Peripețiile lui Moș Crăciun cu copiii din Sibiu… povestite chiar de el

Moș Crăciun a luat o pauză din pregătitul cadourilor pentru copii și a venit din Laponia la Sibiu, unde a ținut o conferință de presă și le-a povestit jurnaliștilor cuminți cât de dificilă și totodată frumoasă este misiunea sa.

Ajutat de o Crăciuniță să se așeze pe scaunul din sala de la Crucea Roșie Sibiu, unde se pregătesc cadouri pentru copiii săraci sau bolnavi, Moșul a subliniat că formulele sale clasice de adresare nu s-au demodat deloc, așa că i-a salutat pe jurnaliști, ca și pe copii, cu binecunoscuta expresie „Dragii Moșului…”, însă cea mai importantă formulă magică a Moșului rămâne: „Ho-Ho-Ho!”. „Și formulele de început și de la final, când le urăm sărbători fericite și sănătate, să ne revedem cu bine, în anul ce urmează, sunt foarte importante”, explică Moș Crăciun.

Întrebat cu ce treabă pe la Sibiu așa devreme, la aproape o lună înainte de sărbătorile de iarnă, Moș Crăciun a spus că a venit, tocmai în această zi cu ninsoare abundentă, să-i învețe pe Moșii mai tineri, care nu au atâta experiență, ce trebuie să facă în seara de Ajun, atunci când totul trebuie să fie perfect. „Eu sunt veteranul de la Crucea Roșie Sibiu al Serviciului de Moș Crăciun. Fac asta de șase ani de zile. În fiecare an avem și doi Moși noi. În fiecare an ținem cursuri de instruire pentru Moși, cum să se comporte cu copiii, cum să vorbească cu părinții, bunicii, cu invitații care vor fi acolo când ajunge acasă la copii. Moșul trebuie să invite copiii să cânte pentru el, să zică poezioare, să-i spună dacă au fost cuminți sau nu, în același timp părinții îi șoptesc Moșului ce năzdrăvănii au făcut cei mici în timpul anului. Moșul are rolul nu doar de a dărui cadouri, ci și de a impulsiona copilul ca pentru anul ce urmează să fie mai cuminte și pentru asta îi promite un an viitor mai bogat în cadouri și, bineînțeles, o nouă revenire a Moșului. Deci, avem și un rol părintesc”, a explicat Moș Crăciun. Venit deci la „școala de Moși” de la Sibiu, adevăratul Moș Crăciun ne-a dezvăluit cum decurg lecțiile de dinainte de Ajun. Anul acesta a selectat patru ajutoare, băieți voluntari de la Crucea Roșie din Sibiu, care vor trebui ca în ziua de Ajun, pe 24 decembrie, să meargă la copii cu cadouri.

În primul rând, Moșul și-a cumpărat acum patru ani haine și cizme noi. Pentru că nu avea burta suficient de mare, costumul este prevăzut cu o burtă pe măsura unui Moș veritabil, care poate să fie din puf sau gonflabilă, dintr-un balon. Burta este ajutată să nu cadă, de o curea neagră și un cerc metalic, introdus în haina Moșului. Când râde sau când ține în brațe copiii, Moș Crăciun are grijă de burtă, dar mai ales de barbă. Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă vreun copil a reușit să-i smulgă barba până acum sau să-l tragă mai tare de ea, Moșul, vizibil îngrijorat, a spus că toți copiii îl trag de barbă, se joacă cu ea, chiar și un câine l-a tras de barbă, ca să vadă dacă e reală, însă dacă Moșul își pierde barba, atunci toată magia dispare. „Am pățit-o. Chiar și un câine m-a tras de barbă. Sunt familii la care pisicile, câinii primesc cadouri, chiar și soacrele. Moșul își ține barba și-i dă copilului doar vârful, să simtă, să vadă că este. Sper să nu o pățesc și să nu rămân fără barbă. Cu burta este puțin complicat, fiind gonflabilă, are anumite dezavantaje, pentru că copiii au tendința să se joace și cu burta Moșului. Despre barbă și păr ce să zic… copiii au tendința să se joace cu ele. Este destul de complicat, pentru că întotdeauna copiii au fost curioși și riscăm să rămânem fără barbă”, a spus Moș Crăciun.

