Obiectiv strategic

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a anunțat, la Sibiu, că noul Comandament NATO din oraș va fi complet funcțional începând cu anul 2024.

„Noi avem în plan ca în anul 2024 să declarăm capacitatea operaţională completă, ceea ce înseamnă că în următorii trei ani se vor derula toate fazele pentru atingerea acestui obiectiv“, a declarat Ciucă, citat de Agerpres. În prezent, în Comandamentul NATO de la Sibiu există militari români care îi au ca mentori pe cei străini. Sediul central al Comandamentului NATO de la Sibiu a fost stabilit într-o cazarmă de pe Calea Dumbrăvii, unde se desfășoară momentan lucrările de reamenajare și refacere a infrastructurii.

Angajament național

Ceremonia de înfiinţare a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE) al NATO de la Sibiu a avut loc în urmă cu un an, la Cincu, aceasta fiind prima etapă din procesul de concretizare a unui foarte important proiect al României propus Alianţei Nord-Atlantice, la Summit-ul din 2018, de la Bruxelles. Comandamentul şi-a început, de la 1 iulie, activitatea în garnizoana Sibiu, prilej cu care comandantul acestei capabilităţi militare, generalul-locotenent Tomiţă Cătălin Tomescu, a anunţat că aici vor fi prezenţi câteva sute de militari, iar începând cu 2022 vor veni şi străinii din structurile Alianţei.

„Avem multe de făcut. Mai avem până să ajungem la capabilitatea finală. Avem de construit şi reconstruit, refăcut, două două baze militare aici, una pentru noi, una pentru regimentul de sprijin. Avem de achiziţionat sistemul de comunicaţii super performant cu care trebuie să conducem, la nevoie, structurile pe care le vom avea în subordine. De asemenea, trebuie să creştem în număr, încadrarea cu personal. La anul o să vină străinii. Toate acestea, comunitatea sibiană trebuie să ne ajute să le îndeplinim. Suntem câteva sute de oameni care venim aici, nu foarte mulţi sunt din garnizoană sau din zonă. Suntem mulţi care venim ca să ne facem treaba. Sibiul are deja o carte de vizită, noi numai îi dăm o tentă NATO, atâta. Îi dăm o tentă NATO, îl înscriem pe harta NATO. O să vedeţi amploarea şi activităţile care urmează“, a declarat acesta.

„Multe drumuri vor duce la Sibiu“

Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a subliniat că mutarea comandamentului în Sibiu este o decizie strategică de poziţionare geografică a acestei capabilităţi.

„Mare parte din agenda militară a fost construită în funcţie de evenimentele acestui Comandament: activare în structura militară a NATO, obţinerea statutului de comandament militar internaţional, realizarea capacităţii operaţionale iniţiate. Mutarea Comandamentului în Sibiu este, fără îndoială, o decizie strategică de poziţionare geografică a acestei capabilităţi. Pe de altă parte, cunoscând bogăţia culturală a oraşului, precum şi ospitalitatea locuitorilor şi frumuseţea zonei, Sibiul se va dovedi o alegere reuşită pentru întreg personalul Comandamentului“, a precizat şeful Statului Major.

Potrivit sursei citate, acest comandament NATO va fi foarte important pe Coridorul IV Pan-European.

„Pot anticipa că, în România, după aşezarea acestei garnizoane pe harta comandamentelor NATO, multe drumuri vor duce la Sibiu pe Coridorul IV Pan-European. De asemenea, anticipez că activitatea militarilor internaţionali va fi un câştig pentru comunitatea locală“, a arătat Petrescu.

Promoția „Regele Mihai I 100“

Ministrul Nicolae Ciucă a participat, joi, la Sibiu, la ceremonia de acordare a primului grad de ofițer absolvenților promoției 2021 „Regele Mihai I 100“ a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“. Promoţia este formată din 53 de fete şi 238 de băieţi, pregătiţi pentru a încadra funcţii în Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Justiţie, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.


Cezar BUDESCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*