Orașul grevelor

Fluturașul de salariu a stricat minivacanța de 1 Mai pentru mii de sibieni care lucrează în sănătate și transporturi.

Câteva zeci de lucrători din asistența socială au protestat, ieri după-amiază, în curtea Consiliului Județean Sibiu. O sută de sibieni reprezentați de Federația Sanitas și-au cerut dreptatea, tot ieri, în fața Ministerului Sănătății. Salariații Spitalului de Pneumoftiziologie au organizat, săptămâna trecută, un miting în curtea instituției și au pichetat apoi sediul Prefecturii. Cei ai Spitalului de Psihiatrie ar putea demara și ei un conflict de muncă. La această situație se adaugă și nemulțumirile angajaților din alte instituții și societăți importante aflate în subordinea Consiliului Județean și a Consiliului Local. Greva de la aeroport tocmai s-a încheiat cu un acord, după câteva zile foarte tensionate, în timp ce sindicaliștii de la Tursib se află în grevă japoneză și se pregătesc de greva generală.

Șefii de instituții, depășiți de situație

Legea salarizării unitare a fost aprobată în 2017. Prima etapă s-a aplicat de la 1 ianuarie 2018, cea de-a doua etapă, începând cu 1 martie, apoi mai urmează un pas în ianuarie 2020. Consecințele de până acum au fost valorificate atât de PSD, care s-a lăudat cu legea, cât și de PNL, prin criticile aduse de șefii de instituții județene susținuți în funcție. Sibienilor încă nu le-a vorbit nimeni concret despre cum va fi aplicată legea și care ar fi soluțiile pentru ca aceasta să nu-i afecteze. Mai-marii zilei nu au găsit rezolvări pentru inechitățile salariale și nu au încercat să prevină conflictele de muncă, ci nu au făcut decât să se acuze politic și au așteptat ca nemulțumirile salariale să se rezolve de la sine. Și dacă au avut de câștigat imagine, cu atât mai bine.

Miting în fața ministerului

Aproximativ 100 de sindicaliști din sistemul medical sibian au participat, ieri, la mitingul organizat de Federația Sanitas în fața Ministerului Sănătății. „Discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum și promisiunile guvernanților de a acoperi pierderile salariale – promisiuni făcute și neonorate – au condus la decizia de a radicaliza formele de protest ale Sanitas“, au declarat reprezentanții sindicaliștilor. Principalele revendicări ale Federației Sanitas sunt: modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30 la sută pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul regulament, creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială, respectiv negocierea și semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate. Dacă guvernanții nu vor da curs solicitărilor Sanitas, salariații din Sănătate amenință cu greva.

Protest la Consiliul Județean

Ieri după-amiază, zeci de angajaţi din domeniul asistenţei sociale și-au exprimat nemulțumirile, timp de o oră, în curtea Consiliului Județean, unde au discutat cu preşedintele Daniela Cîmpean, chiar înaintea ședinței ordinare a aleșilor.

Cîmpean le-a explicat că nu le poate acorda sporurile solicitate, recomandându-le să ceară aceşti bani de la Guvern. „Au fost nemulțumiri la Spitalul de Psihiatrie, la cel de Pneumoftiziologie și la aeroport. Oamenii au purtat discuțiile cu conducerile instituțiilor și nu au venit la Consiliul Județean, pentru că în mod corect li s-a transmis că nu ține de Consiliul Județean, ține de fiecare instituție în parte“, a spus șefa Legislativului județean.

Preşedintele CJ a mai afirmat că angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu au asigurate salariile doar până la 1 septembrie, după care nu mai sunt bani. „Am făcut solicitări la forurile centrale în care le-am atenţionat despre situaţia existentă, despre faptul că am putut aloca din buget pentru funcţionarea DGASPC-ului doar pentru opt luni în acest an şi că le solicităm să ne aloce la următoarea rectificare bugetară sumele necesare funcţionării DGASPC-ului şi a instituţiilor din subordine. Am oferit chiar soluţii pentru a mări finanţarea în aceste centre prin creşterea şi actualizarea standardului de cost care de mulţi ani de zile nu a mai fost actualizat“, a explicat Daniela Cîmpean.