Copiii sunt foarte atenți și la ochii Moșului și dacă acesta nu are ochii albaștri, imediat îl suspectează că nu e cel real. „Mi s-a întâmplat și mie să îmi spună un părinte, că i-a zis copilul că eu nu am cum să fiu Moșul, pentru că Moș Crăciun are ochii albaștri. Unii copii se așteaptă ca Moșul să aibă ochii albastru foarte deschis, care să reflecte și vârsta lui. Moșul fiind din Laponia, acolo tendința este către ochi albaștri. Dacă Moșul nu are ochi albaștri, atunci spunem că poartă lentile de contact, trebuie să găsim o scuză. Copiii se așteaptă ca Moșul să aibă ochii îmbătrâniți”, povestește Moș Crăciun.

Aflată alături de Moș Crăciun, Raluca Morar, directoarea Crucii Roșii Sibiu, a confirmat că și ea a fost pusă în dificultate de un băiețel, care i-a remarcat culoarea ochilor și s-a mirat foarte tare. Raluca a fost nevoită în urmă cu câțiva ani să-i țină locul Moșului și să-i îmbrace hainele, când o familie a cerut cu insistență să vină cu cadouri la copilul lor, chiar a doua zi de Crăciun, pentru că Moș Crăciun nu ajunsese la el și era prea supărat. „Moș Crăciun era în vacanță și m-am îmbrăcat chiar eu în costumul Moșului. Mi-am pus făină pe sprâncene și m-am dus acolo, era vorba de niște cunoștințe și băiețelul a întrebat: ‘Vai, dar ce ochi albaștri ai, Moșule!’. Copiii au darul să te intimideze, când îți pun o întrebare care te lasă mască. M-a ajutat și faptul că eram și răgușită, fiind fată. Cum i-am explicat că am ajuns cu întârziere copilului? I-am spus că Moșul a avut mult de umblat, dar avantajul e că, deși a ajuns mai târziu, poate sta mai mult cu el. Și băiețelul a fost foarte fericit. Nu o să uit niciodată. A fost o experiență unică”, a declarat Raluca Morar.

Copiii sunt interesați cum arată Moșul, cum vorbește, ce cizme are, cât este de înalt, de gras și îl suspectează că nu este real, dacă observă cea mai mică schimbare față de cel care a venit cu un an în urmă. Puștii din ziua de azi sunt foarte derutați, pentru că ei văd prea mulți Moși, pe stradă, la televizor, la grădiniță. „Sunt copii care ne spun că în urmă cu o zi sau două ne-au întâlnit în Piața Mare sau la mall și au făcut poze cu noi și eram puțin mai slab, mai înalt. Am avut copii care mi-au spus că semăn cu cel de anul trecut sau care mi-au zis că ceva nu e în regulă, că nu semăn cu Moșul de anul trecut. Le promit că o dată în viață le voi trimite pe Moș Crăciun real. Indiferent cine ar fi Moș, copiii se bucură de fiecare dată”, spune Moșul.

Moș Crăciun adevărat știe toate limbile Pământului, ca să poată vorbi cu toți copiii. „Copiii ne întreabă câte limbi știm, pentru că ei văd în filme că Moșul vorbește atât în engleză, cât și în chineză și în multe alte limbi. Atunci le explicăm că Moșul vorbește toate limbile Pământului și că deși ne întâlnesc în mai multe locuri, unul singur este Moșul real, ceilalți sunt ajutoarele Moșului”, explică Moș Crăciun de la Sibiu.

Moșul trebuie să aibă vocea unui bătrânel blând, altfel copiii se tem de el. Astfel că una din lecțiile predate Moșilor de la Sibiu este cum să își pregătească vocea pentru Ajun. „Partea de voce trebuie exersată destul de mult înainte, pentru că voluntarii noștri Moși au cam 20 de ani. Îi învățăm cum să vorbească, cum să improvizeze și mai ales să-i facă pe copii să vorbească cu ei, pentru că sunt foarte mulți copii, mai ales cei mici, care se sperie când îl văd pe Moș Crăciun. Îi mai învățăm pe Moși cum să se comporte”, arată Moș Crăciun. Odată exersat glasul, verificată rezistența bărbii și a burții, Moșii de la școală sunt puși în situații tot mai dificile, în timpul repetițiilor, ca să facă față peripețiilor care îi așteaptă. „Poți să te ascunzi după costumul de Moș, dar de întrebările copiilor nu te poți ascunde. De asta facem cursurile de pregătire înainte, pentru voluntarii care vor fi Moș Crăciun. Simulăm practic venirea Moșului la o familie, punem întrebări și așa vedem cum s-ar descurca. Noi le spunem voluntarilor care fac pe copiii ce să-i întrebe pe cei care urmează să fie Moș Crăciun. Nu știi niciodată la ce să te aștepți. Noi ne pregătim în mare parte, dar de cele mai multe ori suntem luați prin suprindere și încercăm atunci să dăm răspunsuri cât mai evazive, cât mai vaste, care să nu-i spulbere orice speranță copilului, dar în același timp să-l satisfacă ca și răspuns”, povestește Moș Crăciun.

