Prefectul susține că nu a ordonat împușcarea ursului și le cere o analiză detaliată instituțiilor implicate | VIDEO

Prefectul Cristian Roman a solicitat reprezentanţilor instituţiilor implicate în operaţiunea de ieri, ce a avut drept consecinţă împuşcarea unui urs,  să transmită o analiză detaliată a modului în care au acţionat. Roman a dat o declarație de presă, în această după-amiază, pe care vă invităm să o urmăriți!

Acest demers are rolul de a evidenţia atât motivele pentru care instituţiile nu au reuşit să salveze viaţa ursului, cât şi cauzele pentru care în Sibiu nu există nici suficiente dotări şi nici proceduri clare de acţiune pentru fiecare instituţie în parte,  cu toate că au mai existat în trecut situaţii în care animale sălbatice au ajuns în oraş şi au fost împuşcate, potrivit unui comunicat de presă al Instituției Prefectului.

În plus, prefectul are întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, pentru identificarea celor mai bune modalităţi de acţiune în astfel de situaţii.

În urma analizei, se va crea cadrul pentru stabilirea unei proceduri de lucru care să fie aplicată în judeţul Sibiu în astfel de situaţii. Totodată, propunerile de îmbunătăţire a cadrului legislativ vor fi transmise la nivel naţional.

“Îmi exprim regretul pentru faptul că echipa care a gestionat cazul de prindere a ursului ajuns ieri în oraş nu a reuşit să îi salveze viaţa. Totodată, este important că niciun om nu a fost rănit, cu toate că un animal sălbatic matur, în vârstă de aproximativ 6 ani şi cântărind 176 de kilograme, potrivit DSV, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale oraşului. Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii”, a precizat Roman.

Vă reamintim că, în aprilie anul trecut, un pui de urs care rătăcea prin Sibiu a fost tranchilizat și dus la Sanctuarul Urșilor din Zărnești. Nu la fel de norocoasă a fost tigroaica Mihaela, evadată de la Grădina Zoologică din Sibiu în decembrie 2011, pe care echipele de intervenție au împușcat-o mortal.

One Comment

  1. Ce rau a ajuns judetul Sibiu!!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*