Prima vizită ministerială

Vicepremierul și ministrul Mediului, Daniel Constantin, însoțit de comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Bogdan Trif, și reprezentanți ai ministerului au efectuat o vizită de lucru, marți, la Sibiu, pentru a cunoaște stadiul lucrărilor de reabilitarea a sediului APM Sibiu, investiție finanțată din fonduri norvegiene, și pentru a premia elevii Școlii Gimnaziale din comuna Poplaca, câștigători în urma concursului național „Let’s be ECO“.

Totodată, delegația s-a întâlnit cu prefectul Lucian Radu și inspectorul școlar general Ștefan Firu.

Premieră în țară

Vicepremierul Daniel Constantin a afirmat, în urma vizitării șantierului sediului Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, că proiectul este unul binevenit, mai ales că este vorba despre cea mai „verde“ instituție publică din România. Totuși, acesta i-a atras atenția directorului Stelian Naicu să urgenteze demersurile și să conlucreze mai eficient cu constructorul, deoarece termenul este aprilie 2017. Constantin crede că termenul nu poate fi respectat având în vedere stadiul actual al lucrărilor. Finanțarea proiectului cu fonduri norvegiene s-a obținut în mandatul de director al APM Sibiu al lui Bogdan Trif, însă de aproape un an de zile acesta a devenit comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, soarta proiectului fiind preluată apoi de Naicu. Instituția sibiană este promotorul proiectului „Calea verde spre dezvoltare durabilă“ din cadrul programului R007 – Adaptare la schimbările climatice, finanțat prin fonduri asigurate deIsland, Liechtenstein și Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European, EEA GRANTS 2009 – 2014. Valoarea proiectului se ridică la aproape 4,5 milioane de euro.

Copii premiați

Vicepremierul Constantin a vizitat și Grădinița „Frații Grimm“, inclusă și ea în proiectul cu finanțare norvegiană. Clădirea a fost anvelopată, iar costurile cu utilitățile au scăzut cu peste 30 la sută. Aici, vicepremierul a premiat elevii școlii gimnaziale din comuna Poplaca, câștigătoare a concursului „Let’s be ECO“. Copiii au fost însoțit de conducerea școlii și de primarul Vasile Budin. Elevii din Poplaca sunt primii din ţară care au primit, marţi, 15 laptopuri, în prezența ministrului şi a comisarului general. Campania a fost posibilă cu ajutorul celor de la „Let’s Do it România“. 500 de laptopuri folosite de angajaţii Gărzii vor fi donate elevilor din mediul rural, a precizat Trif. „Noi, anul trecut, ne-am reîmprospătat toată flota de aparate electronice, prin accesarea fondurilor europene. Era păcat să le casăm, pentru că sunt funcţionale“, a apreciat acesta.

Majorări salarialeMinistrul Daniel Constantin s-a declarat de acord cu greva de marţi a angajaţilor din Agenţiile pentru Protecţia Mediului din ţară, promiţând creşterea salariilor acestora şi ale salariaţilor de la Garda de Mediu şi Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu cel puţin 50%, începând din 1 iulie. „Am spus-o încă de la începutul mandatului meu de ministrul Mediului că, din păcate, în acest domeniu, atât APM-urile, cât şi Garda Naţională de Mediu, cât şi cei care lucrează în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au cele mai mici salarii din administraţia publică românească. Cred că e de datoria mea ca ministru, a noastră ca şi Guvern, să găsim cele mai rapide formule ca, în cel mai scurt timp, salariile să cunoască o îmbunătăţire în conformitate cu activitatea pe care aceştia o desfăşoară. Există în momentul de faţă resurse în bugetul pe care îl avem pentru anul 2017 şi am speranţa că, indiferent de rapiditatea cu care va fi adoptată Legea salarizării unice, cel târziu la 1 iulie, cei aproape 3.000 de angajaţi pe care îi avem în cele trei instituţii, să cunoască o îmbunătăţire substanţială a veniturilor salariale“, a declarat Constantin  la Sibiu. Ministerul Mediului va cheltui, în acest an, 32 de milioane de lei pentru creşterea salariilor celor 3.000 de angajaţi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*