Piaţa Mare | Lucreţia Ciobanu şi Niculina Stoican, invitate ale Junilor Sibiului

 

Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”, ediţia a 37-a, începe astăzi la Sibiu. Spectacolele folclorice vor avea loc în perioada 3-5 august în Piaţa Mare, începând cu ora 19.00.

Sârbi, greci, polonezi, ciprioți, italieni, georgieni şi români aduc cântecul şi jocul pe pietonala Nicolae Bălcescu, din Sibiu, în cadrul tradiţionalei parade a portului popular. Alaiul sutelor de participanţi va porni de la Farmacia 24 şi se va  opri în Piaţa Mare, acolo unde, la ora 19.00, debutează spectacolul extraordinar „Junii Sibiului şi invitaţii lor”.

 

Nume mari

 

Vor urca pe scenă toate ansamblurile prezente în festival, dar şi interpreţi de prim rang ai scenei populare româneşti. „Vor fi prezenţi peste 60 de interpreţi ai muzicii populare din diferite zone folclorice ale ţării. Soliştii invitaţi reprezintă atât tânăra generaţie, cât şi solişti consacraţi, precum Mariana Anghel, Nineta Popa, Andreea Voica, Niculina Stoican, Mariana Deac, Ionuţ Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu. Din generaţia de aur, este o onoare pentru noi să o avem alături pe doamna cântecului popular românesc Lucreţia Ciobanu. Ultima prezenţă a doamnei Lucreţia Ciobanu pe o scenă din Sibiu a fost în anul 2007, în cadrul festivalului «Cântecele Munţilor»”, a anunţat Silvia Macrea, directoarea festivalului. De asemenea, va fi alături de sibieni Iuliana Tudor, îndrăgita vedetă a TVR, spectacolul fiind preluat de postul naţional de televiziune.

 

Clejanii, muzică militară şi bal baroc

 

Sâmbătă, festivalul satisface diferite gusturi muzicale, prin cinci evenimente de calibru: balul baroc, concertul susţinut de muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, spectacolele folclorice şi recitalul oferit de Viorica, Ioniţă şi Taraful de la Clejani. Militarii vor concerta în Piaţa Mare a Sibiului mâine, de la ora 18.30, şi duminică, la aceeaşi oră.

Sâmbătă, de la ora 19.00, tot în Piaţa Mare, italienii de la „Gruppo Folk Pietraperzia”, grecii din ansamblul „Ioanninon” şi românii din ansamblurile „Mureşelul” – Tg. Mureş, „Mugurelul” – Cluj-Napoca, „Crişana”- Oradea, „Timişul” – Timişoara, cu mult îndrăgita Andreea Voica, se întrec în cântece şi dansuri populare. Cine preferă armoniile muzicii baroce este aşteptat la Cercul Militar din Sibiu, începând cu ora 20.00. Balul va recrea atmosfera seratelor baroc de altădată, iar intrarea este gratuită. De la ora 22.00, Clejanii animă Piaţa Mare. „Muzica celor mai lăudaţi lăutari din Europa este presărată cu romantism, exprimă bucuriile şi durerile cotidiene cu o fascinantă combinaţie de pasiune, virtuozitate şi nostalgie”, după cum relatează jurnaliştii britanici de la „The Times”.

 

Petrecere sârbească

 

Cine preferă atmosfera serilor tradiţionale poate petrece alături de sârbi mâine, de la ora 21.00, la Restaurantul Select. Fasole cu coaste de porc afumate, pui sârbesc şi friptură Karadjordje sunt propunerile culinare ale oaspeţilor sârbi, iar meniul va fi completat, bineînţeles, de cântece şi dansuri specifice acestui popor. Preţul pentru un meniu este de 40 lei, iar pentru rezervări puteţi suna la tel. 0269/243.333.

 

 

60

de artişti vor urca, diseară, pe scena din Piaţa Mare

 

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*