Prima promoție în învățământul dual

Învățământul dual promovat de câteva companii sibiene importante în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean dă primele roade în județul Sibiu. Astfel, s-a finalizat cu succes primul ciclu școlar al învățământului dual din Sibiu și au fost angajați primii 14 absolvenți. Totodată, proiectul va continua la Sibiu.

Miercuri, reprezentanții Asociației Româno-Germană pentru Formare Profesională în Sistem Dual Sibiu, reprezentanții companiilor sibiene, cei ai IȘJ și conducerea Colegiului Tehnic Independența  au marcat acest eveniment, prin prezentarea rezultatelor proiectului în județul Sibiu.

Partenerii din proiect

Învățământul dual tehnic de la Colegiul Tehnic Independența din Sibiu are la activ două evenimente importante în acest an: intrarea pe piața muncii a primei generații de absolvenți și extinderea acestui tip de învățământ. Primul eveniment important a avut loc în vară, atunci când elevii din prima generație școliți în sistem dual în Sibiu au intrat deja „în pâine“, aceștia fiind angajați la companiile unde și-au făcut practica.

În primăvara lui 2014 s-a întocmit proiectul planului de școlarizare cu specializări solicitate de cei 5 agenți economici parteneri, fiind necesară și solicitarea autorizării pentru unele dintre ele.

În decembrie 2014 activitatea a demarat în baza unui protocol de colaborare încheiat între Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul Tehnic Independența, Asociația Româno-Germană de Formare Profesională în Sistem Dual, compusă din SC Brandl RO SRL, SC ODU Romania Manufacturing SRL, SC HARTING Romania Manufacturing SCS, SC Marquardt Schaltsysteme SCS, SC Wittenstein SRL, cărora li se adaugă Primăria municipiului Sibiu și Clubul Economic German Transilvania.

Ce este învățământul în sistem dual?

Învățământul Dual se numește astfel deoarece procesul educativ se desfășoară pe două direcții și în două locuri de învățare: la școală se dobândesc cunoștințele teoretice, iar în fabrică are loc achiziția cunoștințelor și deprinderilor practice. Aceasta este cea mai răspândită formă de educație profesională în Germania, pe care o termină mai mult de jumătate dintre tineri, iar în România este forma de învățământ profesională a viitorului, cu o tot mai largă răspândire.

Învătământ profesional dual este înscris în sistemul de învățământ de stat gratuit, fiind susținut de Ministerul Educației Naționale. Tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază, față de programele obișnuite ale ministerului, și de un sistem bursier privat. Însă cel mai mare avantaj pe care agenții economici îl oferă este pregătirea tehnică direct în companii și prioritate în accesarea unui loc de muncă după cei trei ani de studiu.

Învățământul dual permite elevilor înscrişi la o școală profesională de stat să îşi formeze cunoştinţele practice în mediul real de muncă oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competențele elevului, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieții profesionale.

Durata pregătirii este de 3 ani, în cadrul căreia se face tranziţia graduală de la acumularea cunoștinţelor teoretice înspre dobândirea abilităţilor necesare în activităţi practice. Pe parcursul celor trei ani, numărul orelor de practică este în creştere, de la 20 la sută ore de practică în companii, în anul I, până la 55 la sută în anul III.

36 de absolvenți

Prima promoție care a urmat cursurile de trei ani în sistemul dual, formată din 56 de elevi, a absolvit anul acesta. Din această promoție au absolvit 36 de elevi, dintre care 21 au avut contract de bursă și instruire practică cu agenții economici din cadrul Asociației. Din cei 21 de elevi, două treimi au fost angajați la companiile în cadrul cărora și-au efectuat stagiile de practică. Absolvenții au semnat în lunile iulie-august contractele de angajare care le asigură un start profesional de bun augur în cadrul unor companii multinaționale. Angajarea absolvenților demonstrează că proiectul învățământului dual a dat rezultate bune, procentul de angajare fiind de două treimi la finalizarea studiilor.

