OFTALMOLOGII SCJU SIBIU, PREOCUPAŢI DE DEZVOLTAREA UNOR MODALITĂŢI INOVATOARE ŞI SIGURE DE TRATAMENT

Prof.univ.dr. Adriana StanilaCercetarea şi actualizarea continuă a cunoştinţelor cu tot ceea ce este mai nou în domeniu este o preocupare constantă a medicilor oftalmologi din cadrul Secţiei Clinice Oftalmologie a SCJU Sibiu care, pe lângă tratarea cu succes a întregii patologii oftalmologice, participă la cele mai importante manifestări ştiinţifice în domeniu, atât naţionale cât şi internaţionale.
În acest sens, începutul de octombrie a fost unul „plin”, pe agenda oftalmologilor sibieni aflându-se două congrese de prestigiu: Congresul Societăţii Germane de Oftalmologie de la Berlin şi Congresul Naţional al Societăţii Române de Oftamologie de la Sinaia.

Berlinul, prima escală

Mai mulţi medici oftalmologi ai SCJU Sibiu, anume Prof.univ.dr. Adriana Stănilă medicul şef al secţiei, Şef lucrări dr. Adrian Teodoru, dr. Mihai Elena şi dr. Dan Stănilă au participat în perioada 1-5 octombrie, în capitala Germaniei, la Congresul Societăţii Germane de Oftalmologie. Cei patru medici ai SCJU Sibiu sunt, de altfel, membri ai acestei societăţi, care a fost fondată în 1857, fiind cea mai veche din lume.
„Pentru noi este o onoare să facem parte din cadrul Societăţii Germane de Oftalmologie, care reuneşte peste 6500 de membri din întrega lume şi al cărei scop ePoster2 berlinste promovarea cercetării în oftalmologie prin diferite proiecte şi studii, prin organizarea de congrese şi publicarea de jurnale ştiinţifice precum şi prin acordarea de burse şi fonduri pentru cercetare”, a declarat Prof. dr. Adriana Stănilă, medicul şef al Secţiei Clinice Oftalmologie a SCJU Sibiu.
În cadrul congresului, medicii sibieni au prezentat participanţilor trei lucrări de tip poster, foarte bine cotate şi apreciate ca atare de participaţi: „Posibilităţi de intubare a căilor lacrimale”, „Implantarea de greutate în pleoapa superioară pentru protejarea suprafeţei oculare în paralizia de nerv facial”, şi „Utilizarea lentilelor de contact terapeutice în plăgile corneene penetrante ”.
„Tematica congresului a fost una generală, împărţită pe secţiuni paralele de cornee, cataractă, retină, conjunctivă, orbită etc., manifestarea bazându-se pe cercetarea şi cooperarea interdisciplinară, prin aducerea în prim plan a provocărilor cu care se confruntă în prezent oftalmologia. Scopul manifestării a fost de a consolida nivelul de colaborare dintre medici şi cercetători pentru creşterea nivelului de cunoştinţe şi dezvoltarea unor modalităţi de tratament inovatoare şi sigure”, a mai declarat Prof. dr. Adriana Stănilă.

Următoarea etapă, Sinaia

În perioada 7-10 noiembrie 2014, oftalmologii sibieni vor fi prezenţi la Sinaia, staţiunea montană găzduind cel de-al XIV-lea Congres Naţional, cu participare internaţională, al Societăţii Române de Oftamologie, organizaţie în cadrul căreia Prof.univ.dr. Adriana Stănilă este membru în cadrul Consiliului de conducere.
Şi tematica acestui congres este una generală, împărţită pe secţiuni diverse, Prof. dr. Adriana Stănilă fiind moderatorul secţiunii de „Cornee şi Chirurgie refractivă”. Totodată, Prof.dr. Adriana Stănilă şi Dr. Dan Stănilă vor prezenta, în cadrul evenimentului două lucrări de specialitate: „Noutăţi în tratamentul keratopatiei neurotrofice” şi „Alternative chirurgicale în tratamentul glaucomului neovascular”.
În cadrul congresului vor fi organizate cursuri pentru rezidenţi şi vor fi acordate burse pentru aceştia, oftalmologii rezidenţi ai SCJU Sibiu urmând să participe la eveniment. De remarcat este că manifestarea va include şi o secţiune dedicată asistentelor medicale, cu prezentări şi discuţii privind practica şi tehnicile de îngrijire, în cadrul căreia Asistenta Şefă din cadrul Secţiei Clinice Oftalmologie a SCJU Sibiu, Ana Popa, va prezenta lucrarea „Tratamentul şi îngrijirea pacienţilor operaţi de Pterigion din perspective asistentei medicale”.
„Acest congres este o manifestare ştiinţifică foarte importantă, reunind specialişti din mai multe ţări, care vor dezbate aspecte relevante privind întreaga patologie oftalmologică iar prezenţa noastră activă certifică faptul că oftalmologia sibiană se găseşte în prezent la un nivel ridicat din perspectiva rezultatelor şi a preocupării pentru dezvoltare continuă”, a precizat Prof. dr. Adriana Stănilă.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este o unitate sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, cu rol în asigurarea de servicii medicale (preventive, curative, de recuperare şi paleative) şi care participă la asigurarea stării de sănătate a populaţiei.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se află sub autoritatea Consiliului Judeţean Sibiu, pe baza Hotărârii nr. 93/2010 a Consiliului Judeţean Sibiu.

Dr. Vasile Spinean Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă Decebal Todăriţă
Manager Medic Şef Secţia Clinică Oftalmologie Purtător de cuvânt

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*