Basarabă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*