Preotul Ioan Hannia, comemorat de Arhiepiscopia Sibiului și de sădeni

În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” s-a desfășurat simpozionul „Comemorarea bicentenarului nașterii preotului profesor Ioan Hannia”.

Îmbrăcați în straie populare, sădenii au evocat amintirea unui consătean de seamă. Evenimentul a avut loc marți, 20 martie, tocmai în ziua în care s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Ioan Hannia. Evenimentul a fost organizat de Primăria Sadu, Asociațiunea „ASTRA” din Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului și Facultatea de Teologie. Alături de primarul din Sadu, Valentin Ivan, și ÎPS Mitropolit Laurențiu Streza, s-au aflat decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, subprefectul Horațiu Marin, vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Luca, președintele „ASTRA” Sibiu, prof. univ. dr. Dumitru Acu. Totodată, în aulă au fost prezenți preoți, peste 100 de credincioși din Sadu, studenți teologi și tineri veniți să afle mai multe despre viața și activitatea preotului și profesorul Ioan Hannia, care a trăit în perioada 1818-1897.

Evocare emoționantă

Părintele decan Nicolae Chifăr a vorbit despre activitatea academică a preotului profesor Ioan Hannia, cadru didactic la Institutul Teologic Pedagogic din Sibiu vreme de aproape 50 de ani. La rândul său, primarul Valentin Ivan a elogiat personalitatea lui Ioan Hannia, unul dintre marii sădeni care au contribuit la emanciparea poporului român din Transilvania. „Acest mare fiu al satului Sadu a luptat pentru idealul de unitate națională al românilor, al transilvănenilor și al sădenilor. A trăit în secolul al XIX-lea, dar activitatea, dăruirea și dorința lui de a face bine ne pot fi nouă de folos în secolul al XXI-lea. În urma lui Ioan Hannia nu au rămas multe informații despre viața lui, dar au rămas multe lucruri utile pentru societatea în care a trăit”, a spus Ivan. Simpozionul dedicat preotului și profesorului Ioan Hannia a făcut parte din evenimentele puse sub egida „Sădenii și idealul lor de unitate națională” și din manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri.

ÎPS LAURENȚIU | Mitropolitul Ardealului: „Evenimentul acesta are o valoare deosebită, patriotică, izvorât nu dintr-un sentiment al unei amintiri, pentru că, iată, s-au împlinit 200 de ani de la nașterea preotului și profesorului Ioan Hannia, ci pentru că noi vrem acum, printr-un act de memorie, să evocăm această personalitate. Toți anii de activitate ai săi au fost dăruiți lui Hristos și neamului.”

De asemenea, Dumitru Acu a evidențiat activitatea acestuia în cadrul „ASTRA”. „Ioan Hannia era un bun organizator și aici se asemăna foarte bine cu Partenie Cosma, cu care s-a înțeles foarte bine. Amândoi considerau că, decât să se certe, mai bine să construiască împreună. Ioan Hannia a fost membru în comisia de definitivare a statului de la adunarea de constituire a «ASTRA», împreună cu George Barițiu, Iacob Bologa și alții”, a spus Acu.

Centenarul la Sadu

100 de ani de la Marea Unire înseamnă enorm pentru sădeni. 2018 este anul în care își amintesc cu mândrie de bunicii și străbunicii are au contribuit la înfăptuirea idealului național. Unirea nu s-a înfăptuit într-o zi, actul Unirii a fost rezultatul a zeci de ani de muncă și diplomație. În cadrul proiectului „Sădenii și idealul lor de unitate națională”, dedicat Centenarului Marii Uniri, comemorarea bicentenarul nașterii preotului profesor Ioan Hannia a fost primul eveniment.

Fiu al comunei Sadu, Ioan Hannia a activat în Asociația transilvană pentru literatura și cultura poporului român din Transilvania (ASTRA), încă de la înființarea acesteia, în anul 1861. Participă alături de alte nume marcante ale transilvănenilor, printre care: Visarion Roman, Iacob Bologa, Alexandru și Anton Mocioni, Timotei Ciparu, Paul Dunca, David Urs, baron de Margina, la înființarea Băncii Albina (Sibiu, 1871). Până la Unirea din 1918 a fost, „după cele două biserici naţionale, după Astra culturală şi după cele două-trei ziare mai de seamă […] cea mai cunoscută noţiune pe tot cuprinsul Ardealului, Banatului şi Ţării Româneşti de pe vremuri, pe unde se putea auzi vorbă românească” şi „era văzută nu numai ca o instituţie financiar-economică, ci […] ca o instituţie naţională, ca un fel de cetăţuie bine înfiptă în viaţa neamului nostru”. A făcut pionierat în societatea românească din Transilvania, pe care a iniţiat-o în avantajele economisirii şi a jucat rolul unei veritabile bănci centrale pentru numeroasele instituţii de credit româneşti care s-au răspândit apoi în Ardeal. În cadrul Băncii Albina a fost președinte al Consiliului de Administrație al Institutului de Credit și de Economii și membru al Băncii Generale de Asigurare „Transilvania”.

 

Momente artistice

Simpozionul a debutat cu o rugăciune în memoria preotul Hannia și cu intonarea imnului de stat al României. În final, cei prezenți au avut parte și de câteva momente artistice susținute de un grup de fete de la Școala Gimnazială „Samuil Micu” Sadu (Amalia Arcaș, Anda Băncioiu, Mădălina Foficaș, Daria Săvoiu, Denisa Săvoiu și Raluca Sbera) care au oferit un recital de muzică folk și de câteva cântece patriotice interpretate de corul Facultății de Teologie.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*