Bianca Buta, manager Resurse Umane la Marquardt România și membru al Consiliului Național pentru Educație Duală, a făcut bilanțul primei generații: „absolvirea cu succes a primei serii de la școala duală și angajarea lor în companii este un semn că proiectul educației în sistem dual este o reușită. Sistemul dual produce forță de muncă bine pregătită conform cerințelor primite de la angajatori, iar pentru tinerii absolvenți reprezintă un avantaj enorm faptul că pornesc cu dreptul în profesie, ca angajați ai unor companii mari“. La rândul său, inspectorul școlar Adrian Poplăcean, a spus că acest sistem este similar cu cel din Germania. „Vrem să-l extindem și în alte zone din județ. Suntem în discuții și cu agenți economici din Mediaș“, a adăugat Poplăcean.

Sistemul se extinde

În paralel, în cursul acestui an au fost semnate contractele de continuare și extindere a învățământului dual sibian. Agenții economici care au contractat pregătirea în sistem dual în parteneriat cu Colegiul Independența pentru anul școlar 2017/2018 sunt:

  • Marquardt România (4 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și sculer matrițer și 6 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Marquardt va acorda elevilor burse, transport gratuit și masa la cantină; va organiza practica în atelierul special conceput și echipat, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentelor de lucru și de protecție.
  • Brandl RO SRL (6 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și 4 elevi pentru specializarea sculer matrițer). Brandl va acorda burse, de asemenea va acorda gratuit masa și va plăti costul transportului la locul de practică. Va pune la dispoziție tutori specializați și echipamente de lucru și de protecție.
  • HARTING RO Automotive SRL (2 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale și 4 elevi în specializarea sculer matrițer). Compania va oferi burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentului de protecție și al transportului până la locul efectuării practicii.
  • Wittenstein SRL (4 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și 2 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Firma va acorda burse, pune la dispoziție un atelier școală special creat împreună cu specialiști ai firmei din cadrul scolii duale din Germania, dispune de tutori specializați și va acoperi costul echipamentelor de lucru, de protecție și al transportului până la locul de efectuare a practicii.
  • ODU Romania Manufacturing SRL (3 elevi în meseria de sculer matrițer și 3 în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Operatorul economic va acorda burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați, va acoperi costul echipamentelor de lucru și protecție, transportul și masa. ODU Romania Manufacturing se numără printre susținătorii programului de training vocațional dedicat elevilor. ODU oferă elevilor un nivel înalt de formare profesională, într-un mediu de lucru dinamic, dotat cu echipamente moderne pentru ca fiecare produs să fie fabricat la cele mai înalte standarde de calitate.
  • KUKA Systems SRL a semnat contracte cu două colegii (4 elevi specializarea lăcătuși mecanici și 6 elevi pentru specializarea operator la mașini cu comandă numerică). Operatorul economic va pune la dispoziție tutori specializați, va acorda echipamentele de lucru și protecție, asistența medicală și transportul elevilor.

Beneficiile școlii duale

Parteneriatele instituțiilor cu companiile implicate în cadrul învățământului dual aduc o serie de beneficii importante pentru elevi. Companiile au format echipe de proiect, din care fac parte tutori de practică precum și traineri specializați, iar unele firme au realizat și echipat ateliere special pentru practică, dotate cu scule și aparatură de ultimă generație. Lucrările practice executate de elevi în atelierele școlii duale sunt supervizate de aceste echipe.

Beneficiile elevilor din programul Școala Duală: ateliere concepute special pentru elevi, truse de scule individuale, echipament de lucru personal, mentori și instructori profesioniști, transport gratuit, masă la cantină, burse lunare de 400 lei: (200 lei din partea statului și 200 lei din partea companiilor), calificarea în meserii deosebit de căutate pe piaţa muncii și prioritate la angajare după absolvire în cadrul companiilor care i-au pregătit pe elevi.

Reprezentanții centrului de învățământ dual de la Sibiu invită elevii să se înscrie în această formă de învățământ în viitor. „Avem nevoie de oameni bine pregătiți, care să fie capabili să răspundă cerințelor pieței, iar mesajul nostru este ca tinerii să se îndrepte spre locurile unde se face și se învață meserie și unde li se oferă o șansă”, este mesajul partenerilor implicați în proiect. Pentru înscrierea la clasele de învățământ dual sunt necesare următoarele documente: fișa de înscriere în învățământul dual și foaia matricolă, eliberate de către școala generală de proveniență a elevilor, copie după certificatul de naștere și cartea de identitate a elevului, copie după cartea de identitate a părinților sau a tutorelui legal și adeverința medicală. Detalii suplimentare se obțin la telefon 0269221806 sau prin email independenta_77@yahoo.com.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*