Post de MINISTRU pentru un sibian în Guvernul Dăncilă | ACTUALIZARE: Componența noului Executiv

Bogdan Trif, președintele interimar al PSD Sibiu, va fi noul ministru al Turismului,

Actualmente comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, Trif este primul social-democrat sibian care devine ministru.

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a prezentat astăzi, la finalul şedinţei Comitetului Naţional Executiv, lista validată a noului Guvern.
Cabinetul său va avea patru vicepremieri – Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD) – fără portofoliu. A existat un vot pentru fiecare propunere în parte, a precizat Dăncilă.

Nominalizările pentru portofoliile Guvernului condus de Viorica Dăncilă sunt:

– Paul Stănescu – viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
– Graţiela Leocardia Gavrilescu – viceprim-ministru, ministrul Mediului
– Viorel Ştefan – viceprim-ministru fără portofoliu
– Ana Birchall – viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României
– Carmen Dan – ministrul Afacerilor Interne
– Teodor Meleşcanu – ministrul Afacerilor Externe
– Mihai Fifor – ministrul Apărării Naţionale
– Eugen Orlando Teodorovici – ministrul Finanţelor Publice
– Tudorel Toader – ministrul Justiţiei
– Petre Daea – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
– Valentin Popa – ministrul Educaţiei Naţionale
– Lia – Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale
– Dănuţ Andruşca – ministrul Economiei
– Anton Anton – ministrul Energiei
– Lucian Şova – ministrul Transporturilor
– Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene
– Ştefan Radu Oprea – ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
– Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii
– George Ivaşcu – ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
– Ioan Deneş – ministrul Apelor şi Pădurilor
– Nicolae Burnete – ministrul Cercetării şi Inovării
– Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
– Ioana Bran – ministrul Tineretului şi Sportului
– Bogdan Gheorghe Trif – ministrul Turismului
– Natalia Intotero – ministrul pentru Românii de pretutindeni
– Viorel Ilie – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
– Victor Negrescu – ministrul delegat pentru Afaceri Europene

Mare parte dintre noii miniștri sunt din zona Moldovei și a Ardealului, regiuni care până acum au fost aproape ignorate în cazul primelor două cabinete PSD-ALDE, notează Hotnews. Pe această linie se înscrie și desemnarea lui Trif.

Plenul comun al Parlamentului pentru votul de învestitură a noului Guvern este programat să înceapă luni, la ora 15.00, după ce, în cursul dimineţii, începând cu ora 8.00, vor avea loc audierile miniştrilor propuşi, în comisiile de specialitate ale Legislativului.

Bogdan Trif

Bogdan Gheorghe Trif s-a născut la 28 aprilie 1977, în municipiul Sibiu. A absolvit liceul la Grupul Şcolar Economic Administrativ şi de Servicii Sibiu (1992-1995) şi a urmat Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea TTPA, specializarea Agronomie (1997-2001). A obţinut un Certificat de competenţă Lingvistică în Limba engleză la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Litere, Istorie şi Jurnalistică, catedra de Studii Britanice şi Americane (2001), precum şi o Diplomă IPPC (Controlul Integrat al Poluării) şi diplomă EIA (Evaluarea Impactului asupra Mediului) în cadrul unui Curs finanţat de Comisia Europeană – DG Environment financed Project (2004-2005). 
A obţinut un masterat în Expertiză şi managementul sistemelor ecologice la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Ştiinţe-Ecologice (2004-2006), o diplomă de auditor de mediu (2007), un alt Masterat în Managementul Securităţii, Sănătăţii şi al Relaţiilor de Muncă la Universitatea Lucian Blaga, Facultatea de Inginerie Hermann Oberth (2007-2008). Este, totodată, licenţiat în Drept la Universitatea Alma Mater din Sibiu, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative (2009-2012). Potrivit CV-ului, a fost inginer agronom la SC Ital Seminţe România SRL (2002-2004), inginer la Compartimentul Marketing la Complexul Muzeal Astra (2004), consilier principal la Biroul Reglementări Regionale – Compartimentul Controlul Poluării şi Managementul Riscului la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu (2004-2006), comisar principal (2006-2009) şi director coordonator (2009-2010) la Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, comisar superior la Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Sibiu (2010-2013), director executiv la Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu (2013-2016). În prezent, este comisar general la Garda Naţională de Mediu (din 2016).
Este membru PSD din 2004, iar în 2017 a fost numit preşedinte interimar al PSD Sibiu.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Sibianul Bogdan Gheorghe Trif, președintele interimar al organizației județene PSD Sibiu, va primi postul de ministru al Turismului în Guvernul Vioricăi Dăncilă, au declarat surse bine informate pentru Mesagerul de Sibiu.

În vârstă de 41 de ani, Bogdan Trif este, în prezent, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Dacă zvonul se va dovedi bine întemeiat, demnitarul sibian cu rang de secretar de stat va deveni primul ministru dat de PSD Sibiu și al doilea sibian într-o funcție de ministru după 1990. Până la această oră, Trif nu a putut fi contactat pentru a comenta informația.

Vineri, 26 ianuarie, este ziua decisivă în care se creionează noul Executiv. Astfel, CExN al PSD se va reuni de la ora 11.00, iar Biroul Politic Central al ALDE a fost convocat pentru ora 10.00. La şedinţa ALDE va participa şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă, transmite agenția Mediafax. Potrivit declaraţiilor de până acum, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, doi miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri. În continuare, grupurile parlamentare ale partidelor de guvernământ se vor reuni duminică, la Palatul Parlamentului, în perspectiva votului care urmează a fi dat luni asupra componenţei Guvernului şi programului de guvernare. În dimineața de luni, 29 ianuarie, urmează ca miniștrii să fie audiați în comisiile parlamentare de specialitate, iar procedura de vot va începe la ora 15.00, astfel încât în aceeași zi să se poată depune jurământul la Palatul Cotroceni.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*