Patru premiere în 2013

Actorii Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu încep noul an cu repetiţii la scenă pentru o nouă producţie ce va avea premiera la jumătatea lunii februarie: „Maestrul şi Margareta“ . Anul acesta, ei le promit sibienilor cel puţin patru premiere.

 

„Maestrul şi Margareta“ este o producţie realizată în parteneriat cu Teatrul Maladype din Budapesta, iar din distribuţie fac parte actorii Mariana Mihu, Gabriela Neagu, Serenela Mureşan, Ofelia Popii, Diana Fufezan, Arina Ioana Trif, Ema Veţean, Cristina Ragos, Vlad Robaş, Ciprian Scurtea,

Adrian Neacşu,

 

Cătălin Pătru, Marius Turdeanu, Eduard Pătraşcu, Florin Coşuleţ, Pali Vecsei, Adrian Matioc, Viorel Raţă, Mihai Coman, Dan Glasu, Ákos Orosz, Zoltán Lendváczky şi Erika Tankó. Spectacolul este o adaptare după romanul omonim al lui Mihail Bulgakov şi poartă semnătura regizorului Zoltán Balázs, creatorul spectacolului „Egg(s)Hell“, prezentat anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

 

 

Proiecte speciale

 

Anul 2013 se anunţă unul cu multe proiecte pentru trupa de actori de la Sibiu. Prima jumătate a anului va marca premiera spectacolului realizat de Gianina Cărbunariu, în cadrul programului european „Cities on Stage“. Cea de-a doua jumătate a anului va aduce la Sibiu un proiect special al coregrafului Gigi Căciuleanu, dar şi o adaptare, în regia lui Theodor Cristian Popescu, după scenariul lui Buck Henry pentru filmul „Absolventul/The Graduate“ (1967) cu Dustin Hoffman. Proiecte noi vor avea loc şi la secţia germană a Teatrului Naţional din Sibiu. Pe lângă premiera din luna ianuarie a spectacolului „Crăiasa Zăpezii/Die Schneekönigin“, actorii secţiei germane se pregătesc anul acesta pentru producţii dintre cele mai diverse, printre care o adaptare după basmul „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte“ în regia lui Gavriil Pinte şi o montare după „Fizicienii“ de Friedrich Dürrenmatt, în regia Ancăi Bradu. Mai mult decât atât, seria proiectelor one man show ale actorilor sibieni va continua şi în acest an, iar programul premierelor va fi anunţat pe măsura confirmării datelor.

 

Reluări la cererea publicului

 

Agenda de evenimente a anului cultural de la Sibiu va include, de asemenea, reluări ale celor mai îndrăgite producţii din repertoriul teatrului oferind o bună oportunitate de petrecere a timpului liber atât sibienilor, cât şi turiştilor, având în vedere că o parte din spectacole sunt supratitrate în limba engleză.

 

An plin

 

Anul trecut a marcat un vârf al activităţii Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu, cu 300 de reprezentaţii jucate. Actorii sibieni au prezentat 16 premiere, dintre care patru producţii noi în parteneriat cu Centrul pentru Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolelor, repertoriul teatrului din Sibiu atingând un nou record, cu 89 de spectacole active. În ciuda crizei economice şi a zilelor ploioase din timpul Festivalului Internaţional de Teatru, numărul spectatorilor a rămas ridicat, anul trecut fiind vândute 41.421 de bilete, dintre care 18.153 bilete au fost vândute cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari. Actorii sibieni s-au deplasat în 26 de turnee, dintre care cele mai importante la Festivalul Iberoamerican de Teatru de la Bogota („Aşteptându-l pe Godot“ în regia lui Silviu Purcărete, 29 martie – 2 aprilie; „Electra“ în regia lui Mihai Măniuţiu, 4 – 8 aprilie), Festivalul Internaţional de la Edinburgh („Călătoriile lui Gulliver“ coordonate de Silviu Purcărete, 17 – 20 august), Maribor – Capitală Culturală Europeană 2013 („Faust“ în regia lui Silviu Purcărete, 7 – 8 septembrie), Zilele Culturii Române la München („Operele complete ale lui Shakespeare pe scurt“ în regia lui Daniel Plier, 7 octombrie) şi Seoul Performing Arts Festival („Eu, Rodin“ în regia lui Mihai Măniuţiu, 3 – 4 noiembrie). Producţia „Ultima zi a tinereţii“ a obţinut premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Galei UNITER. Tot anul trecut, regizorul Silviu Purcărete a primit un trofeu Herald Angel pentru spectacolul „Călătoriile lui Gulliver“, iar la Galele FestCO de la Bucureşti, spectacolul „D’ale carnavalului“ a fost premiat la categoria cea mai bună regie (Silviu Purcărete), cea mai bună scenografie (Dragoş Buhagiar) şi cel mai bun actor într-un rol secundar (Adrian Matioc).

 

16

premiere a avut TNRS în anul 2012

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*