Pericole în Munții Făgăraș. Ieri au fost zece avalanșe

Meteorologii sibieni avertizează că este risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine, în munţii Făgăraş, unde doi turişti au fost surprinşi ieri de una dintre cele zece avalanşe care au avut loc în judeţul Argeş.

În următoarele ore, sunt  posibile avalanşe medii şi mari pe pantele înclinate de pe munte. „Insolaţia şi temperaturile ridicate vor determina umezirea suplimentară a stratului la suprafaţă, astfel încât vor fi condiţii ca în mod spontan să se producă curgeri de suprafaţă şi avalanşe de topire. (…) Chiar şi în condiţii de supraîncărcări slabe cu turişti sau schiori, structura de tip placă din partea superioară se poate rupe, putând genera astfel avalanşe de dimensiuni medii sau chiar mari pe pantele înclinate”, se arată într-o informare a Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud.

Sâmbătă, în munţii Făgăraş, în judeţul Argeş, au avut loc zece avalanşe, potrivit șefului Salvamont Sibiu, Adrian David. Salvamontiştii au fost chemaţi de două grupuri de turişti, unul de 15 persoane şi altul de şapte, pentru a-i evacua din zona cu avalanşe. Din primul grup, doi turişti au fost prinşi sub avalanşă, dar au fost salvaţi la timp. Al doilea grup a cerut ajutorul salvamontiştilor, turiştii fiind speriaţi de avalanşele de pe munte, din judeţul Argeş, potrivit Agerpres.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*