Pesta porcină a ajuns la Șelimbăr! Aproape 30 de porci au fost sacrificați

Un număr de 29 de porci dintr-o exploataţie din comuna Şelimbăr au fost ucişi, după ce a fost confirmată îmbolnăvirea cu pestă porcină africană (PPA), se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu.

Potrivit sursei citate, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu a fost alertată de la primele simptome observate de proprietar.

„Prefectul Maria Minea a convocat, marţi, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu – Unitatea Locală de Decizie, pentru a aproba programul de măsuri pentru combaterea focarului de PPA. Toate suinele din exploataţia contaminată (situate pe srada Dealului) au fost ucise prin împuşcare cu pistol cu glonţ captiv, sub supraveghere veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane. Animalele au fost evaluate şi s-a întocmit dosarul de despăgubire, conform prevederilor legale. Imediat după confirmarea oficială a diagnosticului de pestă porcină africană, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu a instituit, în jurul focarului, o zonă de protecţie cu o rază de cel puţin 3 kilometri, ea însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km”, se precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu, citat de Agerpres.

Localităţile aflate în zona de protecţie sunt: Şelimbăr, Sibiu, Mohu şi Bungard. În zona de supraveghere se află localităţile: Şura Mare, Nou, Roşia, Daia, Caşolţ, Cisnădie, Tălmaciu – colonie, Sadu şi Cisnădioara.

Pe strada Dealului din Şelimbăr a fost amplasat un filtru rutier de dezinfecţie, a cărui funcţionare corespunzătoare este asigurată de Primăria Şelimbăr. Acest filtru va funcţiona cel puţin 7 zile, respectiv până în momentul efectuării dezinfecţiei finale.

În această perioadă, echipe ale DSVSA desfăşoară un recensământ al tuturor exploataţiilor din zonele de protecţie şi de supraveghere, iar medicii veterinari examinează clinic toţi porcii din gospodării.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*