Pavilionul Multicultural prinde contur

Lucrările la Pavilionul Multicultural din cadrul Complexdului Național Muzeal ASTRA avansează rapid. Conducerea complexului a prezentat marţi stadiul lucrărilor la acest obictiv, precum şi celelalte obiective stabilite în cadrul proiectului “Patrimoniu Deschis”, finanţat integral prin granturi norvegiene.

astraConducerea Complexdului Național Muzeal ASTRA este mulțumită de modul în care derulează proiectul „Patrimoniu Deschis“, în special la Pavilionul Muzeal Multicultural. În acest sens, reprezentanții instituției au organizat, marți, un tur de presă pentru promovarea rezultatelor proiectului, informarea publicului cu privire la evoluţia activităţilor desfăşurate în cadrul acestuia, dar şi promovarea circuitului cultural ,,Calea minorităţilor etnice”.

Proiect cu finanțare europeană

Muzeul ASTRA derulează în această perioadă proiectul „Patrimoniu Deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimonial Muzeului ASTRA“, cu finanțare integral nerambursabilă, în valoare de 3,5 milioane de euro, prin granturile SEE 2009-2014 – Spațiul Economic European Islanda, Liechtenstein și Norvegia și Guvernul României. Prin acest proiect se dorește realizarea mai multor obiective, între care construirea Pavilionului Muzeal Multicultural, care va pune în valoare patrimoniul Muzeului Civilizației Transilvane ASTRA, asigurând, totodată, facilități adecvate de primire a vizitatorilor muzeelor din Dumbrava Sibiului. Tot prin acest proiect se vor realiza şi lucrări de reconstrucție, restaurare și conservare preventivă pentru 15 monumente din Muzeul în aer liber, reprezentative pentru diverse etnii și conservarea a cel puțin 2000 de bunuri culturale mobile din patrimoniul Muzeului ASTRA. Totodată, se urmărește derularea unui program de interpretare a patrimoniului prin animații culturale, cu accent pe incluziunea minorităților, sub titlul „Calea minoritatilor etnice” și dezvoltarea unei expoziții de bază privind patrimoniul material și imaterial și a două expoziții temporare, una dintre ele în Norvegia. De asemenea, se dorește realizarea unei documentări cu privire la istoria culturală a minorităților și a unui schimb de experiență și bune practici cu Muzeul South Trondelag din Trondheim, Norvegia. „Patrimoniu deschis“ a primit, în calitate de proiect predefinit, o finanțare 100% nerambursabila în valoare de 3.500.054 euro, din care 85%  prin Granturile SEE 2009-2014 și 15% contribuția națională. Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2016.

Stadiul lucrărilor la Pavilionul Multicultural

Prin construcția noului pavilion se are în vedere prezervarea colecțiilor Muzeului Civilizației Transilvane ASTRA pentru generațiile viitoare și creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniu. În prezent, construcția se află în prezent la stadiul la care s-au definitivat lucrările la acoperiș, s-a continuat compartimentarea spațiului de mansardă, iar acum se lucrează la izolațiile termice  la tavane și la hidroizolațiile teraselor exterioare. S-a executat încălzirea/răcirea în pardoseală, la parter, și s-au montat instalațiile de climă și ventilare la parte și mansardă. Pavilionul va fi compus din subsol (încăperile pentru depozitare și săli de expoziții), parter (biroul de informare turistică, cafeteria, sala multimedia și cea de educație muzeală, galeriile de artă populară) și mansardă (birourile instituției, sală de conferință și arhiva).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*