Oficial din Parlamentul European: Putem vedea în fiecare zi cum știrile false afectează opinia publică

În fiecare zi, fenomenul fake news afectează opinia publică, munca instituţiilor de presă serioase şi a instituţiilor serioase, a declarat directorul general de comunicare şi purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch Guillot.

El a participat la o întâlnire cu presa română privind alegerile europarlamentare care vor avea loc în luna mai, anul viitor. „Pentru că aceste alegeri vor fi foarte importante, poate cele mai importante din ultimii ani, la nivel european, şi naţional, chiar, ştim că problema fake news nu este una teoretică. Putem să vedem în fiecare zi cum ştirile false afectează opinia publică, munca instituţiilor de presă serioase şi a instituţiilor serioase şi chiar a politicenilor serioşi”, a precizat el, citat de Agerpres.

Jaume Duch Guillot a subliniat că alegerile din primăvara viitoare „devin importante nu doar din perspectiva legislaţiei europene, dar şi pentru că, într-o măsură, sunt legate de supravieţuirea ideii de integrare europeană; din perspectiva Parlamentului European, dacă, până în prezent, media erau o prioritate, acum importanţa acestei priorităţi s-a dublat sau s-a triplat”.

Acesta a vorbit şi despre un eventual plan de contracarare a fenomenului fake news. „Da, avem un plan, dar nu putem spune dacă este unul de succes, rămâne de văzut. În primul rând, fenomenul de fake news nu este o noutate pentru Parlamentul European şi pentru Europa de altfel. Dacă vă uitaţi la istoria instituţiilor europene, a integrării europene, fenomenul de fake news a fost acolo de la început. Ce s-a schimbat este intensitatea cu care circulă – din cauza social media, dar şi din cauza intervenţiei unei terţe părţi în Uniunea Europeană şi, probabil, din afara UE”, a punctat Jaume Duch Guillot.

El a spus că fenomenul fake news şi Parlamentul European „se cunosc demult”. „De ce spun că fenomenul de fake news şi Parlamentul European sunt buni prieteni, în sensul că ne ştim demult? Elementul principal al succesului ştirilor false este că abordează teme despre care oamenii nu au destule informaţii pentru a le verifica şi confirma”, a precizat el.

În context, Jaume Duch Guillot a vorbit despre posibilitatea creării unei legislaţii europene împotriva fake news. „Întrebarea este cum e adresată această problemă. Ştiţi că, recent, au fost întâlniri pe această temă la diferite niveluri, la Bruxelles. La un moment dat, Comisia Europeană a lansat o consultare amplă privind posibilitatea adoptării unei legi europene împotriva fake news. La final, concluzia a fost că, înainte de a decide pe tema unei asemenea reglementări (…) la nivel european, probabil ar fi mai bine să fie convinsă fiecare ţară membră să ia propriile decizii şi să facă o autoreglementare a media, a platformelor media, (…) iar ca al doilea pas, dacă aceste măsuri nu funcţionează, să optăm pentru o legislaţie europeană”, a explicat Jaume Duch Guillot.

El a adăugat că eforturile sunt orientate mai degrabă către susţinerea unor tipuri de reglementare la nivelul fiecărei ţări, deoarece o legislaţie europeană ar putea fi „mai dură”. „Este clar că ar putea funcţiona mai bine în unele ţări şi mai puţin în altele. Ar putea fi acceptată în unele ţări, iar în altele ar putea fi văzută ca imixtiune în politica editorială”, a punctat purtătorul de cuvânt al Parlamentului European.

Jaume Duch Guillot a adăugat că, „în contextul internetului, pentru că există atât de multe mijloace de informare ce pot fi accesate gratuit, această competiţie, între media de calitate şi media gratuite, mai puţin calificate, face ca lucrurile să fie dificile pentru media de calitate”.

În perioada 23 – 26 mai 2019, cetăţenii statelor membre vor alege, prin vot direct, 705 deputaţi în viitorul Parlament European.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*