Prăbușirea HORECA / Imperiul hotelurilor, restaurantelor și serviciilor de catering se prăbușește încet și sigur

Ultimele statistici arată reducerea cu peste 70% a cifrei de afaceri față de anul trecut și prevestește falimentul pentru multe dintre unitățile de cazare sau alimentație publică.

„Conform Institutului Național de Statistică, scăderea pe primul trimestru în înnoptări în România a fost de 22,7%, iar în trimestrul doi, scăderea a fost (tot ca înnoptări) de 88,2%. În trimestrul trei, scăderea este de 38% în număr de înnoptări. Vom vedea în ianuarie 2021 ce spune și trimestrul patru. Din păcate, predicția mea nu va mai fi atât de aproape de realitate în trimestrul patru, datorită valului doi de coronavirus. Per total, în 2020 cifrele vor fi mai proaste decât ceea ce estimasem eu la început de pandemie, adică o scădere de 65-70% în 2020 versus 2019. În aceste condiții, e foarte greu de rezistat fără un sprijin consistent de la stat. Care întârzie și întârzie și întârzie“, spune Călin Ile, general manager Ibis și președinte al Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).

 

Lacătul pe afaceri

 

Și la Sibiu situația este dificilă. Rând pe rând, localuri de succes și-au închis porțile și așteaptă zile mai bune. „Nu ne-am fi dorit să ajungem iar aici, dar am luat decizia ca pentru o perioadă să închidem «Hochmeister», datorită contextului incert provocat de pandemie. Astfel, rămânem cu toții mai în siguranță. E mai bine ca o perioadă să ne hrănim doar cu amintirile vizitelor voastre memorabile la Hochmeister, pentru ca apoi să ne reluăm pe deplin activitatea și să retrăim împreună aceleași momente minunate“, anunță pe pagina de Facebook reprezentanții unui restaurant din centrul istoric. Și restaurantul cu specific turcesc Konak a fost închis pentru o perioadă nedeterminată.

Supărați sunt și proprietarii de pensiuni. Se bazau pe un final de an mai bun și pe numărul de turiști mare care ar fi urmat să vină pentru Târgul de Crăciun. Anulat, pe ultima sută de metri, ultimul mare eveniment al anului le dă acum doar bătaie de cap pentru a returna avansurile sau sejururile plătite deja integral.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a decretat că anul acesta, în contextul pandemiei, nu mai sunt de conceput sărbători de Crăciun și Revelion așa cum au fost anul trecut, iar pe cei care în perioada aceasta obișnuiau să își facă rezervări în străinătate îi avertizează că riscă să-și piardă banii.

 

Dispar trei sferturi dintre hoteluri?Un studiu la nivel național, realizat de către FIHR, arată că 70-75% din cele 1.800 de hoteluri din România intenționează să închidă sau au închis deja. În egală măsură cu investitorii și proprietarii de business-uri HORECA sunt afectați și cei aproape o jumătate de milion de angajați și colaboratori direcți, condamnați la șomaj tehnic.

Dana MUNTEANU

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*