Daniela Cîmpean le-a îndemnat pe angajatele de la centrele de recuperare să se adreseze conducerii DGASPC

Cei aproximativ 30 de angajaţi ai Centrelor de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Rîu Vadului și Tălmaciu au discutat și cu Laura Camelia Vâlsan, directorul DGASPC, care le-a explicat că nu există buget pentru a le acorda sporurile prevăzute de lege.

Laura Camelia Vîlsan, directorul general al DGASPC Sibiu

Printre cei care au protestat se numără infirmiere şi îngrijitoare, care au spus că din 2016 nu au mai primit aceste sporuri, în timp ce colegi de-ai lor de pe poziţii similare, din alte judeţe, au beneficiat de aceste drepturi.

Guvernarea liberală din județ a ieșit la atac

Raluca Turcan, președinte PNL Sibiu și prim-vicepreședinte la nivel național, și Daniela Cîmpean, președintele Consiliul Județean și prim-vicepreședinte PNL Sibiu, au fost extrem de dure la adresa guvernării PSD, în conferința de presă organizată împreună vinerea trecută. „De la preluarea guvernării, PSD a schimbat aproape tot ce se putea schimba, părând a fi partidul care a promovat cele mai multe «reforme» pe ziua lucrătoare din istoria României. Au schimbat sistemul de pensii, de salarizare, fiscalitatea și desigur legile justiției. Toate ar fi trebuit să aducă lapte și miere în România și, desigur, milioane de voturi pentru o viitoare guvernare, însă… PSD are dușmani puternici, care împiedică lumea să vadă cât de bine ne e. Însă cei mai mari dușmani nu par a fi statul paralel, partidele de opoziție și dl. Soros, care nu lasă românii și Europa să înțeleagă cât de bune sunt toate aceste schimbări. Dușmanul PSD este aritmetica, este adunarea, scăderea, împărțirea și înmulțirea. V-am invitat să discutăm nu despre aceste schimbări în general, ci despre cele referitoare la ceea ce PSD afirmă că ar fi o adevărată revoluție salarială, în urma căreia veniturile românilor din sistemul public ar fi trebuit să crească semnificativ. Efectele pe care le vedem și le simțim însă sunt: haos, învrăjbirea angajaților și scăderi salariale. În concret, ceea ce pentru PSD înseamnă adunare, pentru salariați înseamnă scădere din venitul lunar. Desigur, din prima zi în care au anunțat cum va fi noul sistem de salarizare, guvernanții au primit mesaje ferme de la sindicate, de la patronate, de la economiști, de la PNL că sistemul nu e bine construit, că cea mai mare parte a creșterilor de salariu sunt pe hârtie și că mulți români vor avea salarii nete mai mici. Nici un semnal primit nu a fost băgat în seamă, nici un potențial risc arătat PSD-ului nu a fost evaluat, toate mesajele care nu conțineau bravo și aplauze au fost ignorate, pentru că… veneau de la dușmanii mai sus menționați, care vroiau să destabilizeze țara“, susține Daniela Cîmpean.

