Piața Transilvania. Reinventată

Piața volantă Transilvania va fi reamenajată, astfel încât lucrurile să decurgă mai bine decât până acum, fiind practic reconfigurată, în special sectorul de legume și fructe. Totodată, piața va fi destinată producătorii locali din județul Sibiu, cei din afara județului urmând să beneficieze doar de eventualele locuri neocupate.

Două elemente cheie definesc noul concept pentru Piața volantă Transilvania, prezentat, marți, de președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean: autentic și local. În 2019 ia start, în mod oficial, programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană. În practică, însă, pentru a putea valorifica această oportunitate, e necesar de pe acum să ne îndreptăm spre încurajarea producătorilor locali care contribuie la identitatea gastronomică a regiunii și spre crearea de legături între rural și urban pentru promovarea alimentației sănătoase și sustenabilitatea comunităților locale.

De unde plecăm

„Pornim de la o situație precară: avem doar opt produse atestate în județul Sibiu și doar doi producători, din Alămor și Tălmaciu. Vestea bună este, însă, că potențial există, dar el trebuie încurajat să se ridice la suprafață și să se dezvolte”, crede Maximilian Drăgan, consilier pentru agricultură și siguranță alimentară în cabinetul președintelui CJ. El a adăugat că reorganizarea pieței volante este centrată pe producătorul autentic și pe condiții sigure pentru cumpărători. Drăgan este de profesie medic veterinar, cu experiență atât în politici si strategii în domeniul siguranței alimentare, cât și în controale oficiale, având la activ peste 10 ani în proiecte internaționale în domeniu.

Noi reglementări

Primele schimbări demarează cu un nou amplasament și un nou regulament al pieței. Începând de sâmbătă, piața volantă va fi organizată pe trei sectoare: carne-brânză-ouă, legume-fructe, respectiv panificație-sucuri-conserve-meșteșugari. Dispunerea spațială a celor trei sectoare ține cont de inelul de siguranță obligatoriu conform noii documentații întocmite pentru autorizarea ISU a Sălii Transilvania. În paralel cu zona de brânzeturi, care rămâne în laterala clădirii, se vor regăsi produsele de carne și ouă, care necesită vitrine frigorifice, dispuse pe un spațiu care se întinde până la inelul de siguranță. Celelalte două sectoare se mută în spatele Sălii Transilvania. Zona a fost deja marcată pentru a indica noul amplasament. Locurile de parcare ocupate prin această mutare se compensează prin punerea la dispoziția participanților la piață a unui nou spațiu de parcare prin acord cu ULBS.

 

Așteaptă propuneri

Regulamentul pieței a început să fie discutat încă din toamnă, când au avut loc trei întâlniri la Consiliul Județean cu producătorii prezenți la piața volantă, pentru a le cere opiniile privind îmbunătățirile necesare. Principala noutate introdusă va fi aceea că au prioritate producătorii din județul Sibiu. Piața rămâne deschisă și pentru producători din alte județe în condițiile în care locurile nu sunt ocupate de producătorii din județul Sibiu. Proiectul noului regulament va fi publicat pe site-ul www.cjsibiu.ro pe 15 martie și transmis pentru puncte de vedere și către asociații de producători, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu și instituții publice relevante. 25 martie este termenul până la care se primesc propuneri scrise la proiectul de regulament de la persoanele interesate, pe adresa judet@cjsibiu.ro. Forma finală a regulamentului va fi adoptată prin hotărâre de Consiliu Județean la finalul lunii martie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*