Primăria lui Fodor după un an

A trecut un an peste administrația Fodor, de la alegerile locale din iunie 2016. Cu realizări, dar și cu probleme încă nerezolvate.

Mesagerul de Sibiu vă prezintă care sunt realizările Sibiului, în opinia primarului Astrid Fodor: modernizarea infrastructurii, investițiile în școli și grădinițe, investițiile în sport și agrement, modernizarea iluminatului public și amenajarea corespunzătoare a stațiilor de autobuz. La capitolul nerealizări poate fi amintită incapacitatea administrației locale de a atrage fonduri europene.

În rest, rămâne ca dvs. să apreciați dacă acest an a trecut cu folos pentru Sibiu sau nu și dacă Astrid Fodor a meritat votul primit.

Stăm bine la modernizarea străzilor

În opinia edilului Sibiului, cea mai mare reușită este programul de modernizare a străzilor. „În primul rând și indiscutabil infrastructura, mai ales modernizarea străzilor de pământ, dar și reabilitarea cartierelor. În ultimul an, am contractat modernizarea a 52 de străzi. În prezent, sunt în curs lucrările pe 45 dintre acestea, am încheiat modernizarea cartierului Dioda, se lucrează în două zone din cartierul Hipodrom II pentru modernizarea spațiilor publice, precum și în cartierul Valea Aurie, toate urmând să fie finalizate în acest an“, afirmă primarul Astrid Fodor, la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

Anul acesta, urmează să mai fie contractată modernizarea a încă 18 străzi de pământ din cartierele Tilișca, Turnișor și Gușterița. Procedura de contractare a fost promovată deja, ofertele depuse aflându-se în evaluare.

Municipalitatea va continua reabilitarea cartierelor de blocuri și a pregătit documentația în acest sens. Este vorba de: zona de blocuri din cartierul Turnișor (între str. E.A. Bielz și str. Grâului); zona Gării, adică aria dintre str. Uzinei – str. Constituţiei – str. Gen. Magheru și aria dintre str. Constituției – str. Abatorului – Aleea Ţesătorilor – str. 9 Mai; străzile din Zona 1 (în spatele blocurilor de pe strada Școala de Înot, zona dintre bulevardul Vasile Milea și Inspectoratul Județean de Poliție și zona străzii Simion Mehedinți) și zona Cibin – Metalurgiștilor. Urmează să se liciteze lucrările de execuție pentru acestea.

Totodată, ieri s-a obținut aprobarea Consiliului Local pentru reabilitarea și reamenajarea unor parcări în zone de blocuri: Gara Mică, Aleea Streiu, Lomonosov – Calea Dumbrăvii, Constituției – Regele Ferdinand, lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, pe Siretului și Intrarea Siretului, pe Aleea Șteaza și pe Rusciorului. Și pentru acestea urmează să se liciteze execuția lucrărilor.

Investiții în învățământ

Al doilea mare obiectiv din ultimul an se referă la investițiile în unitățile de învățământ. În 2016, suma alocată de la bugetul local pentru investiții a fost de 12 milioane de lei. În 2017, suma alocată a crescut de 3,5 ori, la 43,85 milioane lei. Investițiile realizate în ultimele 12 luni au inclus construcția grădiniței noi din cartierul Ștrand, mansardarea unor clădiri pentru a suplimenta spațiul disponibil, dar și lucrări de o mai mică amploare, precum cele la rețele de utilități, amenajarea termosistemelor și înlocuirea tâmplăriei. Cea mai importantă lucrare în bugetul acestui an este reabilitarea și extinderea fostului cămin de pe strada Oituz, în vederea mutării Liceului de Arte, suma prevăzută fiind de 27,2 milioane lei. Până în prezent, s-a realizat documentația de avizarea a lucrărilor și s-a pornit procedura pentru execuția lucrărilor propriu-zise.

În cazul lucrărilor de reparații, în 2016 a fost alocată suma de 3,3 milioane de lei, iar pentru 2017 s-a prevăzut o sumă dublă – 6,7 milioane lei. La această categorie intră reamenajarea grupurilor sanitare, zugrăveli și igienizări.