Legenda spune că, la Sibiu, un câine fără adăpost l-a mușcat de fund pe Moș Crăciun, în urmă cu câțiva ani, și de atunci Crucea Roșie are pregătit un Moș de rezervă, care are costumul acasă, pregătit să intervină să ducă cadourile la copii în Ajun. „De când un Moș a fost mușcat de câine în Ajun, acum câțiva ani, avem un Moș de rezervă, care e acasă, cu familia lui, dar are costumul cu el. În cazul în care un Moș este mușcat din nou de un câine sau pățește ceva, ca să nu rămână copiii fără Moș în noaptea de Crăciun, atunci se activează Moșul de rezervă, care se îmbracă și care merge la copii”, dă asigurări directoarea Crucii Roșii Sibiu, Raluca Morar.

Moș Crăciun ajunge la copii însoțit de una sau două Crăciunițe, cu sania trasă de reni, dar sania și renii sunt ascunși de Moș, într-un loc secret știut numai de el. Asta ca să nu încurce circulația, pentru că și Moșul a auzit în Laponia ce dificil e cu traficul de sărbători în România. „Sunt întrebat foarte adesea asta, de ce nu vin pe horn. Le spun copiilor că Moșul este foarte bătrân și nu mai are putere să vină pe horn și atunci preferă ușa din față. Am fost întrebat și de sanie. Le-am spus că este parcată undeva, unde nu o poate vedea nimeni. Pentru că nu o pot lăsa în față, că încurcă circulația. Și de reni, copiii mă întreabă dacă renii pot să zboare sau nu. Le spun că doar renii Moșului zboară, restul nu, pentru că mi s-a spus că renii de la Zoo din Sibiu nu zboară”, relatează Moș Crăciun din întâlnirile cu cei mici.

Odată ajuns în fața casei, părinții, bunicii îl întâmpină și-i arată scrisoarea copilului, are chiar subliniat să știe exact ce i-a scris. Și tot atunci se umple sacul cu cadouri. Sacul este cărat de Moș și de Crăciuniță. Există cazuri în care Moșul nu are niciun cadou din cele cerute de copii sau nu are toate darurile indicate de acesta în scrisoarea sa. Și atunci trebuie să iasă din încurcătură. „Copiii sunt curioși să afle dacă le-a ajuns scrisoarea și le spunem că avem un serviciu poștal foarte bun și că Moșul își face timp să citească toate scrisorile. Există cazuri în care avem copii la care nu le aducem nimic din ce era în scrisoare sau nu tot ce au cerut ei, atunci îi spunem copilului că Moșul nu a mai găsit jucăria respectivă, dar încearcă să facă tot posibilul să o aducă anul viitor. Magia scrisorii încă se păstrează”, spune Moșul.

Copiii din ziua de astăzi cer Moșului în special jucării, dar și gadget-uri. Și Moșul primește în schimb poezioare, cântecele și … promisiuni. Întrebat ce fel de cadouri pregătește anul acesta, Moșul a răspuns: „De toate felurile, de toate dimensiunile: de la mașinuțe, la căsuțe de păpuși de dimensiuni mari, la cele mai noi jucării, dulciuri, hăinuțe. În ultimii doi-trei ani a explodat piața cadourilor care constă în telefoane, tablete, dar să știți că jucăriile sunt la putere, gadgeturile sunt și ele, dar mai puține. Copiii din ziua de azi își doresc ca părinții și bunicii lor să fie sănătoși și multe cadouri. Iar dispoziția lor de a fi mai cuminți pentru anul ce urmează rămâne la nivelul de promisiune, în general. Avem familii la care am mers an de an și ni s-au spus aceleași chestii de către părinți, spre exemplu că cei mici nu mănâncă legume, nu sunt cuminți la școală, atunci noi sperăm că încurajându-i an de an pe copii să fie cuminți, aceștia vor fi.”

Moș Crăciun: „Avem copii de toată vârstele, de la câteva luni, până la 10-11 ani, avem și copii mai mari, care sunt mai sceptici în privința Moșului, dar este aceeași bucurie pe care o vezi pe chipul unui copil când primește un cadou de la Moș și merită. În plus, e bucuria de a-l vedea pe Moș Crăciun în persoană, orice copil când se trezește cu Moșul în casă, se luminează și se oprește din orice ar face, doar să-l vadă pe Moș. Până la urmă acesta este visul oricăruia dintre noi, să-l vedem pe Moș Crăciun în persoană, că și-a făcut timp și a ajuns și la noi anul acesta să ne aducă cadouri.”

