Presa sibiană: generația următoare

Asociația non-profit ASCOR Sibiu, asistată de Centrul CEPECA București, a lansat un curs de redactor media, foarte util elevilor sibieni. Cursul are două module principale: „Comunicare media“ și „Comportare – prezentare“.

colaj foto 1Prima fază a testărilor de admitere la curs a 212 elevi de gimnaziu s-a încheiat cu succes, după o activitate complexă, care a unit, pentru patru zile, sute de persoane: inspectorul șef, directorii de școli, diriginții claselor, profesorii, elevii interesați, părinții curioși.

Cei mai buni dintre cei buni

După corectarea bateriilor de teste: de inteligență, de viteză de reacție, de logică, de creativitate, au fost selectați 24 de elevi de top, ce vor duce și conduce mai departe tribunele presei sibiene: Aghirescu Paul, Aldea Teodora, Bucurenciu Teodora, Burduhos Alexandra, Ciucurel Bogdan, Corobană Oana, Daju Diana, Dicu Alexia, Dincă Andreea, Dincă Adriano, Dîrnescu Paul, Dîrzu Roxana, Dușe Evelyn, Elfellah Kenza, Florea Simina, Goia Marius, Morar Dania, Moraru Raluca, Petelează Andra, Rahmani Patricia, Sârbu Cristiana, Stătescu Andreea, Stoica Ana, Voina Eduard. Cei 24 de elevi din clasele a V-a, a VII-a și a VIII-a aparțin Școlilor Gimnaziale „Nicolae Iorga”, „Radu Selejan”, Școlii nr. 18 și Școlii nr. 21.

Cursul este gratuit pentru elevi

colaj foto 2Prima serie a început activitatea de instruire și de practică în domeniul comunicării media la sediul de pe strada Nicolae Iorga nr. 25, care este pus la dispoziția elevilor în mod gratuit de către Parohia Bisericii Ortodoxe „Sfântul Antonie cel Mare” Sibiu.

Cheltuielile de instruire sunt suportate în totalitate de Asociația ASCOR și Centrul CEPECA București până la finalizarea programului. Mai mulți sponsori sibieni au promis că se vor implica pentru a contribui la buna desfășurare a cursului, suportând unele cheltuieli de dotare cu mobilier, cu echipamente IT. Ei s-au ținut de cuvânt. Dintre aceștia, amintim pe cei mai eficienți: Rareș Construct SA Sibiu, Sun Copy and Print Sibiu, Intergraph București.

Cursul de tip „after-school“ are o tematică atractivă, un caracter practic, concentrată exclusiv pe descoperirea și dezvoltarea talentelor fiecărui elev, pe care i Le-a dat Bunul Dumnezeu, şi sunt susţinute de lectori din institute de învăţâmant superior, cu practică pedagogică europeană de tip „after-school“ și „High Tech Communication Skills“.

Cursul este adresat celor 24 de elevi care doresc să înveţe eficient, să obţină note mari, să obţină locuri fruntaşe pentru intrarea la liceu și să devină redactori media.

Cum se desfășoară cursurile

Cursul, de înalt nivel tehnic, aplică mai multe premiere naționale: nu există nici un profesor care să comande elevii, subiectele sunt dezbătute doar de elevi, nu se scrie aproape deloc, toate temele sunt gata tipărite, toate lucrările practice sunt supuse concursurilor între elevi, cele mai bune lucrări ale elevilor sunt plătite pe loc, juriul de premiere este format de elevi,

În fiecare zi este declarat un elev campion, care lansează cea mai „beton“ propunere de discuție, se lucrează mereu în echipe de elevi și eleve, sunt organizate concursuri cu premii.

Pentru aplicațiile practice viitoare, vor fi chemate personalități și VIP-uri din Sibiu care vor răspunde la toate întrebările elevilor, se vor publica rezultatele interviurilor în presa scrisă din Sibiu, se vor realiza expoziții de fotografii, se vor realiza emisii de radio și TV se vor difuza pe internet toate lucrările elevilor premiați.

Iată exemple de teme practice care sunt dezbătute de elevi pentru a deveni campioni de comunicare: cum să scape de robia internetului, cum să comunice eficient prin mobie, cum să cucerească o persoană iubită, cum și ce să mănânce sănătos, cum să comunice eficient cu părinții, cum să se comporte cu colegii, cum să obțină bani prin munca lor, cum să cânte la un studio de înregistrare audio, cum să realizeze clipuri beton, cum să devină DJ, cum să fotografieze, cum să organizeze o petrecere, cum să se dea cu placa (băieții pe asfalt, fetele pe păr).

Ce avantaje vor obţine imediat cei 24 de elevi înscriși la acest curs:

  • se vor simţi excelent, deoarece vor colabora cu o echipă de instruire modernă;
  • vor învăţa tehnici de manipulare după standardele americane;
  • vor participa activ pentru a crea o atmosferă destinsă prin spectacole de umor;
  • vor realiza un proiect real individual de angajare part-time la firme private;
  • vor fi ajutați să obţină certificate de absolvire acreditate de MEC, care îi vor certifica în una din meseriile viitorului și anume: reporter debutant media (TV, radio, presă, show), agent debutant de marketing media, Public Relation Officer;
  • vor învăţa să producă bani prin muncă, după o lună de la începerea cursului;
  • vor primi legitimaţii de acreditare naţională de reporter (officer) media;
  • vor coopera cu o echipă „de profi beton”, între 21 martie și 1 iunie 2016.

Codruța ALDEA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*