Ordonanța privind migrația aleșilor locali a fost declarată neconstituțională

Curtea Constituţională (CC) a decis, astăzi, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleşilor locali care au migrat la alte partide, au declarat pentru MEDIAFAX judecători CC. „Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, pentru a le pune în acord cu decizia CC”, au arătat sursele citate. Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.

Copreședintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, a apreciat că decizia CCR este un nou blam pentru premierul Ponta și reprezintă un nou motiv pentru care Ponta trebuie demis. Într-o declarație de presă transmisă astăzi, Turcan a avertizat că PNL nu ia în calcul reprimirea primarilor migratori, aflați acum cu „pașaport neconstituțional”. „PNL este decis să nu abdice de la moralitatea promisă în campania prezidențială. În momentul de față, aproximativ 500 de primari din țară stau sub semnul neconstituționalității și pun sub semnul întrebării guvernarea locală a PSD. O eventuală invalidare a mandatelor devenite neconstituționale ale primarilor migratori stă numai în puterea instanțelor de drept comun. Rămâne să vedem practica acestora“, a subliniat Raluca Turcan. În județul Sibiu, mai mulți consilieri locali și primarul comunei Hoghilag au profitat de ordonanța privind migraţia aleşilor locali și sunt, acum, în pericol de a-și pierde mandatele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*