DANIELA CÎMPEAN | președinte CJ Sibiu: „Coaliția de guvernare tratează democrația ca pe o dictatură a majoritații și, drept urmare, deciziile luate în acest fel sunt o formă de dictatură sau autoritarism, poleite cu vagi accente de democrație. Drept urmare, cred că ar fi bine să îi rugăm cu toții pe cei din coaliția de guvernare să nu se mai străduiască atât de mult pentru binele nostru, ca nu cumva, datorită măsurilor pe care le promovează să ne întoarcem în epoca comunistă, când pe hârtie eram bogați, prosperi și acasă aveam frigiderul gol și curent și căldură cu porția.“

Ultimele „vești bune“ vin din sistemul medical. Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu, instituție care are în subordine spitalele de Pneumoftiziologie, Psihiatrie și Spitalul Clinic Județean, și-a făcut calculul pe noua lege în ograda proprie. „Astfel, aplicarea noilor legi PSD-ALDE care reglementează salarizarea de bază și sporurile în sistemul medical, destinate să producă ordine, predictibilitate și creșterea salarizării în domeniul medical, produc în fiecare zi blocaje și proteste. Desigur, ne putem gândi că cei care protestează sunt platiți de dl. Soros sau de statul paralel din fanteziile PSD, însă dacă ne uităm pe statele de plată, constatăm că românii din sistemul medical chiar au motive serioase de protest. De exemplu, la Spitalul de Pneumoftiziologie, salariile scad pentru 45% dintre angajați. Un chimist va câștiga net cu 1.211 lei mai puțin pe lună, asistentele medicale vor pierde lunar între 100 și 1.100 lei, iar farmaciștii vor avea salariile diminuate cu 739 lei. Din păcate, cele mai afectate salarii sunt cele ale persoanelor care oricum aveau salarii mici, cum ar fi îngrijitoarele, brancardierii, bucătăresele sau spălătoresele. La acest spital, au salariile diminuate 74 de persoane, cea mai mare scădere fiind de peste 1.200 de lei lunar. La Spitalul de Psihiatrie: 202 angajați, reprezentând 40% din total personal vor avea diminuate veniturile lunare cu sume între 300 și 1.846 lei. La Spitalul Județean: 600 de angajați, reprezentând 29% din total personal vor avea diminuate veniturile lunare cu sume între 60 și 420 lei. Aceștia sunt infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali, personal TESA. Diminuări de venit se înregistrează și la căminele-spital din Sibiu și Săliște. Ne aflăm în acestă situație în principal pentru că modul de guvernare și decizie PSD – ALDE nu are nici o legătură reală cu democrația și buna guvernare. Mult hulitele ONG-uri, adică societatea civilă, cât și partidele de opoziție din România atrag atenția că decizii majore pentru soarta României și românilor sunt luate în pripă, uneori la miez de noapte, fără o reală consultare publică, fără dialog și mai ales fără studii de impact“, este poziția președintelui CJ, Daniela Cîmpean.

Angajații Spitalului TBC au pichetat Prefectura

Angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu au pichetat, în urmă cu o săptămână, sediul Prefecturii, după ce au protestat timp de o oră în curtea spitalului, nemulţumiţi de diminuarea salariilor. „Angajaţii din Spitalul TBC Sibiu au protestat în curtea unităţii după ce au primit fluturaşii cu salariul pe luna martie. Începând cu luna martie, pentru 40% din personalul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, salariile sunt mai mici cu sume între 100 şi 1.200 lei, din cauză că valoarea sporurilor de pericol a fost diminuată în conformitate cu noile prevederi legale. Din punctul nostru de vedere, singura soluție viabilă ar fi ca spitalelor să li se creeze cadrul legal pentru a putea acorda întregului personal sporurile prevăzute în «Regulamentul» elaborat de Ministerul Sănătăţii, prin exceptarea de la încadrarea în limita a 30% pe nivel de ordonator principal de credite”, arată Cristian Roman, managerul spitalului. Roman a fost desemnat ca reprezentant al spitalelor monospecializate pentru a continua negocierile cu guvernanții.

Protestul angajaților de la Spitalul TBC

La rândul său, Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean, ne-a declarat că, deocamdată, nu se pune problema unei acțiuni de protest a angajaților celui mai mare spital din județ, deoarece a reușit să găsească o soluție financiară de moment.

