Politicienii gâdilă orgoliul sibienilor

După ce au avut, în 2007, primul oraş din România cu titulatura Capitală Culturală a Europei, sibienii sunt atraşi să voteze candidaţii ARD sau USL pentru promisiunea că vor avea o capitală regională peste trei, chiar patru judeţe, relatează Agerpres.

Candidatul Uniunii Social Liberale pentru un post de senator de Sibiu, regizorul Sorin Ilieşiu a promis, marţi, într-o conferinţă de presă, că va face totul ca peste un an, Sibiul să fie inclus în patrimoniul mondial UNESCO, iar peste doi ani, să ajungă capitală regională, peste patru judeţe: Sibiu, Alba, Hunedoara şi Mureş. „Am văzut că şi domnul Ştirbeţ are această idee în programul dânsului. Nu am furat-o

de la dânsul, pentru că ideea este vehiculată de cel puţin zece ani. Aşa că nu pot fi acuzat de plagiat. Eu, faţă de dânsul, am considerat că Sibiul poate să fie capitală regională a patru judeţe: Sibiu, Alba, Hunedoara şi Mureş. Pentru mine, Sibiul este locul cel mai civilizat din România, cel mai deschis, cel mai tolerant”, susţine Ilieşiu, care crede că, în 2014, România ar putea fi împărţită pe regiuni.

 

 

Ariton: nu e imposibil

 

Spre deosebire de Ilieşiu, contracandidatul său de la ARD, fostul ministru al Economiei, Ion Ariton nu crede că regionalizarea se va putea face începând din 2014, ci mai târziu. „Am fost printre primii politicieni locali care am vorbit despre regionalizare şi Sibiul să fie capitală regională. Eu cred că 2013 va fi un an de dezbateri, de prezentare a proiectului. E un termen cred că prea optimist, dar nu ar fi imposibil (2014 – n. Red.), dacă începând cu data de 1 ianuarie 2013 ar intra în dezbatere publică”, a comentat Ariton, citat de Agerpres.

 

În două etape

 

Deputatul PDL Cornel Ştirbeţ, candidat pentru al patrulea mandat, susţine că este cel care propune primul şi singurul proiect legislativ care împarte România în 14 regiuni, fiecare cu câte trei judeţe, din 2014, iar din 2015, înfiinţarea districtelor şi a zonelor metropolitane. „Luând în calcul complexitatea procesului de reformă propus, considerăm că etapa regionalizării şi a constituirii autorităţilor regionale poate fi încheiată până la data de 1 ianuarie 2014, astfel încât regiunile să devină funcţionale la începutul noului ciclu financiar european 2014-2020. A doua etapă, cea a organizării districtelor, trebuie încheiată până la data de 1 ianuarie 2015”, a arătat Ştirbeţ, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu. Deocamdată, alegătorii nu par interesaţi de acest subiect. Drept dovadă, cei care vin la sediul PDL Sibiu cer locuri de muncă şi locuinţe, conform liderului judeţean al PDL, Ion Ariton.


Câţi alegători?

 

Sorin Ilieşiu crede că şansa sa de a ajunge în Parlament este chiar Ariton. „Şansa mea este şi faptul că contracandidatul meu a fost ministru în Guvernul Boc, care a însemnat maximă mizerie pentru poporul român. Nu văd cum sibienii care sunt oameni inteligenţi ar putea să îl voteze pe domnul Ariton”, a declarat, miercuri, Ilieşiu, într-o conferinţă de presă. De altfel, acesta a recunoscut că nu îl agreează nici pe fostul preşedinte, Ion Iliescu, nici pe actualul preşedinte, Traian Băsescu. S-a declarat dezamăgit de Băsescu şi pentru că i-a adresat zeci de scrisori şi la majoritatea nu a primit răspuns, motiv pentru care a renunţat să i se mai adreseze. Acum, intenţionează să le scrie o scrisoare electorală zecilor de mii de sibieni din colegiul său, pentru a-i convinge să-l voteze. „Colegiul meu este tot municipiul Sibiu. Deci, nu ştiu exact. Am înţeles că vreo 60.000 (de alegători – n. red.)”, a spus bucureşteanul, întrebat fiind câţi alegători sunt în colegiul său.

 

157.500

de alegători numără Colegiul 1 Senat, conform BEJ

 

Vrea să vorbească

 

Ariton a declarat marţi că sloganul „Tace şi face”, sub care candidează la alegerile parlamentare din 9 decembrie, „îi vine ca o mănuşă”. „Cred că acest slogan mi-a venit mănuşă, datorită tot colegilor dumneavoastră din presă, care mă criticau că nu vorbim prea mult la televizor”, a spus el. În schimb, dacă va fi reales ca senator, el promite că va fi activ şi va vorbi în viitorul mandat. „În viitorul mandat în Parlamentul României, mă văd ca un parlamentar activ, un parlamentar care ştie de a doua zi, din 10 decembrie, ce am de făcut, ce comisie să aleg. Sigur aş opta pentru comisia de buget. La început mi-a fost greu, acum mi-ar fi mult mai uşor ca acum patru ani. Nu aş putea să spun că m-aş vedea din nou ministru. Ca să ajungi ministru, este o şansă”, a spus şeful democrat-liberalilor sibieni.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*