Prietenie muzicală între Luxemburg și Sibiu

Ministerul Culturii al Luxemburgului organizează, în 17 și 24 septembrie, în colaborare cu Biserica Evanghelică din Sibiu, câte un concert de orgă.

Daniel Plier / foto: Adi Bulboacă

Motivul este aniversarea a 10 ani de colaborare între Luxemburg și Sibiu, care au fost Capitale Culturale Europene în anul 2007. „Prietenia care a luat naștere în acest fel va fi împrospătată și îngrijită, printre altele, prin aceste concerte”, afirmă Daniel Plier, consulul onorific al Luxemburgului la Sibiu.

Pe 17 septembrie, la ora 18.00, Laurent Felten cântă la orga Sauer a Bisericii Evanghelice din Sibiu. Încă de dinaintea formării sale de organist la mai multe instituții de renume, începând cu vârsta de 14 ani era organist la mai multe biserici din Luxemburg. Pe lângă activitatea lui pedagogică, lucrează și ca producător pentru emisiuni de orgă la Radio Luxemburg. „Una dintre principalele lui interese muzicale este să integreze compozitori locali în programele lui de concert. Din acest motiv, ne bucură în mod deosebit faptul că aduce muzică din patria sa, pe care o combină cu tonuri mai cunoscute”, a adăugat Plier.

Pe 24 septembrie, la ora 18.00, melomanii îl vor asculta pe Gilles Leyers. Acesta a studiat în Luxemburg, iar mai apoi în alte centre de formare europene. După mai mulți ani în care a lucrat ca organist în biserici din Luxemburg, el devine muzician liber profesionist. „Iubirea lui muzicală îi aparține barocului. Cântă cu plăcere în special la instrumente istorice și se va simți deci din acest motiv cu siguranță bine la orga noastră Sauer din 1915”, este de părere Daniel Plier.

Concertele durează circa o oră. Intrarea costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți, seniori și copii până la vârsta de 12 ani. Prețul biletului include o urcare în turnul bisericii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*