Povestea troițelor din Mărginime, cuprinsă într-o carte

Corpul B al Bibliotecii Județene „ASTRA” a găzduit, miercuri, lansarea cărții „Troițele din Mărginimea Sibiului. Parte uitată a patrimoniului cultural sibian”. Lucrarea a fost elaborată de dr. Adrian Stoia și a fost realizată la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului.

Au fost prezenți consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, cercetătorul științific Ana Grama, etnologul Valerie Deleanu, muzeograful Carmina Maior, cercetătorul Alexandru Bucur, precum și cadre didactice, istorici și studenți. Cei care au vorbit în cadrul evenimentului au subliniat valoarea unică a lucrării, un adevărat repertoriu al troițelor dintr-o zonă etnografică foarte apreciată.

Peste 400 de troițe

„Este o carte muncită și îl felicit sincer pe autor, pentru că am văzut determinarea și evoluția sa. Putem vorbi despre o carte de referință, o lucrare care dă mărturie despre niște monumente așezate la răscruce de drumuri, pe care de cele mai multe ori le ignorăm. Sunt aproximativ 400 de troițe în cele 18 sate ale Mărginimii Sibiului și ele nu sunt altceva decât niște biserici în miniatură. Au pictură asemănătoare bisericilor și dau mărturie despre activitatea iconarilor și despre oamenii care au ctitorit aceste cruci, aceste altare la răscruce de drumuri sau pe câmp, unde oamenii merg în vreme de secetă pentru a face acolo rugăciuni pentru ploaie. Dacă oamenii s-au născut cu o biserică deja construită, ctitorită, pictată, au găsit și o altă modalitate de a aduce ofranda lor”, a apreciat Emanuel Tăvală.

Trebuie conservate

Adrian Stoia

Specialiștii au subliniat nevoia de a conserva vechile troițe din satele Mărginimii Sibiului. „Studiul acesta l-am început în urmă cu patru ani. Cea mai veche troiță găsită în Mărginimea Sibiului este cea din Boița, datată la 1640, citorită de negustorul Stoica Grecul. Cea mai nouă troiță a fost sfințită recent de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu în cimitirul din Rășinari și ea a înlocuit o troiță închinată eroilor ridicată la 1944. În întregul repertoriu al troițelor am reușit să cuprind troițele autentice vechi, troițele capelă care au la interior zugrăvite iconografie asemănătoare cupolelor bisericilor, cu Pantocrator sau Sfânta Treime înconjurat în pandantiv de Evangheliști sau Apostoli. În interior, majoritatea crucilor sunt pictate cu icoana Răstignirii pe o față și pe cealaltă față cu icoana Botezului Domnului. Am suprins de la cele mai vechi și prețioase troițe, până la cele mai noi, din termopan. Este un arc peste timp care cuprinde de la opere de artă pictate de meșteri zugravi care au pictat și bisericile Mărginimii, până la creațiile mai noi, unde meșterii actuali, de cele mai multe ori, au acoperit vechea iconografie cu una nouă, de o calitate îndoielnică”, a povestit Adrian Stoia.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*