Poliția Locală n-are leac pentru graffiti

Artiștii stradali de ocazie sunt de neoprit! „Au fost murdărite și clădiri monumente istorice. Fenomenul este de amploare, au rămas foarte puține străzi pe care nu există înscrisuri“, recunoaște Ioan Lupaș, directorul adjunct al Poliției Locale Sibiu.

Identificarea autorilor acestui gen de fapte constituie o prioritate pentru polițiștii locali, susține Lupaș. Totuși, anul trecut au fost trași la răspundere doar 12 autori de graffiti, cu vârste cuprinse între 14 și 37 de ani, iar în două cazuri a fost solicitat ajutorul Poliției municipiului Sibiu pentru identificarea contravenienților.

Doar patru capturi în 2019

Anul acesta, au fost prinși patru adolescenți în timp ce scriau cu spray pe poduri și imobile. Deși legislația locală a stabilit amenzi de până la 2.000 de lei pentru graffiti, minorii au plătit fiecare câte 250 de lei, iar părinții lor câte 500 de lei, la care se adaugă cheltuielile pentru readucerea suprafețelor murdărite la starea inițială. „Victimele“ au fost un pod de cale ferată de pe strada Viitorului, un indicator de la intersecția străzilor Cetății și Papiu Ilarian, precum și fațada unul bloc de pe Aleea Șelimbăr.

Zero sesizări

„În anul 2018 au fost identificați 10 elevi, iar în acest an patru elevi, toți de sex masculin, în principal de la Liceul Gh. Lazăr, Liceul Barcianu, Liceul de Artă, Liceul Energetic, care au folosit vopsele de tip spray, cu care au înscris fără drept pe suprafețe aparținând domeniului public și uneori privat, în majoritatea cazurilor nume și semnături. Deși am solicitat prin presă sprijinul societății civile, nu am fost sprijiniți de nici un fel, în sensul de a se apela telefonic dispeceratul Poliției Locale, pentru intervenție operativă și identificarea autorilor acestui gen de fapte“, se plânge șeful Poliției Locale.

O problemă de atitudine

Depășită de fenomen, Poliția Locală cere ajutorul IPJ Sibiu și al Inspectoratului Școlar pentru a-i lămuri pe elevi să nu aleagă „cariera“ de artist în graffiti. Dacă nu de dragul orașului, cel puțin de rușine în fața oaspeților de la summit-ul din mai. „De asemenea, administrația publică locală are în vedere înființarea în viitorul apropiat a unui perete suport, ce va fi destinat pentru persoanele care au astfel de înclinații sau hobby, motiv pentru care considerăm că este necesar să convingem tinerii că nu folosește nimănui înscrierea fără drept, pe orice perete, a numelui, mesajului sau semnăturii sale, pentru că afectează negativ imaginea orașului în care trăim, atât în fața sibienilor, dar mai ales a turiștilor români și străini care vizitează orașul“, a conchis Lupaș.

IOAN LUPAȘ | director adjunct Poliția Locală Sibiu: „Deși faptele descrise prezintă un pericol social redus, urmările lor afectează întreaga imagine a urbei în care locuim, mai ales că în acest an, pe raza municipiului Sibiu se desfășoară evenimente unice în istoria sa, iar eforturile administrației locale de a prezenta un oraș istoric curat sunt umbrite de acest gen de fapte.“


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*