Olimpiada câinilor poliţişti

Cei mai inteligenţi şi mai abili câini de serviciu din cadrul Ministerului de Interne, s-au întrecut în această săptămână la Sibiu, în cadrul unei competiţii anuale organizate de centrul Chinologic „Aurel Greblea”. De anul viitor însă, odată cu implementarea manualului de dresaj conceput împreună cu Frontex, regulamentul acestui concurs cu tradiţie se va schimba radical.

Centrul Chinologic din Sibiu a devenit, şi în acest an, locul de întâlnire a celor mai abili câini de seviciu din cadrul Ministerului de Interne. 20 de echipaje canine din întreaga ţară, din cadrul structurilor Ministerului de Interne cum ar fi Inspectoratul General al Poliţiei Române, Poliţia Română de Frontieră, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române Centrul Chinologic Sibiu, dar şi  Autoritatea Naţională a Vămilor din România sau Serviciul de Protecţie şi Pază.


Îndrumaţi de conductorii lor, şi bazându-se pe mirosul infailibil, câinii intraţi în competiţie au avut de trecut probe precum prelucrarea de urmă, apărare şi atac sau detectarea de explozivi şi stupefiante în spaţii închise, dar şi în autoturisme sau colete. Toate aceste probe s-au desfăşurat de marţi până vineri, s-au desfăşurat în incinta Centrului Chinologic din Sibiu dar şi în încăperile sau în parcul auto al unei societăţi din municipiul Sibiu.

 

 

Invitaţi speciali

Având în vedere că a devenit o tradiţie participarea internaţională la Campionatul de Dresaj desfăşurat la Sibiu, au fost invitaţi, alături de poliţiştii români, şi colegii lor patrupezi şi reprezentanţi ai structurilor din cadrul Ministerului de Interne al Bulgariei. Acesta a fost însă ultimul an în are acest concurs s-a desfăşurat sub forma cunoscută. De anul viitor, vor interveni schimbări majore. „Începând cu anul viitor se vor schimba regulamentele de concurs, deoarece şi România trebuie să se alinieze la standardele europene impuse în acest domeniu. Din acest an a fost implementat noul manual de dresaj conceput de Frontex, manual la care specialiştii Centrului Chinologic Sibiu au avut o contribuţie majoră. În aceste condiţii este normal ca şi tehnicile de dresaj şi concursurile de profil să sufere modificări.”, a spus comisarul şef Mucenic Lăzureanu, directorul Centrului Chinologic Aurel Greblea din Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*