Prefectul ceartă Consiliul Județean pentru situația angajaților de la Protecția Copilului

Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din judeţele Sibiu, Alba şi Vâlcea sunt singurii din ţară care nu primesc banii pentru sporurile prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017 şi H.G. nr. 153/2018, susţine prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, potrivit unui comunicat al Prefecturii Sibiu.

„Comisia de Dialog Social a Judeţului Sibiu s-a întrunit, astăzi, pentru a discuta şi a găsi o soluţie pentru acordarea sporurilor prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017 şi H.G. nr. 153/2018 angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu (DGASPC). În vreme ce conducerea Consiliului Judeţean Sibiu a invocat lipsa banilor, liderii sindicali au atras atenţia asupra faptului că fondurile ar fi trebuit prevăzute în buget încă de anul trecut. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, a subliniat că, la nivel naţional, doar judeţele Sibiu, Alba şi Vâlcea nu au rezolvat problema acordării sporurilor pentru aceste categorii de personal”, se arată în comunicatul Prefecturii. Pope a susţinut că judeţul Sibiu ar dispune de bani pentru plata sporurilor. „În toate celelalte 38 de judeţe, consiliile judeţene au aplicat legea. Nu credem că tocmai Sibiul se confruntă cu lipsa de fonduri. Concluzia noastră este că nu se vrea”, a spus el.

Reprezentanţii centrelor de plasament au subliniat că nici sporurile cuvenite pentru anul 2017, câştigate în instanţă, nu le-au fost acordate. „În decembrie 2016 ni s-au tăiat sporurile de solicitare neuropsihică, de risc, de continuitate, fără nicio explicaţie, în vreme ce personalul care nu are contact cu beneficiarii serviciilor noastre le-a primit. Nu vrem să ajungem la grevă, pentru că în unităţile cu bolnavi psihic s-ar ajunge la situaţii dramatice, dar nu mai putem continua aşa. Avem şi noi familie şi copii, nu ne putem permite să facem voluntariat. Vrem să fim plătiţi cum se cuvine, conform legii, pentru munca pe care o prestăm”, a spus unul dintre membrii Sindicatului PRO ASM al Asistenţilor Maternali şi Lucrătorilor din Asistenţă Socială din cadrul DGASPC Sibiu, citat de Agerpres.

Prefectul Adela Muntean a cerut Consiliului Judeţean Sibiu să aplice legea. Având confirmarea directorului economic al instituţiei că Legea 153/2007 se aplică la nivelul CJ, prefectul a subliniat că „toţi angajaţii au dreptul să beneficieze de prevederile acestei legi, fără discriminare”, se arată în comunicat. „Nu văd unde este efectul disponibilităţii afirmate de conducerea Consiliului Judeţean, din moment ce oamenii au ajuns în instanţă. Aceste sume trebuiau prevăzute în buget în anul 2017. Să vii să spui acum, în 2018, că nu sunt bani, este ruşinos. Am în faţă bugetul Consiliului Judeţean Sibiu. Sunt bani pentru judeţul Sibiu. Acestea sunt priorităţile. Reconsideraţi-vă atitudinea faţă de oameni! Din punctul meu de vedere, o să fac şi eu demersurile legale care se impun în situaţia dată. Singura politică pe care trebuie să o facem de la nivelul acestor funcţii de conducere este pentru binele cetăţeanului”, a afirmat Adela Muntean.

Şedinţa Comisiei de Dialog Social a avut loc în absenţa presei.

Consiliul Judeţean Sibiu nu a reuşit deocamdată să transmită un punct de vedere legat de discuţiile de la Prefectură.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*