Petardele la control

Peste 10.000 de petarde au fost confiscate de către lucrătorii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Sibiu.

 

Poliţiştii sibieni şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu au intensificat, în această perioadă, controalele privind comercializarea ilegală de produse pirotehnice. Potrivit reglementărilor în vigoare, obiectele pirotehnice de divertisment pot fi comercializate doar de către comercianţi autorizaţi în locuri special certificate. În judeţ există 14 unităţi care au autorizaţie pentru a comercializa astfel de obiecte. Pe lângă supermarketuri şi alte două magazine din municipiu, obiectele pirotehnice de divertisment mai pot fi procurate şi din Avrig sau Mediaş. „Comerţul cu astfel de produse îl pot face doar persoanele juridice autorizate şi numai în spaţii care deţin un aviz tehnic dat de ITM, în urma unei analize tehnice a condiţiilor care sunt în spaţiul respectiv. Anual, comercianţii trebuie să se prezinte la inspectorat pentru a primi viza, dacă s-au menţinut condiţiile pentru care s-a eliberat autorizaţie, ceea ce presupune o nouă vizită şi o analiză a condiţiilor tehnice. Pentru comercializare, conform prevederilor legale în vigoare doar obiectele cu risc foarte mic se pot comercializa, respectiv categoria 1, care pot fi folosite în interior”, precizează inspectorul ITM Cristian Dănilă.

 

Prima captură

 

Săptămâna aceasta, lucrătorii din cadrul biroului de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au identificat un sibian în vârstă de 19 ani şi un alt bărbat, cu domiciliu în Sebeş – Alba, care încercau să comercializeze ilegal petarde şi pocnitori. Tânărul vindea marfa chiar din propria locuinţă, acolo unde au fost găsite 8.580 de petarde şi 50 de artificii. Cel de-al doilea comerciant ilegal a fost surprins în timp de vindea produsele pirotehnice fără autorizaţie în gara din Sibiu. Acesta purta asupra sa 4.500 de pocnitori, iar potrivit IPJ Sibiu, avea şi antecedente penale. „Din cercetările efectuate a rezultat faptul că bărbatul a achiziţionat materialele pirotehnice de la o persoană necunoscută într-o piaţă din municipiul Sebeş, judeţul Alba, fără a putea prezenta acte de provenienţă a produselor deţinute sau autorizaţie legală de comercializare emisă de autorităţile competente”, spun poliţiştii. Cei doi bărbaţi s-au ales cu dosare penale pentru comerţ ilicit cu articole pirotehnice. Poliţiştii vor continua controalele şi în zilele următoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*