Primar revoltat


Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) respinge proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. Anunţul a fost făcut de primarul Sibiului, care conduce această formaţiune.

Iohannis s-a declarat, ieri, împotriva unei asemenea legi, pe motiv că este abuzivă şi reaminteşte de modul în care s-a făcut naţionalizarea în anii ‘80. „Măsurile propuse seamănă cu «despăgubirile» acordate celor care au emigrat în anii 1980 – casele au rămas unor nomenclaturişti şi securişti, foştii proprietari primeau o sumă stabilită de stat şi nu valoarea de piaţă a imobilelor. Ce fel de echitate poate fi aceea, să primeşti 15 % din valoarea casei tale, în condiţiile în care cei despăgubiţi până acum au fost despăgubiţi 100 %? Ca să nu mai vorbim de cei care au fost despăgubiţi în baza unor documente false în detrimentul adevăraţilor proprietari – care sunt purtaţi în instanţe de ani buni de zile şi nu o să mai aibă şansa să-şi recâştige proprietatea. Constituţia garantează proprietatea – dar nu în cuantum de 15 %, ci în totalitate“, se arată într-un comunicat de presă al Forumului German.

 

Legea va afecta proprietăţile minorităţilor

 

Preşedintele FDGR salută măsurile de urgentare a soluţionării prevăzute în proiectul de lege, însă consideră că acestea se vor răsfrânge tot asupra solicitantului. „Termenul de decădere de 60 de zile, de la data intrării în vigoare a legii, în care persoanele pot completa dosarele depuse la entităţile investite de lege cu orice înscrisuri pe care le apreciază ca fiind utile pentru soluţionarea cererii, este extrem de scurt şi poate fi prelungit o singură dată cu 30 de zile“, se mai precizează în comunicat. „Ce ne îngrijorează este că în această categorie nu cad neapărat multe persoane fizice, cad multe proprietăţi ale bisericilor minorităţilor naţionale, nu numai ale minorităţii germane, care nu au reuşit să-şi reglementeze statutul“, consideră Klaus Iohannis. Liderul germanilor din România va lua legătura cu toate formaţiunile politice interesate pentru a le determina să nu voteze acest proiect.

 


Klaus IOHANNIS | preşedinte FDGR

 

„Dacă se va adopta proiectul de lege, aceasta va însemna o nouă naţionalizare a celor care nu au reuşit să-şi recâştige în instanţe proprietăţile naţionalizate, printre care se află în mare măsură şi comunităţile bisericeşti şi ale minorităţilor naţionale.”

FOTO: Iohannis le cere partidelor politice să nu voteze controversatul proiect de lege

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*