Premieră la Polisano

Viața unui pacient de 63 de ani, diagnosticat cu boala arterială periferică, a fost salvată printr-o interventție de implantare de grefă vasculară biosintetică, realizată la Spitalul European Polisano în premieră pentru Europa de Est.

Intervenția,încheiată cu succes, a durat o oră și 30 de minute și a fost efectuată de echipa Heart Team, condusă de Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică. Procedura a presupus montarea unei grefe biosintetice Omniflow II în artera periferică printr-o incizie minimă la nivel inghinal și astfel fluxul sanguin a revenit la normal. Echipa medicală a fost formată din Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, Dr. Nicolae Florescu, șeful secției de Cardiologie Intervențională, Dr. Alexandru Voican, medic specialist Cardiologie Intervențională și asistați de către Prof. Univ. Dr. Sherif A. H. Sultan, vicepreședintele Societății Mondiale de Chirurgie Vasculară și Președinte al Institutului Vascular de Vest.

Procedură inovativă

polisanoGrefa biosintetica Omniflow II este o tehnologie nou introdusă în Europa de Est pentru tratarea acestei boli rapid progresive. Grefa este produsă de LeMaitre, cel mai mare furnizor global de dispozitive inovatoare pentru tratarea bolilor vasculare periferice și este realizată din colagen încrucișat de la ovine și o meșă sintetică din poliester. Datorită țesutului animal, grefa biosintetică este foarte ușor absorbită de țesutul uman, iar riscurile de infecție sau incompatibilitate sunt aproape nule. Această grefă înlocuiește cu succes metodele clasice ale chirurgiei vasculare și anume bypass-ul sau grefele din materiale sintetice, cu risc ridicat de infecții și care la un moment dat trebuie înlocuite. “Grefa biosintetică este o inovație în tratarea bolii arteriale periferice, ce oferă pacienților beneficii incontestabile, precum reducerea riscului de infecții grave și recuperare foarte rapidă. Suntem încântați că dispunem în cadrul spitalului nostru de acest tratament de ultimă oră. Acest lucru înseamnă pentru noi încă un pas făcut în direcția îmbunătățirii serviciilor medicale disponibile în România, pentru ca pacienții noștri să nu mai fie nevoiți să se trateze în străinătate la prețuri semnificativ mai mari“, a declarat Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică.

Boală răspândită

Una din trei persoane cu vârsta de 60 de ani suferă de boala arterială periferică, determinată de blocarea arterelor membrelor inferioare. Primele simptome ale pacientului sunt durerile și crampele la nivelul mușchilor piciorului în timpul mersului, iar pe măsură ce boala avansează apar durerile în repaus, ulcerele și gangrenele, care nu se pot vindeca fără restabilirea fluxului sanguin la nivelul piciorului. Boala arterială periferică are o rată de creștere rapidă, fiind întâlnită în special la fumători, diabetici și persoane care suferă de hipertensiune arterială. Netratată la timp, aceasta poate duce chiar la amputarea piciorului afectat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*