Plan de relaxare: liberi, dar cu mască!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat azi două măsuri importante de relaxare a restricțiilor, aplicabile după 15 mai.

După o întâlnire cu premierul Orban și cu un grup de miniștri și consilieri, Iohannis a dezvăluit părți din planul de relaxare.

Una dintre aceste măsuri este legată de masca de protecție. Astfel, după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosește transportul public în comun.

Această măsură nu este limitată în timp și se va putea renunța la ea „poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării”.

O a doua măsură pe care au decis-o autoritățile este renunțarea la restrângerile de circulație.

„Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală. Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul”, a spus președintele.

Iohannis a adăugat că până în 15 mai, până se termină stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare.

„După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă. O activitate extrem de importantă este activitatea școlară și chiar în această după-amiază voi avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educației pentru a începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la școală. Cum va arăta acest plan va fi prezentat public în momentul în care este elaborat cu toate detaliile aferente. În paralel, se lucrează la o analiză și la un plan care va prevedea exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricționate, de exemplu zona comercială. Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că va trebui să găsim o modalitate de trăi cu acest virus, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce interdicțiile vor fi ridicate, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*