Politicieni sibieni la bursa transferurilor

 

Senatorul de Sibiu se vrea „popular“, deputatul de Agnita nu mai este „al poporului“.

 

 

Schimbări profunde în politica locală. După ce medieşeanul Gheorghe Roman a demonstrat că poţi câştiga un nou mandat în Parlament chiar dacă schimbi partidul, iar primarul apolitic Iohannis a devenit vioara a doua în PNL, este rândul organizaţiilor PDL şi PP-DD să se cutremure. Cele două filiale rămân fără „cap“.

Turcan: „Nu văd ce motive ar avea

Surse bine informate afirmă că senatorul Ion Ariton, preşedinte al organizaţiei judeţene PDL Sibiu din 2008, şi-ar fi anunţat colegii, într-o şedinţă de partid, că se va muta, cu arme şi bagaje, la viitorul Partid Popular. Ariton nu a făcut, deocamdată, nici o declaraţie oficială. Vicepreşedintele Raluca Turcan susţine că plecarea lui Ariton este doar un zvon. „Am auzit foarte multe declaraţii şi publice şi în interior în care spunea că nu va pleca din PDL. Ba, mai mult decât atât, spunea că dacă va pleca din PDL nu va pleca decât acasă. Mi-ar părea rău, pentru că un preşedinte de organizaţie are capacitate totală în alegerea echipei cu care lucrează, în oferirea de soluţii atât la nivel judeţean, cât şi guvernamental, în ceea ce priveşte politica pe care o face partidul. Aşadar, un preşedinte de organizaţie are toate pârghiile cu care să construiască într-un partid. Nu văd de ce ar avea motive să se plângă“, a comentat Turcan.

Nu iese fum fără foc

Pe de altă parte, Ariton a declarat anterior că nu mai este interesat să candideze pentru şefia PDL Sibiu. Deşi şi-a păstrat fotoliul de senator, în ultima perioadă a ratat „pe bandă“ obiectivele politice, iar, sub conducerea sa, filiala a avut o prestaţie neconvingătoare în bătăliile electorale. Turcan, o susţinătoare a liderului reales Vasile Blaga, a apreciat că lui Ariton îi lipseşte viziunea. În contextul alegerilor interne de la sfârşitul lunii martie, el s-a aflat în tabăra necâştigătoare, deci ar fi destul de firesc să o urmeze pe Elena Udrea în construcţia politică pe care o pregăteşte favorita preşedintelui Băsescu.

Răcuciu crede în PDL

Mutarea lui Ariton este din ce în ce mai probabilă. Deşi liderii PDL, la nivel central, se străduiesc să lanseze apeluri la dialog şi insistă că nu există manifestări disidente, realitatea îi contrazice. Zilele trecute, fostul ministru Daniel Funeriu şi-a anunţat demisia chiar pe Facebook, iar alţi membri marcanţi – precum Adrian Papahagi, Cristian Preda, Teodor Baconschi sau Teodor Paleologu – îşi fac şi ei calcule, în această perioadă. Unul dintre democrat-liberalii sibieni care crede că formaţiunea nu şi-a spus ultimul cuvânt pe scena politică este fostul prefect Horaţiu Răcuciu, acum primar al oraşului Sălişte. „În campania electorală din 2012 am fost întrebat de către cetăţeni de ce am rămas în acest partid. Crezul meu este acela de consecvenţă. Voi rămâne în acest partid atâta timp cât voi face politică sau până când va fi o nouă structură politică“, a menţionat el, într-o conferinţă de presă. De altfel, în eventualitatea unor alegeri, unele surse îl dau drept viitor preşedinte al organizaţiei judeţene. Răcuciu însuşi nu a respins ipoteza. „Voi lua o decizie la momentul potrivit“, spune el.

Puşcaş, la PSD?

La începutul acestei săptămâni, Partidul Poporului – Dan Diaconescu şi-a pierdut deputatul din judeţul Sibiu. Iacob Pușcaș, ales pe Valea Hârtibaciului, a anunțat în plenul Camerei Deputaților că a plecat din grupul parlamentar PP-DD și s-a alăturat independenţilor. Potrivit acestuia, demisia este motivată „de ce se întâmplă acum în partid“. Următoarea sa mişcare ar putea fi înscrierea în PSD, mai ales că preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, a recunoscut că s-ar putea gândi să-l coopteze. Întrebat dacă se aştepta la dezertarea lui Puşcaş, Cindrea a răspuns: „da şi nu“. „E o decizie personală. Nu o comentez“, a conchis liderul social-democraţilor sibieni.

Horaţiu RĂCUCIU | primar Sălişte

„Eu n-o să plec din PDL. Fiecare membru poate s-o facă la momentul potrivit. E o decizie personală, persoana trebuie să decidă ce face.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*