Sportul și zonele de agrement, printre priorități

Terenul secundar al Stadionului Municipal a fost modernizat de către municipalitate. Lângă stadion a fost creată o zonă de fitness și agrement care este foarte apreciată. Tot în Parcul Sub Arini a fost creat un loc de joacă extins ca suprafață și dotat bine. Anul trecut și anul acesta, au apărut locuri de joacă noi pe străzile: Doinei, Eftimie Murgu, Aleea Pajiștei, Calea Turnișorului, Aleea Picasso, Șoseaua Alba Iulia, Gorăslău și în parcul Reconstrucției. La acestea se va adăuga un nou loc de joacă în cartierul Dioda, unde s-a identificat un spațiu mai mare decât cel ales inițial, pentru amenajarea acestei locații fiind în curs o procedură de achiziție pentru mai multe echipamente. Alte locuri de joacă au fost completate cu noi echipamente.

O investiție foarte importantă a fost reabilitarea parcului Ștrand. Parcul oferă acum și spațiu verde și locuri de joacă, dar și terenuri de sport pentru agrement. A devenit o adevărată zonă de relaxare. „Continuăm cu investițiile la Stadionul Municipal. Am lansat procedura de achiziție pentru realizarea documentației de avizare necesară pentru reabilitarea tribunei oficiale, a peluzei cu vestiare și a pistei de atletism. În iulie vom primi studiile și apoi vom contracta lucrările efective. De asemenea, este pregătită documentația pentru achiziția unui sistem de sonorizare și a tabelelor electronice“, menționează Fodor, în condițiile în care din toamnă FC Hermannstadt va juca în Liga a II-a.

Lumină mai bună în Sibiu

O lucrare extrem de necesară este modernizarea iluminatului public, rețeaua fiind învechită în cartiere. În 2016 și 2017, au fost alocate 3,2 milioane de lei pentru realizarea documentației și realizarea lucrărilor efective de modernizare a iluminatului public. Dintre acestea, s-au finalizat lucrările pe străzile Viitorului și Plugarilor, au început lucrările în Parcul Sub Arini, pe Bâlea și Hermann Oberth, în cartierul Reșița II și urmează să înceapă lucrările și în parcul Petofi Sandor. Acestea sunt contracte distincte, încheiate cu scopul exclusiv al reabilitării iluminatului public. La acestea se adaugă proiectele de modernizare a străzilor și cartierelor care prevăd aproape în toate cazurile și modernizarea iluminatului public. Spre exemplu, cartierul Dioda și cele două zone în reabilitare din cartierul Hipodrom II. Alte lucrări în acest domeniu: sunt în curs proceduri de achiziție pentru execuția modernizării iluminatului public în zona Ștefan cel Mare – Broscărie, într-o zonă a cartierului Ștrand (Maramureșului – Cârlova – Ștrandului – Doljului – Bihorului – Gorjului) și pe Aleea Șelimbăr.

Pentru confortul sibienilor

„Un proiect mai mic, dar important dacă dorim să încurajăm utilizarea transportului public oferind condiții decente pasagerilor, este mobilarea corespunzătoare a stațiilor. După ce în februarie 2016 au fost mobilate 14 stații, la sfârșitul lui 2016 și începutul lui 2017 au mai fost amenajate încă 39 de stații de autobuz“, a amintit edilul-șef.

Restanți la fonduri europene

Dincolo de realizări, există o problemă mai stringentă și căreia Fodor nu i-a dat de cap: atragerea fondurilor europene. Dacă alte administrații din Regiunea Centru au accesat deja proiecte pe bani europeni, Primăria Sibiu bâjbâie pe drumul spre finanțări. „Până în prezent, am depus proiectele pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor în care funcționează școlile nr. 1, «Constantin Noica» și «Radu Selejan». Urmează să depunem un proiect asemănător pentru Școala 21. Sunt pregătite pentru depunere proiectele pentru eficientizarea energetică a trei blocuri – în acest caz așteptăm redeschiderea liniilor de finanțare. Sunt în lucru documentațiile pentru construcția celor două creșe din cartierele Ștrand și Țiglari și documentația pentru extinderea școlii «Nicolae Iorga», inclusiv construcția unei săli de sport pentru această unitate de învățământ. Totodată, lucrăm acum la proiectele pe care le vom depune pentru obținerea de fonduri europene în domeniul mobilității, parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Un alt proiect pentru care vom încerca să atragem fonduri din această sursă este amenajarea Lacului lui Binder în scop de agrement. Pentru acestea două, liniile de finanțare nu sunt încă deschise“, încheie primarul Fodor.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*