Organizarea alegerilor locale din data de 5 iunie

 La nivelul judeţului Sibiu, Instituţia Prefectului a desfăşurat o serie de acţiuni în vederea organizării alegerilor locale ce vor avea loc în data de 5 iunie 2016, potrivit calendarului stabilit de Guvern.

alegeri-vot-votare-73yndxwhpk_07423600Astfel, până la data de 31 martie, prin ordine de prefect au fost numerotate circumscripţiile electorale din judet, stabilindu-se un număr total de 64 de circumscripţii. Totodată, a fost  stabilit numărul membrilor Consiliului Judeţean Sibiu şi numărul membrilor fiecărui consiliu local din judeţul Sibiu, în vederea desfăşurării alegerilor locale din data de 5 iunie 2016. De asemenea, au fost constituite Comisia tehnică judeţeană Sibiu pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale, Grupul tehnic de lucru de pe lângă Comisia tehnică judeţeană si a fost stabilită dimensiunea ştampilelor de control ale biroului electoral de circumscripţie judeţeană, ale birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală şi ale secţiilor de votare, care vor fi folosite la alegerile locale.

Primari instruiţi

În data de 5 aprilie a fost organizată, cu sprijinul Biroului Judeţean Sibiu al Autorităţii Electorale Permanente, şedinţa de instruire a primarilor şi secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Sibiu, cu privire la sarcinile ce le revin în vederea organizării şi desfăşurării în bune condiţii  a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 5 iunie 2016. În cadrul şedinţei de instruire menţionate s-a solicitat primarilor implicarea în mediatizarea modalităţii de cooptare a persoanelor care să asigure funcţia de informatician în cadrul birourilor electorale de circumscripţie, astfel încât să fie asigurat necesarul de personal conform prevederilor legislative din acest domeniu şi desfăşurarea scrutinului electoral în cele mai bune condiţii. Tot la începutul lunii aprilie au fost confecţionate ştampilele birourilor electorale de circumscripţie şi au fost asigurate sediul şi dotarea tehnico-materială a Biroului Electoral Judeţean nr. 34 Sibiu, fiind asigurat personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Judeţean nr. 34 Sibiu, în limita fondurilor alocate, din care fac parte şi patru informaticieni.

Delimitarea secţiilor de votare

În perioada 11 – 15 aprilie au fost aduse la cunoştinţa publică, prin afişare pe site-ul Instituţiei Prefectului-Judeţul Sibiu, sediile şi programul de activitate a birourilor electorale de circumscripţie din judeţul Sibiu şi au fost comunicate Ministerului Afacerilor Interne: locaţia, datele de contact ale Biroului Electoral Judeţean nr. 34 Sibiu, precum şi numele preşedintelui/locţiitorului B.E.J. şi a datelor de contact ale acestora. De asemenea, s-a solicitat tuturor primăriilor din judeţul Sibiu ca, până cel mai târziu la data de 6 mai, să aducă la cunoştinţa publică delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare precum şi a sediilor acestora din respectiva unitate administrativ-teritorială. În plus, au fost predate ştampilele birourilor electorale de circumscripţie şi a fost postată pe SEAP documentaţia pentru atribuirea contractului de servicii „Prestarea serviciului de tipărire a buletinelor de vot ce vor fi utilizate în judeţul Sibiu, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 05 iunie 2016”.

Completarea birourilor electorale

În perioada 18 – 22 aprilie, s-a solicitat tuturor primăriilor din judeţul Sibiu să aducă la cunoştinţa categoriilor de persoane/instituţii implicate în procesul electoral (biroul electoral de circumscripţie) din respectivele unităţi administrativ-teritoriale aspectele referitoare la obligativitatea declarării averii şi intereselor de către persoanele care candidează pentru funcţiile de consilier judeţean, consilier local şi de primar, precum şi aspectele referitoare la modul de întocmire şi depunere a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese. În vederea completării numărului necesar de informaticieni pentru birourile electorale de circumscripţie, precum şi a numărului de operatori calculator şi de experţi electorali pentru secţiile de votare din judeţul Sibiu, s-a solicitat sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu pentru contactarea personalului din unităţile de învăţământ care doreşte să îndeplinească una din funcţiile menţionate.

Procedurile legale

În ceea ce priveşte acţiunile desfăşurate de Instituţia Prefectului – Judeţul Sibiu în perioada 25 – 29 aprilie,  a fost publicată pe S.E.A.P. cererea de ofertă şi toată documentaţia necesară pentru serviciile de tipărire a buletinelor de vot ce vor fi folosite la alegerile locale din anul 2016, li s-a solicitat primarilor să stabilească prin  dispoziţie locurile speciale pentru afişaj electoral, precum şi asigurarea amplasării de panouri electorale în cadrul acestora. De asemenea, s-a solicitat birourilor electorale de circumscripţie din judeţul Sibiu să comunice după rămânerea definitivă a candidaturilor, documentele necesare imprimării buletinelor de vot şi au fost verificate delimitările şi numerotările secţiilor de votare, care au fost transmise de primăriile din judeţul Sibiu.

Prefectura e pregătită

În curs de realizare mai este tipărirea buletinelor de vot, până cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor, de către biroul electoral de circumscripţie. „QChiar dacă, începând cu acest an, o parte din atribuţiile organizări alegerilor au fost preluate de AEP, Instituţia Prefectului a creat cadrul necesar derulării procesului electoral, urmând toţi paşii procedurali, stabiliti prin HG nr.52/2016. În continuare, Instituţia Prefectului, alături de BEJ şi AEP, îşi va concentra atenţia pentru ca, la nivelul judetului Sibiu, alegerile din 5 iunie să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”, a declarat Cristian Roman, prefectul Sibiului.

370 de secţii

În judeţul Sibiu au fost constituite 370 de secţii de votare, numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral până la data de 12 aprilie 2016 fiind 376 975 de persoane. Bugetul alocat judeţului Sibiu pentru organizarea alegerilor locale din data de 5 iunie este de aproximativ 4 milioane de lei, 660 000 de lei fiind prevăzuţi pentru cheltuieli materiale (buletine de vot, ştampile, cheltuieli tehnice), iar 3 341 000 lei, pentru cheltuieli de personal.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*