Premieră la Biogenis!


Primul copil român tratat cu celule stem mezenchimale din cordonul ombilical!
În luna septembrie a acestui an Biogenis a participat la tratarea primului său pacient român, o fetiţă de doi ani şi jumătate diagnosticată cu tetrapareză cerebrală infantilă formă spastică distonică bilaterală, o boală cauzată de lipsa oxigenării creierului pentru un interval de timp, la naştere.
BIOGENIS a participat la tratarea copilului român la Spitalul Universitar pentru Copii din Cracovia, Polonia, prin utilizarea unei probe de celule stem mezenchimale, proba fiind prelucrată în laboratorul său din Bucureşti. Procedurile laboratorului au fost deja validate prin transplanturile realizate anul trecut cu probe de cordon ombilical în Polonia, probele prelucrate de către biologii români fiind printre cele mai bune din grup. Iată povestea pacientului nostru, tratat cu succes în Polonia: Anastasia s-a născut în luna decembrie 2011. Şapte luni şi jumătate mai târziu, fetiţa a fost diagnosticată cu tetrapareză cerebrală infantilă formă spastică distonică bilaterală, o boală cauzată de lipsa oxigenării creierului pentru un interval de timp, la naştere. Întrucât cordonul său ombilical era legat în nod în eşarfă, naşterea nu a putut avea loc natural şi, după câteva tentative nereuşite, s-a făcut cezariană de urgenţă.
06-biogenisLa 18 luni de la naştere Anastasia era sub observaţie pentru dezvoltare întârziată psihomotorie manifestată printr-un control slab al capului, lipsa controlului trunchiului, utilizarea cu preponderenţă a mâinii stângi cu care putea apuca slab obiecte, mâna dreaptă fiind ţinută cu pumnul flexat. La acel moment s-a recomandat un tratament de reabilitare preponderent pentru igienă posturală, exerciţii pentru controlul mai bun al capului şi exploatare câmp vizual, stimulare coordonare ochi-mână. Kinetoterapia a început la scurt timp de la diagnosticare şi continuă şi în momentul de faţă, fără a fi observate, din păcate, modificări marcante ale stării Anastasiei faţă de cele descrise mai sus. Din fericire, părinţii Anastasiei au ales să fie clienţi Biogenis, fiind şi foarte bine informaţi cu privire la beneficiile pe care le poate aduce utilizarea celulelor stem. În acelaşi timp şi medicul neurolog din România le-a recomandat efectuarea unei terapii cu celule stem. Deoarece astfel de intervenţii nu se fac la acest moment în România, Biogenis a decis să ajute familia să efectueze această intevenţie în Polonia, ţară unde au luat avânt astfel de abordări terapeutice, mai ales în ultimii 2 ani. După ce echipa de transplantologi din Polonia a decis utilizarea celulelor stem mezenchimale, Biogenis a făcut tot posibilul pentru ca micuţa să beneficieze de acest tratament revoluţionar. Biogenis a demarat imediat procedurile pentru a facilita efectuarea acestui transplant, în parteneriat cu PBKM, banca poloneză a grupului nostru şi Spitalul Universitar de Copii din Cracovia, astfel că în luna septembrie a acestui an Anastasia a plecat în Polonia cu părinţii săi alături de un medic din partea Biogenis. Banca noastră, alături de banca din Polonia s-a ocupat de toate costurile transplantului. Procedura în sine a constat într-o puncţie lombară şi infuzie de celule stem mezenchimale în lichidul cefalorahidian şi a fost efectuată la spitalul de mai sus de către Dr. Olga Milczarek sub coordonarea Prof. Dr. Marcin Majka. Rezultatele aşteptate sunt îmbunătăţirea circulaţiei cerebrale prin apariţia unor noi vase de sânge precum şi îmbunătăţirea legăturilor nervoase. La doar o zi de la transplant Anastasia a spus pentru prima dată, în mod clar, mama! În acelaşi timp, apetitul micuţei a crescut simţitor după momentul transplantului. Acestea sunt primele rezultate palpabile ale acestui transplant, realizat recent de echipa din Polonia.
Tratamentul va continua cu încă cel puţin două astfel de infuzii cu celule stem mezenchimale puse la dispoziţie de Biogenis şi pregătite pentru transplant în laboratoarele de la Bucureşti şi Varşovia ale Biogenis, respectiv PBKM.
Echipa medicală ce a condus acest transplant: Prof. Dr. Marcin Majka este de mai mulţi ani implicat în cercetarea cu celule stem umane, biologia şi utilizarea lor clinică.Cercetările sale asupra acestui subiect au fost coordonate în Statele Unite ale Americii. În această perioada studiul s-a axat pe celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical. Dr. Olga Milczarek a absolvit Jagiellonian University Medical College din Cracovia şi este asistent la Clinică de Pediatrie şi Chirurgie Pediatrică a Institutului American de Pediatrie din Cracovia şi autor al mai multor publicaţii ştiinţifice de neurochirurgie şi neuropsihologie pediatrică. De doi ani colaborează cu Departamentul de Transplant de la University Medical College din Cracovia. Dorin Pirciog, director general Biogenis: «Grupul nostru de bănci de celule stem se află deja la al 31-lea transplant cu celule stem din sânge de cordon şi cordon ombilical. Suntem singurul grup de bănci de celule stem cu probe furnizate în transplantul cu celule stem mezenchimale (din cordonul ombilical) în Europa Centrală şi de Est, iar acum ne aflăm la încă o premieră, tratarea primului copil român cu proba de celule stem prelucrată în laboratorul Biogenis. Faptul că am putut observa rezultate imediat după realizarea transplantului ne face deosebit de încrezători într-o bună evoluţie a fetiţei. Le mulţumim părinţilor că au ales să recolteze celule stem şi că au înţeles beneficiile pe care aceste celule le pot aduce organismului. Echipa noastră de biologi a furnizat în acest caz o probă excelent prelucrată, experienţa noastră în grup ajutându-ne să obţinem cele mai bune rezultate în acest sens.
Mama Anastasiei: Am ales această practică medicală cu mari emoţii, mai ales neavând precedent în România. Suntem mulţumiţi că totul a decurs bine şi că pentru Anastasia au lucrat profesionişti cu inimă mare. Este încă o şansă de a face viaţa copilului nostru mai apropiată de cea a unui copil sănătos. Ne dorim s-o vedem dansând şi alergând pe lângă noi, spunând poveşti şi cântând. Am făcut încă un pas în această direcţie datorită susţinerii din partea echipelor Biogenis din România şi Polonia. Nu ne rămâne decât să aşteptăm ca şi Anastasia să spună MULŢUMESC !
Cazul Anastasiei a fost prezentat şi la cel de-al IX-lea Congres al Romtransplant, congres derulat în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie 2014 la Bucureşti. Transplantologul Dariusz Boruczkowski a prezentat tehnică folosită şi rezultatele aşteptate în viitor de la astfel de proceduri precum şi o perspectivă pentru medicină regenerativă europeană. Boruczkowski a vizitat în această perioadă şi micul pacient, pentru a putea observa starea actuală de sănătate şi pentru a putea oferi sfaturi suplimentare familiei. Dariusz Boruczkowski este medic transplantolog în cadrul grupului de bănci de celule stem Famicord din care face parte Biogenis.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*