Şoferi cu lege nouă

Sâmbătă intră în vigoare Legea 203/2012, care modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Veste deloc îmbucurătoare pentru majoritatea şoferilor, mai ales că se introduc noi categorii de permise.

Una dintre modificările pe care le aduce noua lege este introducerea unei noi categorii de permis, AM, pentru mopede. Dacă până acum era suficient să ai 16 ani împliniţi şi să urmezi un curs de legislaţie pentru a conduce un moped pe drumurile publice, acum trebuie şi să deţii permis, deci să urmezi cursurile unei şcoli de şoferi şi să promovezi examenele. Singura veste bună pentru deţinătorii de mopede este faptul că permisele valide eliberate pentru orice categorie sunt valabile şi pentru AM.

 

 

Pentru cvadricicluri

 

O altă noutate este transformarea subcategoriei B1 în categorie. „Vor avea nevoie de permis categoria B1 proprietarii de cvadricicluri, adică acele maşini mici a căror masă proprie nu depăşeşte 400 kg şi care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere nu depăşeşte 15kWsau cu motor electric. Astfel, de autoturisme au apărut şi în Sibiu, tocmai din cauză că, până la intrarea în vigoare a acestei legi exista un vid legislativ care le permitea proprietarilor lor să le conducă pe drumurile publice, chiar dacă nu deţineau niciun fel de permis de conducere“, menţionează inspectorul principal Ana Maria Popa, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Sibiu. Cvadriciclurile nu sunt singurele vehicule pentru care va fi nevoie de permis. Ci şi tractoarele sau alte maşini autopropulsate folosite exclusiv la exploataţiile forestiere.

 

De la 24 de ani

Poate cei mai dezavantajaţi de noua lege sunt tinerii care visează să conducă motociclete de viteză. Astfel, „pentru a conduce motociclete cu putere mai mare de 50 de kW este nevoie de permis de conducere categoria A, ca şi până acum. În plus, pentru a obţine acest permis, solicitantul trebuie să aibă vârsta minimă de 20 de ani şi cel puţin doi ani experienţă în conducerea vehicolelor din categoria A2, adică motociclete cu putere maximă de 35 kW. Dacă nu are şi experienţă de minim doi ani în conducerea vehicolelor din categoria A2, va trebui să aştepte până la împlinirea vârstei de 24 de ani pentru a conduce legal motoare de viteză. Aceasta, în condiţiile în care vechea legislaţie permitea dobândirea permisului de categoria A încă de la împlinirea vârstei de 18 ani“, subliniază Ana Maria Popa.

 

Greu de schimbat

 

Tot conform noii legi, se modifică valabilitatea administrativă a permiselor. Dacă până acum, pentru şoferii profesionişti, adică deţinătorii de permise categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tv şi Tb, valabilitatea era de 10 ani, acum aceştia trebuie să îşi reînnoiască permisul după 5 ani. Pentru celelalte celelalte categorii, valabilitatea rămâne de 10 ani, însă acum şoferii sunt obligaţi la efectuarea vizitelor medicale în cazul expirării sau preschimbării permisului. Tocmai pentru a ocoli prevederile acestei legi, sibienii au luat cu asalt ghişeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Numai în primele cinci zile de la deschiderea ghişeelor, s-au preluat şi procesat 1.704 cereri. Dacă, anul trecut, media zilnică de cereri era de circa 50, în acest an media a fost de 550 sau chiar 600 de solicitări pe zi.

 

Claudia STANCIU | consilier Cancelaria Prefectului

 

„Din data de 3 ianuarie. de când şi-a reînceput activitatea Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, au fost preluate şi procesate 6.625 de cereri de eliberare, de zece ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost procesate doar 615 cereri. 95 la sută dintre cererile din acest an au venit din partea sibienilor care doreau reînnoirea permisului înainte de expirare.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*