Timp de 20 de minute, jumătate de oră, cât stă Moș Crăciun acasă la fiecare copil, este ajutat de Crăciuniță să care sacul, să se așeze și mai ales i se amintește de către aceasta că trebuie să se grăbească ca să ajungă și la ceilalți copii. Crăciunița este iubită de tați și bunici, dar prezența ei îi miră pe copii și le cam deranjează pe mame. Mai ales când Moșul e însoțit de două Crăciunițe. „Noroc cu Crăciunițele care ne ajută, pentru că Moșul e bătrân, se mișcă greu și ele ne grăbesc, iar copiilor le spunem că trebuie să ajungem în toată lumea. Mamele copiilor mă întreabă foarte des de ce vin cu Crăciunițe. Tații sunt de obicei mai interesați de Crăciunițe, ei nu întreabă de ce mergem cu ele. Atunci le spun că avem nevoie de ajutor, sacii cu cadouri fiind grei. De aceea din poza de grup cu Moș Crăciun, întotdeauna vor lipsi bărbații și Crăciunițele, noi ne fotografiem cu mamele și cu copiii”, spune râzând Moșul.

Crăciunița, cunoscută de copii drept „Doamna Crăciun”, „spiridușa” și botezată de tați „asistenta Moșului”, declară că s-a obișnuit ca cei mici să o ia la rost. „Toată lumea are treabă cu Moșul, cu cadouri. Copiii interacționează doar câteodată cu noi și atunci ne întreabă: ‘Voi de ce ați venit?’ Doar tații și bunicii vor să facă poze cu noi”, precizează Crăciunița. Pentru ca seara de Ajun și vizita Moșului să aibă final fericit, Moș Crăciun și Crăciunița cântă de obicei cu copiii cel mai cunoscut cântecel – „Moș Crăciun cu plete dalbe”.

Odată ieșit din casă de la un copilaș, Moșul mai este uneori pus în încurcătură, că este văzut și de alți copii, pentru care nu are pregătite cadouri. „Ni s-a întâmplat să ieșim din casa unui copil și să ne vadă și alți copii și le-am făcut cu mâna și le-am zis că o să ajungem și la ei și să ne aștepte sau că o să le lăsăm cadourile și lor”, povestește Moșul.

Înainte să plece de la conferința de presă, Moș Crăciun a fost întrebat ce știe despre Moș Nicolae, dacă vine și el anul acesta. Copiii nu prea îl întreabă de Moș Nicolae, pentru că acesta este privit ca un moș rău, care aduce doar jordițe… „Moș Nicolae nu intră în competiție cu Moș Crăciun pentru că, din punctul de vedere al copiilor, Moș Crăciun este mult mai important decât Moș Nicolae. Moș Nicolae aduce jordițe și atunci toată lumea preferă să nu vorbească despre Moș Nicolae, pentru că el este cel rău, care aduce jordițe. Doar părinții mai vorbesc despre Moș Nicolae”, ne-a comunicat Moș Crăciun.

Cei de la Crucea Roșie ne-au anunțat că Moș Crăciun poate fi chemat, de Ajun, acasă, în municipiul Sibiu, contra sumei de 100 de lei, bani cu care se cumpără cadouri pentru oameni nevoiași. Copiii, părinții, bunicii, prietenii care vor să-l cheme pe Moș acasă, la firmă sau la grădiniță, trebuie să facă rezervare la numărul 0269.217.646 sau să-i scrie Moșului pe mail-ul sibiu@crucearosie.ro sau pe pagina de Facebook a filialei sibiene.

Și Moș Crăciun a fost odată mic și primea și el cadouri, potrivit propriei sale dezvăluiri. „La mine, Moșul vine în fiecare an, prin bucuria pe care o văd. Când eram mic, aveam și eu un Moș Crăciun, în fiecare an, pe care îl vedeam cum coboară din mașină în fața casei”, dezvăluie Moș Crăciun. Acum și Moșii nu mai sunt ce au fost odată, dar au și ei liste de dorințe. „Acum s-au schimbat dorințele Moșilor actuali și cadourile pe care le primesc, dar rămânem și noi niște copii și ne bucurăm de orice cadou pe care îl primim în dimineața de Crăciun. Ne dorim un an mai bun și sănătate”, spune Moș Crăciun.

Și totuși ce îl face pe Moșul să vină an de an? Acesta spune că „este o dramă pentru un copil să afle că nu există Moșul”. Și ca să repare această dramă trăită în copilărie și oamenii mari îl așteaptă în Ajun și sunt chiar mai emoționați decât copiii, potrivit Moșului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*