Greva de la aeroport s-a politizat

Conflictul de muncă de la aeroport s-a încheiat vineri, la două zile de la greva angajaților. „Conflictul de muncă de la Aeroportul Internațional Sibiu a fost închis. În cursul zilei de 19 aprilie, reprezentanții Aeroportului Internațional Sibiu și cei ai Sindicatului Liber Independent al Aeroportului Sibiu au purtat o nouă rundă de negocieri, în urma căreia s-au agreat condițiile în vederea semnării unui nou contract colectiv de muncă, în cursul săptămânii viitoare (săptămâna aceasta – n.red.). Astfel, conflictul de muncă ce a făcut obiectul acțiunii de zilele trecute s-a încheiat“, a fost anunțul venit în partea conducerii Aeroportului Internațional Sibiu. Greviștii au solicitat, în linii mari, majorarea salariilor. În conflictul de muncă s-a implicat și Daniela Cîmpean. Săptămâna trecută, aceasta a prezentat o situație actuală a regiei, arătând că aeroportul are dificultăți ce nu ar putea susține creșterile salariale revendicate.

foto: Ovidiu Veres

La câteva zile de la greva angajaților, PSD Sibiu a solicitat demisia lui Cîmpean. „Președinta PNL a CJ Sibiu este depășită din nou de situație. Lucrurile la Aeroportul Sibiu au scăpat de sub control. PSD Sibiu cere demisia președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, după ce peste 100 de oameni au făcut grevă la Aeroportul din Sibiu din cauza salariilor mici.

În plus, PSD își manifestă îngrijorarea după incidentul de acum o lună, când un bărbat însoțit de un copil au pătruns în perimetrul neautorizat al aeroportului și au încercat să fure o mașină utilitară. În urma acestor evenimente, Daniela Cîmpean, în subordinea căreia se află Aeroportul Sibiu, a preferat să dea vina pe angajați și s-a rățoit la aceștia, în loc să-i asculte pe oamenii care nu se plâng nu numai din cauza salariilor mici, ci și de condițiile în care își desfăsoară activitatea“, se arată într-un comunicat de presă al PSD Sibiu. „Incompetența președintei CJ Sibiu este aruncată pe spatele oamenilor care muncesc la aeroportul din Sibiu. Sunt angajaţi ai Aeroportului care îşi fac treaba, sunt acolo mulți oameni inteligenți și muncitori, care fac performanță în ciuda criticilor nefondate aduse de doamna Cîmpean. Președintele CJ Sibiu ar face bine să renunțe la a mai jigni și a mai trage la răspundere oamenii care muncesc și să plece acasă dacă nu este în stare să managerieze Aeroportul Internațional Sibiu. În plus, incidentul petrecut acum o lună, când două persoane străine au pătruns pe aeroport și au încercat să fure un autovehicul, demonstrează încă o dată că un management prost poate pune în pericol atât angajații, cât și călătorii care ajung în aeroportul internațional Sibiu”, susține Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu, în același comunicat.

Grevă la Tursib

Miercuri, angajații de la Tursib s-au aflat în grevă japoneză, nemulțumiți de salarii. Sindicaliștii au anunțat, ieri, că sunt în continuare în grevă și vor lua o decizie în cursul zilei de astăzi. Greviștii, care sunt mecanici, personal de bord, inspector de trafic și șoferi, se plâng că au salariile mai mici decât colegii lor din țară. Negocierile privind mărirea salariilor au început în martie, însă fără rezultat, astfel că s-a ajuns la grevă.

Deficitară la comunicare, ca întotdeauna, conducerea Tursib nu și-a exprimat public punctul de vedere. Tăcere și la Primăria Sibiu, în subordinea căreia se află societatea locală de transport în comun. Mesagerul de Sibiu a solicitat încă de miercuri primarului Astrid Fodor, prin intermediul biroului de presă, să precizeze cum se implică în rezolvarea conflictului de muncă, însă până aseară, la închiderea ediției, nu am primit nici un răspuns.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*