Planuri pentru dezvoltarea învăţământului în limba franceză la Sibiu, după o întâlnire a autorităților locale cu diplomați francezi

Dezvoltarea colaborărilor în domeniile educaţiei, cultural, economic şi turistic sunt temele de discuţie abordate în cadrul unei întălniri româno-franceze ce a avut loc vineri la Consiliul Judeţean Sibiu.

Din delegaţia franceză au făcut parte: Christophe Gigaudaut, consilier de cooperare şi acţiune culturală, directorul Institutului Francez din Romănia, Caroline Socie, adjunctul Secţiei de cooperare şi acţiune culturală, Ion Ciolacu, Consul Onorific al Ambasadei Franţei la Braşov, şi Justine Lacousse, manager de proiect responsabil pentru cooperarea universitară. Din partea română au făcut parte: Ovidiu-Ioan Sitterli, prefectul judeţului Sibiu, Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Mioara Boncuţ, prorector Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Ştefan Firu, inspector şcolar general ISJ Sibiu, Eugen Iordănescu, directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu şi Alin Chipăilă, preşedintele Asociaţiei de Prietenie Ille et Vilaine Sibiu.

În timpul discuţiilor s-a pus accentul pe nevoia unei ample colaborări, astfel încât învăţarea limbii franceze să se facă de la gradiniţă. De asemenea s-a discutat şi despre înfiinţarea unui liceu cu predare în limba franceză şi a unui program tot cu predare în limba franceză la facultatea de medicină pentru studenţii francezi sau francofoni. „Este importantă colaborarea în viitor astfel încât tinerii din Franţa să poată studia la facultatea de medicină din Sibiu în limba franceză. Sibiul este deschis să le ofere acestor tineri posibilitatea să se pregătească în limba franceză. De asemenea o colaborare benefică este şi la profilele tehnice din cadrul universităţii care pot pregăti forţa de muncă pentru firmele franceze din judeţul Sibiu sau din ţară”, a precizat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Directorul Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut, a fost plăcut impresionat de posibiliatea colaborării în domeniul educaţiei şi a promis că va oferi tot sprijinul necesar. „Dorinţa dvs. de promovare a limbii franceze este şi dorinţa noastră. Trebuie să lucrăm împreună pentru a exista un ciclu de la grădiniţă şi până la universitate. În Bucureşti există un liceu cu predare în limba franceză, iar cererea este mai mare decât numărul de locuri. Pentru programul de predare în limba franceză la facultatea de medicină vă putem pune la dispoziţie profesori foarte bine pregătiţi. Îmi doresc să vin cât mai curând în Sibiu să vizitez universitatea, să discut cu studenţii şi să văd copiii din mediul preuniversitar care învaţă limba franceză”, a precizat Gigaudaut.

Tot în cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre colaborarea în domeniile economic şi turistic, atragerea firmelor mici şi mijlocii care să investească în judeţul Sibiu, dar şi a turiştilor francezi care să descopere frumuseţile judeţului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*