Președintele Germaniei, oaspete pentru o zi. Ce înseamnă vizita de astăzi pentru Sibiu?

Sibiul primește, astăzi, vizita președintelui german Joachim Gauck. Înaltul oaspete se va întâlni aici cu președintele Klaus Iohannis și cu primarul Astrid Fodor și va vizita Liceul Brukenthal, Biserica Evanghelică și Forumul German. Evenimentul poartă o încărcătură politică mai degrabă simbolică, în contextul în care Gauck are o vârstă venerabilă, se află pe final de mandat și nu va mai candida.

În cadrul turneului pe care Joachim Gauck și partenera sa de viață, Daniela Schadt, îl desfășoară în țara noastră, președintele Republicii Federale Germania vizitează astăzi Sibiul. Pe parcursul întregului program al vizitei, înaltul oficial german va fi însoțit de președintele Klaus Werner Iohannis și de soția acestuia, Carmen Iohannis.

În Sibiu și Cisnădie

“Este o vizită onorantă și emoționantă. Doi președinți vor fi prezenți în Sibiu: președintele Republicii Federale Germania, d-l Joachim Gauck, care vine să cunoască orașul și oamenii acestuia, și președintele României, d-l Klaus Iohannis. Programul delegației include și o vizită la Primăria Sibiu, pentru o întrevedere oficială”, a precizat primarul Astrid Fodor. Delegația germană va fi întâmpinată la ora 12, la sediul Primăriei Sibiu, de către familia prezidențială, împreună cu primarul Fodor. În sala Atrium a Primăriei, unde Gauck va semna în Cartea de Onoare a Sibiului. În programul delegației este inclusă o vizită la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“, în jurul orei 12.50, apoi la Biserica Evanghelică din Piața Huet, după ora 13.00, o scurtă plimbare prin piețele centrale ale Sibiului și, în fine, la ora 13.50, o întâlnire cu comunitatea germană la sediului Forumului Democrat al Germanilor din România.

După-amiază, începând cu ora 15.45, înaltul oaspete german va vizita biserica fortificată din Cisnădie. „Această vizită se află sub semnul patronajului pe care cei doi şefi de stat ai României şi Republicii Federale Germania îl exercită împreună, din luna aprilie 2014, asupra Fundaţiei «Bisericile fortificate», contribuind astfel la prezervarea moştenirii culturale a minorităţii germane în România“, au menționat reprezentanții Consulatului Germaniei la Sibiu.

Dimensiunea economică și politică

Preşedintele Republicii Federale Germania efectuează în perioada 20 – 22 iunie o vizită de stat în România, în cadrul căreia au fost prevăzute discuții politice, printre altele, cu Iohannis şi premierul Cioloş. „În aceste zile, îl avem ca oaspete în România pe președintele Germaniei, Joachim Gauck. În cadrul discuțiilor pe care le-am avut astăzi, la Palatul Cotroceni, am subliniat cât de importantă este dezvoltarea în continuare a relațiilor economice dintre țările noastre. Stimularea investițiilor străine în România este o prioritate pentru mine și cred că prezentăm un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani. Pentru o economie sănătoasă, însă, care să genereze noi locuri de muncă, avem nevoie de o clasă politică reformată, motiv pentru care trebuie să continuăm neabătuți lupta anticorupție“, a declarat șeful statului.

Iohannis si Gauck

În cadrul vizitei sale, preşedintele federal va rosti astăzi alocuţiunea „Europa: pasiune pentru raţiune“. Manifestarea va avea loc Biblioteca Naţională a României, la invitaţia „New Europe College“ şi a Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti, şi va fi moderată de prof. Andrei Pleşu.

La final de carieră

În vârstă de 76 de ani, Joachim Gauck a devenit președinte federal în martie 2012. El este pastor luteran și a militat pentru drepturile cetățenești în fosta RDG. La începutul acestei luni, Gauck a declarat oficial că nu va lua parte la alegerile pentru al doilea mandat de președinte, care se desfășoara la finele acestui an în Germania.

„Naveta“ București-Sibiu

Este pentru a treia oară când un președinte german în funcție vizitează Sibiul, după Roman Herzog în 1995 și Horst Köhler în 2007. De data aceasta, vizita pare una de simplă curtoazie. „Vizita sa e un semnal diplomatic, o curtoazie, căci marja de acțiune a președintelui Germaniei e foarte restrânsă, rolul său în stat fiind, în condiții normale, doar simbolic și reprezentativ“, notează jurnaliștii portalului Hotnews, adăugând că devine o obișnuiță a președintelui Iohannis să-și aducă oaspeții și la Sibiu. „Pare a se fi instaurat o regulă în traseul oficialităților care vin în țară și care, cam neuzual, sunt plimbate între «două capitale». Evocăm doar recenta vizită a unui premier de land german, care s-a desfășurat tot așa. București-Sibiu e «naveta» oaspeților oficiali, pe tiparul navetei pe care o practică președintele Iohannis“, arată Hotnews.


Imagini de arhivă: vizita președintelui german Roman Herzog la Sibiu (1995)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*